Zdravstvene aktivnosti Crvenog križa Našice
07/04/2021

SOS telefon – Crveni križ Našice od početka epidemije ima otvoren SOS telefon, broj kojeg mogu nazvati svi kojima je pomoć potrebna. Starije, nemoćne, bolesne osobe i osobe u samoizolaciji mogu tražiti volontera da umjesto njih ode u trgovinu po namirnice, plati račune, posjeti ljekarnu te im dostavi tražene stvari na kućnu adresu. Broj SOS telefona glasi 031/613-275.

Akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi – Svake srijede u Crvenom križu građani mogu doći na akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi od 10 do 12 sati te tako redovno kontrolirati tlak i šećer i dobiti savjet u vezi zdravlja. Usluga mjerenja tlaka i šećera u krvi je besplatna.

OTOS ortopedska pomagala – Srijedom u 10 sati u Crveni križ Našice dolazi djelatnik tvrtke OTOS koji pruža usluge popravka ortopedskih pomagala, kupovine novih i prilagođenih ortopedskih pomagala te preuzimaju i tlakomjere na baždarenje.

Posudionica ortopedskih pomagala – U sklopu Crvenog križa Našice djeluje i Posudionica ortopedskih pomagala u kojoj se u slučaju potrebe mogu posuditi invalidska kolica, rolatori, hodalice, štake i štapovi. Usluga posudbe ortopedskih pomagala je besplatna, a pomagala je moguće koristiti sve dok postoji potreba za istim.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi – Tijekom cijele godine se provode i akcije darivanja krvi na kojima punoljetni građani mogu direktno pomoći bolesnima i ozlijeđenima u prometnim i drugim nezgodama. Iduća akcije darivanja krvi je u Crvenom križu Našice, 15. travnja od 16 do 20 sati.

Edukacije prve pomoći – Crveni križ Našice provodi i besplatne edukacije o prvoj pomoći, a posebno i o postupku reanimacije uz korištenje AVD uređaja. AVD uređaj drastično pomaže pri postupku reanimacije putem objašnjenja postupka reanimacije zvukom, slikom i tekstom te automatskim analiziranjem stanja unesrećene osobe, a po potrebi može dati elektro šok. To je uređaj koji zaista spašava živote, a korištenje uređaja je lagano za naučiti. Crveni križ Našice je u proteklim godinama nabavio dva takva uređaja u sklopu projekata “Volontiramo i mi” i “Svaka minuta je važna”. Prvi se nalazi na recepciji Hotela “Park Panolija” dok je drugi postavljen u sportsku dvoranu OŠ kralja Tomislava Našice.

Preventivne aktivnosti – Tijekom cijele godine Crveni križ Našice provodi mnoge aktivnosti koje promiču zdravi način života, prevenciji bolesti poput tuberkuloze, AIDS-a, raka dojke i prevencije ovisnosti.

Danas je Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u pristupu zdravstvenoj njezi diljem svijeta.

Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula činjenicu da neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade. Diljem svijeta postoje oni koji imaju lošije uvjete stanovanja i lošije mogućnosti za obrazovanje, manje mogućnosti zaposlenja, veću spolnu nejednakost i imaju mali ili nikakav pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i zraku, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama. Sve to uzrokuje bolesti koje je moguće izbjeći te šteti društvu u cjelini.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je bolje zdravlje moguće osigurati promicanjem zdravih stilova života i smanjivanjem čimbenika rizika po ljudsko zdravlje proizašlih iz okolišnih, ekonomskih, socijalnih ili ponašajnih faktora okruženja. Jednako je važno razvijati sustav zdravstva koji pravično unapređuje zdravstvene ishode, čije usluge odgovaraju potrebama korisnika, koji je financijski održiv i pravičan te počiva na politici i praksi “neisključivanja“ (dostupan, pristupačan, učinkovit). Uz spomenuto, važno je razvijati politiku zdravlja unutar sustava zdravstva te općenito razvijati politiku u kojoj se vodi računa o socijalnoj, ekonomskoj i okolišnoj dimenziji zdravlja.

Od početka pandemije Covid-19 neravnopravnost u pružanju medicinskih usluga se dodatno povećala zbog preopterećenja zdravstvenih sustava. Pojavila se i neravnopravnost u distribuciji lijekova, a i cjepiva diljem svijeta.

Izvor dijela članka o Svjetskom danu zdravlja: Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar