Ukrali bicikle
26/04/2021

U noći s 23. na 24. travnja, u Osijeku, iz stambene zgrade, te u noći, 25. travnja, u Đakovu, nepoznati počinitelji ukrali su 2 bicikla, vlasništvo 20-godišnjeg hrvatskog državljanina i 43-godišnje hrvatske državljanke. Vlasnicima je počinjena materijalna šteta oko 6 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljima.

S obzirom na nadolazeće toplo vrijeme  i sve veći broj biciklista u prometu policija apelira da se, najprije zbog vlastite sigurnosti, biciklisti pridržavaju prometnih propisa, a osobito: 

  • da uvijek moraju koristiti biciklističku stazu tamo gdje je izgrađena    
  • da ne voze po nogostupu
  • poštuju svjetlosne prometne znakove (semafore)
  • ne voze se u zabranjenom smjeru
  • ne voze pod utjecajem alkohola
  • noću obavezno imaju uključena svjetla i koristiti reflektirajući prsluk

Mnogi vozači bicikla upravljaju po nogostupu, iako su se dužni kretati biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Prilikom prelaska preko kolnika, ako ne postoji obilježeni biciklistički prijelaz vozači bicikla su dužni sići s bicikla i pregurati bicikl preko obilježenog pješačkog prijelaza.     

Dragovoljna predaja minsko – eksplozivnih sredstava i oružja

U vremenu od 19. do 26. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, evidentirano je 9 slučajeva dragovoljne predaje minsko – eksplozivnih sredstava i oružja. Na području Osijeka evidentirano je sedam dragovoljnih predaja te po jedna na području Đakova i Belišća. Građani su predali 2 komada automatskog oružja (puškostrojnica i strojnica), 8 komada raznih ručnih bombi, 1 protupješačka mina, 24 komada raznih upaljača za mine i eksplozivna sredstva, 5 metara štapina, 7,5 kilograma eksploziva i 1 821 komad raznog streljiva.

Prometne nesreće i alkoholizirani vozači u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Belišća dogodila se jedna prometna nesreća, a tri prometne nesreće dogodile su se na području Osijeka. U vremenu od 23. do 25. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, u prometu je zaustavljeno 29 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (17 vozača osobnih automobila, 11 vozača bicikla i 1 vozač teretnog automobila).

U navedenom vremenu evidentirano je još 306 prekršaja, od kojih 202 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 28 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 17 prekršaja nepropisnog korištenja mobitelom za vrijeme upravljanja vozilom, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 46 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 23. travnja, u 20,30 sati, u Osijeku, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,34 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 23. travnja, u 15,30 sati, u Đakovu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 64-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Đakova, koji je uslijed nepropisnog skretanja udario u parkirani osobni automobil, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 2,52 grama po kilogramu. Zbog alkoholiziranosti, vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 23. travnja, u 21,15 sati, na državnoj cesti broj 7, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozaču osobnog automobila, 52-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Kneževa, koji je uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila sletio s kolnika, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 1,70 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 24. travnja, u 22,20 sati, u Osijeku, prilikom nadzora prometa, zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,18 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 24. travnja, u 22,45 sati, u Branjinom Vrhu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 47-godišnji hrvatski državljanin. Vozač je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,13 grama po kilogramu. Zbog alkoholiziranosti, vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 25. travnja, u 15,10 sati, u Osijeku, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 54-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji se nije kretao sredinom obilježene prometne trake te je udario parkirani osobni automobil, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 0,76 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 6 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 3 mjeseca i 3 negativna prekršajna boda.