Održana izborna Skupština mladih Hrvatskog Crvenog križa
01/04/2021

U subotu, 27. ožujka 2021., održana je online sjednica 2. i 3. saziva Skupštine mladih HCK te izbori za Predsjednika i članove Odbora mladih HCK. Na sjednici i izborima, uz ostala 63 člana iz društava Crvenog križa iz cijele Hrvatske, sudjelovala je i članica CK Našice Laura Kanis.

Sjednicu su prigodnim uvodnim riječima otvorili Predsjednica Odbora mladih HCK Iva Vrebac i izvršni predsjednik HCK Robert Markt. Izvršni predsjednik pozdravio je sve prisutne te zahvalio mladima Hrvatskog Crvenog križa na uloženom trudu i postignutim rezultatima volontiranja. Istaknuo je i kako su mladi volonteri, ali i volonteri općenito, važan faktor za djelovanje organizacije, edukaciju, ali i provedbu dobre prakse. Predsjednica Odbora mladih HCK, Iva Vrebac, također se zahvalila svim volonterima i pohvalila dosadašnje djelovanje gradskih i općinskih društava Crvenog križa.

Nakon uvodnih riječi Predsjednica Odbora mladih HCK predstavila je dnevni red sjednice te je usvojen zapisnik sa 2. sjednice 2. saziva Skupštine mladih HCK. Zatim je iznesen izvještaj o radu mladih za 2019. i 2020. godinu. Napravljena je usporedba aktivnosti kako bi se vidjelo koliko je pandemija COVID-19 utjecala na provedbu aktivnosti mladih HCK. Usprkos pandemiji, mladi su odradili brojne aktivnosti u ograničenim uvjetima te poštujući sve navedene epidemiološke mjere. Nakon izvještaja o radu i usvajanja istog, prešlo se na izborni dio sjednice u kojem su birani predsjednik, potpredsjednik te članovi za Odbor mladih HCK. Kao Predsjednica Odbora mladih HCK izabrana je Iva Vrebac iz GDCK Osijek, a za potpredsjednika je odabran Filip Glavač iz GDCK Zagreb koji je prošle godine imenovan „volonterom godine“. Za Odbor mladih HCK izabrano je 12 volontera iz cijele Hrvatske, a među tih 12 iz naše županije odabrani su Josip Sklizović (ODCK Darda) i Sanela Zečević (GDCK Valpovo).

Na kraju sjednice predstavljen je plan rada mladih Hrvatskog Crvenog križa za 2021. godinu koji obuhvaća obilježavanje 4 važna datuma: Dan planeta Zemlje (22.4.), Međunarodni dan mladih (12.8.), Svjetski dan smanjena rizika od katastrofa (13.10.) i Međunarodni dan volontera (5.12.). Posebno je kao važan datum istaknut Svjetski dan smanjenja rizika od katastrofa zbog 3 katastrofe koje su 2020. godine zadesile Republiku Hrvatsku: epidemija COVID-19, potres u Gradu Zagrebu te potres u Sisačko-moslavačkoj županiji. Također je i posebno pohvaljen rad i brzi odaziv svih volontera Crvenog križa u sudjelovanju u ublažavanju posljedica od navedenih katastrofa.

Izvor: CK Našice