Iznuda putem društvene mreže
28/04/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je u vremenu od mjeseca veljače do mjeseca ožujka, 23-godišnji hrvatski državljanin putem mobitela, aplikacija za mobitel te društvene mreže stupio i održavao kontakt sa 40-godišnjom hrvatskom državljankom. Nakon što mu je 40-godišnjakinja poslala svoje eksplicitne fotografije, 23-godišnjak je od nje, pod prijetnjom objave fotografija, zatražio novac, novčane bonove te osobne podatke. Pomoću dobivenih podataka sklopio je pretplatnički ugovor sa teleoperaterom i preuzeo mobitel koji je zadržao za sebe. Počinjenim kaznenim djelom, 40-godišnjakinja je oštećena za oko 15 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Ukrao dijelove bicikla

Krajem mjeseca ožujka, u Osijeku, nepoznati počinitelj je ispred studentskog doma ukrao dijelove bicikla. Vlasniku, 25-godišnjem hrvatskom državljaninu počinjena je materijalna šteta u iznosu većem od 1 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Kako bi biciklisti dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedi nekoliko korisnih savjeta

  • Zapišite serijski broj svojeg bicikla čim ga kupite.
  • Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun.
  • Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
  • Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim  zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično
  • Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
  • Koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
  • Ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju.
  • Koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
  • Ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote.
  • Postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Četiri prometne nesreće su se dogodile na području Osijeka dok se po jedna prometna nesreća dogodila na području Belog Manastira i Đakova. Jučer, 27. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, evidentirana su 4 vozača (2 vozača osobnog automobila i 2 vozača bicikla) koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 17,43 sati, u Tenji, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 43-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču bicikla evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 1,95 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Jučer, 27. travnja, u vremenu od 09 do 15 sati, na području Osječko – baranjske županije, provedene su pojačane mjere usmjerene na sankcioniranje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Za vrijeme provođenja pojačanih mjera, evidentirana su 74 prekršaja, od čega 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 7 prekoračenje brzine kretanja, 2 alkohola i 4 ostala prekršaja.