06/05/2021

Opću županijsku bolnicu Našice danas je posjetio župan Ivan Anušić gdje je u društvu ravnatelja bolnice dr. Hrvoja Šimića, gradonačelnika Josipa Miletića, predsjednika Gradskog vijeća u prijašnjem mandatu Krešimira Kašube, predsjednika Upravnog vijeća Josipa Mateka te ostalih medicinskih djelatnika bolnice svečano obilježio početak rada novog uređaja za dijaskopiju, uređaja vrijednog preko 2 200 000 kuna.

 

Ravnatelj bolnice dr. Hrvoje Šimić istaknuo je velika ulaganja u našičku bolnicu te naglasio kako ovaj novi uređaj ima široku lepezu dijagnostičkih pretraga.

– Iznimno mi je zadovoljstvo kao ravnatelju ugostiti osnivača naše bolnice župana Ivana Anušića zajedno sa svim suradnicima koja je u posljednjih nekoliko godina proširila svoje usluge i izašla iz svojih početnih okvira. Moram pohvaliti velika ulaganja u našu bolnicu u prethodne 4 godine – počevši od CT uređaja, digitalnog mamografa i ostalih uređaja koji su kupljeni uz pomoć Osječko – baranjske županije. Bolnica je odnedavno, u energetskoj obnovi, potpuno preuređena, a možemo se pohvaliti i s najvećim brojem liječnika te užih specijalista u povijesti našičke bolnice koja je prošle godine slavila 50 godina postojanja. Dosta se ulaže u edukaciju liječnika, tehničara i medicinskih sestara tako smo od 204 medicinske sestre 2016. godine imali 23 prvostupnice, a ove godine taj broj se povećao na 50 – rekao je Hrvoje Šimić te se zahvalio županu i Ministarstvu zdravstva na praćenju i vrednovanju rada našičke bolnice.

 

Župan Ivan Anušić pozdravio je sve prisutne te se zahvalio na pozivu. Istaknuo je velika ulaganja u našičku bolnicu koja je danas jedna od najmodernijih bolnica s izuzetno kvalitetnim kadrom.

– Ovo novo ulaganje je samo još jedan znak odlične suradnje Opće županijske bolnice Našice i Osječko – baranjske županije. Istaknuo bih kako je preko 11 milijuna kuna uloženo u energetsku obnovu bolnice, a ulagalo se i u opremu kako bi ova bolnica pružila što bolju skrb svojim pacijentima. Moram istaknuti kako je OŽB Našice jedna od najboljih u sustavu organizacije, a to znači da bolnica ima izuzetno kvalitetan kadar. Također, našička bolnica je sekundarni COVID centar i spremna je na sve izazove. U ove protekle 4 godine napravili smo jako velike pomake u modernizaciji ove bolnice te u kvaliteti usluge koju ova bolnica pruža. Na kraju se zahvaljujem svima na suradnji u posljednje 4 godine i nadam se da će se ona i dalje ovako kvalitetno nastaviti – rekao Ivan Anušić.

 

Sve nazočne je pozdravio i gradonačelnik Josip Miletić i pritom istaknuo kako je medicinska skrb na području Našica na jednom visokom nivou.

– Želim pozdraviti sve prisutne u našičkoj bolnici gdje svjedočimo još jednom ulaganju Osječko – baranjske županije u uređaj koji će zasigurno pomoći pojedinim pacijentima. Zahvaljujem se županu Ivanu Anušiću na svemu onome učinjenom u prethodne četiri godine, odnosno, na svim ulaganjima u Opću županijsku bolnicu Našica. Čestitam ravnatelju naše bolnice Hrvoju Šimiću te svim zaposlenicima na dosadašnjim inicijativama. I Grad je dosta pomagao,a uvjerren sam da će se našička bolnica, s 50 godina iskustva, nastaviti dobro brinuti o našim sugrađanima – izjavio je Josip Miletić.

 

Dr. Željko Crnković, rukovoditelj Odjela za radiologiju istaknuo je važnost novog uređaja, jer je dosadašnji bio star 25 godina. 

Prije ovog smo imali stari uređaj, a unazad godinu dana je bio van pogona te naši pacijenti nisu mogli obavljati pretrage koje su moguće tim aparatom. Dobrom suradnjom sa Županijom i ravnateljstvom, uspjeli smo nabaviti novi aparat i na taj način ćemo pružiti našim pacijentima ponovno pretrage koje nisu mogli obavljati. Ovim aparatom moći će se pružiti i dodatne pretrage i time će se obim pretraga znatno povećati – izjavio je Željko Crnković.

06/05/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije obrađen je 451 uzorak od kojih je 129 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 50 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (42) na području grada Osijeka, zatim 15 na području Đakova, 10 na području Belog Manastira, osam Donjeg Miholjca, po šest Belišća i Našica, po pet Čepina i Valpova, po tri Erduta, Đurđenovca i Levanjske Varoši, po dvije osobe su s područja Antunovca, Bilja, Darde, Drenja, Petlovca i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Čeminca, Feričanaca, Kneževih Vinograda, Koške, Petrijevaca, Popovca, Punitovaca, Semeljaca, Strizivojne, Šodolovaca i Vladislavaca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 135 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 105 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 33 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su četiri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 63 do 80 godina.

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 1.503 osobe. Policijski službenici proveli su 12 provjera osoba u samoizolaciji i 98 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 61 nadzor provođenja epidemioloških mjera (28 u ugostiteljskim objektima, 9 u prodavaonicama, 5 u trgovačkim centrima, po 4 u pekarnicama i uslužnim djelatnostima, a ostalo u drugim objektima), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ načelnik Ivan Hampovčan rekao je kako je danas, između ostalog, razmatrana i epidemiološka situacija u školstvu. U odnosu na prošli tjedan broj oboljelih učenika smanjio se sa 74 na 68, nastavnika sa 42 na 30 te nenastavnog osoblja s 15 na osam, a broj učenika u samoizolaciji je smanjen s 865 na 662. “Uvažavajući aktualne pokazatelje smatramo da nema potrebe donositi dodatne mjere za rad škola. U vezi ostalih mjera za području naše županije, poput mjera za domove za starije i nemoćne osobe, predložit ćemo Nacionalnom stožera da ostanu na snazi do 31. svibnja.” – rekao je Ivan Hampovčan. Dodao je da se ovog tjedna povećao broj cijepljenja protiv koronavirusa, pa se narednom razdoblju planira cijepiti po 12.000 osoba tjedno.

05/05/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 452 uzorka od kojih je 107 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše (31) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim 10 na području grada Našica, po sedam Belišća, Čepina i Đakova, po četiri Antunovca, Donjeg Miholjca i Popovca, po tri Belog Manastira, Erduta, Podgorača i Valpova, po dvije osobe su s područja Bilja, Čeminca, Draža, Drenja, Punitovaca i Viškovaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Đurđenovca, Ernestinova, Koške, Petlovca, Semeljaca, Trnave i Viljeva.

Na bolničkom liječenju nalazi se 135 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 104 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 56 i 72 godine. Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.435 osoba.

Policijski službenici proveli su 24 provjere osoba u samoizolaciji, a utvrđena su dva kršenja. Jedno je utvrđeno po dojavi da je u zgradi Županijskog suda u Osijeku osoba iz Belišća kojoj je određena mjera samoizolacije, a drugo se dogodilo na Graničnom prijelazu Duboševica – Udvar gdje je kao izlazni putnik došao hrvatski državljanin s prebivalištem u Srbiji koji je prekršio dozvoljeno vrijeme za tranzit i mjeru samoizolacije. Protiv obje osobe pokrenut je prekršajni postupak prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Policija je obavila i 159 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera, a od drugih postupanja bilježi se uručenje prekršajnog naloga osobi iz Tenje koja je na autobusnom kolodvoru u Osijeku zatečena bez zaštitne maske za lice.

05/05/2021

U zgradi Doma zdravlja Osječko – baranjske županije u Osijeku (Drinska ulica 8) jučer (4. svibnja 2021. godine) otvorena je nova ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Kako je Dom zdravlja OBŽ prije dvije godine otvorio ambulantu fizikalne medicine i rehabilitacije u osječkoj Retfali, potom i u Belom Manastiru, s najnovijom ulaganjem zapravo znatno proširuje ukupni kapacitet i kvalitetu usluge ove djelatnosti na području županije.

“Osječko – baranjska županija je u protekle četiri godine kontinuirano ulagala u primarnu zdravstvenu zaštitu i područja koja su u djelokrugu naših ovlasti. Proces kojim smo domove zdravlja spojili u jednu krovnu ustanovu doveo je do racionalizacije poslovanja čime smo našim korisnicima omogućili kvalitetniju uslugu, a kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite ukupno smo investirali 26 milijuna kuna u obnovu, izgradnju i opremanje ambulanti. Što se tiče fizikalne medicine i rehabilitacije u Osijeku koju danas otvaramo, Osječko – baranjska županija je uložila 370.000 kuna, a ona je namijenjena prije svega dječjim pacijentima, pa djeca i njihovi roditelji više ne moraju odlaziti u Bizovac na rehabilitaciju već to mogu činiti u Osijeku.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić pojasnio je tijek otvaranja ambulante. “Ovo je prva ambulanta fizikalne medicine i rehabilitacije za pregled djece u Osijeku koja će našim sugrađanima olakšati medicinsko liječenje jer neće morati odlaziti u Bizovac, no postupak njenog otvaranja nije bio nimalo lagan. Naime, u mreži HZJZ-a nije postojalo mjesta za otvaranje ambulante ovog tipa, međutim nismo odustali već smo uz dodatna obrazloženja o nužnosti ovakve ustanove uspjeli dobiti sve potrebne dozvole. Ordinacija nije prostorno velika, ali udovoljava svim minimalnim tehničkim uvjetima koji su potrebni i zapošljava stručnjake i zdravstveno osoblje koje je radilo s najmlađim pacijentima.” – istaknuo je Lukić.

“Važnost otvaranja ove ordinacije je prije svega u zbrinjavanju neurorizične djece, a ovakva investicija je veliko ulaganje i za grad Osijek s obzirom da posljednjih 20-ak godina nije bilo mjesta gdje bi se istovremeno provodili dječji fizijatrijski pregledi i medicinska gimnastika. Otvaranjem ove ambulante to smo postigli te ćemo moći doprinijeti ranoj intervenciji kod djece s neuromotornim poteškoćama, da bi se na neki način postigli što bolji neurorazvojni ishodi i izbjegla veća oštećenja.” – istaknula je Ankica Firi, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije.

“Veliko nam je zadovoljstvo danas otvoriti ovu ordinaciju čije nam je otvaranje bilo jedno od prioriteta. Zahvaljujem se Osječko – baranjskoj županiji i županu Ivanu Anušiću što su imali razumijevanja za ovu investiciju, kao i ravnatelju Lukiću, čime se znatno povećala kvaliteta usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i olakšalo liječenje najmlađim pacijentima i njihovim roditeljima.” – kazao je predsjednik Povjerenstva za infrastrukturu i hortikulturu GČ Industrijska četvrt Zdravko Nalio.

04/05/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 342 uzorka od kojih je 48 bilo pozitivno na koronavirus. Deset novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim po četiri na području gradova Đakovo i Našice, po tri su s područja Belišća i Donjeg Miholjca, po dvije osobe su s područja Belog Manastira, Bizovca, Čepina, Ernestinova, Kneževih Vinograda, Podgorača, Popovca, Semeljaca, Strizivojne i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Koške, Petlovca, Petrijevaca i Trnave.

Na bolničkom liječenju nalazi se 138 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 110 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 33 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 62, 74 i 85 godina.

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.544 osoba. Policijski službenici proveli su 14 provjera osoba u samoizolaciji. Od toga su tri provjere provedene po dojavi građana i tada su utvrđena dva kršenja (u Batini i Osijeku), dok u 11 samoinicijativnih provjera nije utvrđeno kršenje. Obavili su i 107 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 16 nadzora provođenja epidemioloških mjera (3 u ugostiteljskim objektima, 9 u prodavaonicama, 2 pekarnici te po jedan u kladionici i gospodarskom subjektu), a nisu utvrdili nepravilnosti.

03/05/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 115 uzoraka od kojih je 23 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka (6), po tri su s područja Belog Manastira i Našica, dvije osobe su s područja Čepina i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Drenja, Đakova, Koške i Petrijevaca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 142 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 114 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 35 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 43 i 91 godinu.

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.621 osoba. Policijski službenici proveli su 11 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje (u Belom Manastiru), dok u 163 nadzora ugostiteljskih objekata nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 178 nadzora provođenja epidemioloških mjera (126 u ugostiteljskim objektima, 18 u prodavaonicama, po 5 u trgovačkim centrima, pekarnicama i tržnicama, po 4 u javnom prijevozu, uslužnim djelatnostima i na sportskim događajima, a ostalo u drugim objektima), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Danas (3. svibnja 2021. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite OBŽ na kojoj je razmatrana aktualna epidemiološka situacija. Između ostalog, rečeno je da je tijekom prošlog tjedna cijepljeno 3.275 osoba, a ovog tjedna na 11 posebno organiziranih punktova te kod obiteljskih liječnika planira se cijepiti ukupno 11.000 osoba.

03/05/2021

Osječko – baranjska županije i ove je godine raspisala „Javni natječaj za izradu projektnih ideja ´Pametna sela´ na području Osječko – baranjske županije“ jer prepoznaje važnost novog koncepta razvoja ruralnih područja i izrade takvih projekata. U svrhu poticanja, educiranja, podizanja svijesti i aktiviranja svih lokalnih čimbenika još 2019. godine izradila je Odluku o dodjeli nagrada za izradu projektnih ideja „Pametna sela“ na području Osječko – baranjske županije.

Temeljem navedene Odluke Povjerenstvo za odabir projektnih ideja “Pametna sela” drugu godinu za redom raspisalo je Javni natječaj za dodjelu nagrada za izradu projektnih ideja “Pametna sela” na području Osječko – baranjske županije. Pravo prijave na raspisani javni natječaj imaju fizičke i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, a lokacija provedbe projektne ideje mora obuhvaćati područje Osječko – baranjske županije.

Sudionicima natječaja čija projektna ideja ostvari najveći broj bodova dodjeljuje se 20 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 200.000,00 kuna kako slijedi:

  • prva nagrada u iznosu od 30.000,00 kuna,
  • druga nagrada u iznosu od 25.000,00 kuna,
  • treća nagrada u iznosu od 20.000,00 kuna,
  • četvrta nagrada u iznosu od 15.000,00 kuna,
  • šest nagrada u iznosu od 10.000,00 kuna i
  • deset nagrada u iznosu od 5.000,00 kuna.

Prijave se zaprimaju u vremenu od 03. svibnja 2021. godine do 02. srpnja 2021. godine.

“Kao rezultat javnog natječaja očekujemo brojne projekte i ideje koje bi svojom realizacijom podizale kvalitetu života u ruralnim područjima te poticale ravnomjerni razvoj svih dijelova Osječko baranjske županije. Od pristiglih prijedloga napraviti ćemo bazu „pametnih ideja/inicijativa“ na našem području koje bi imale mogućnost konkuriranja za sredstva iz raznih fondova Europske unije. Realizacijom tih projekata očekujemo značajno podizanje kvalitete života u ruralnim područjima. Poslije zapaženog prvog natječaja raspisanog prošle godine na koji je pristiglo 47 prijava, logično je raspisivanje novog natječaja ove godine na koji očekujemo još više prijava i nove ideje za razvoj naše Županije.” – kaže Slavko Marjančević, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Osječko – baranjske županije.  

Više na:

http://www.obz.hr/index.php/pametna-sela/javni-natjecaji

http://www.obz.hr/images/Javni_natjecaj_Pametna_sela_2021pdf.pdf

02/05/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 317 uzoraka od kojih je 58 bilo pozitivno na koronavirus. Sa šireg područja Osijeka su 24 novopozitivne osobe, šest ih je iz Čepina, četiri iz Darde, a po tri iz Valpova, Belog Manastira i Donjeg Miholjhca. Po dvije novopozitivne osobe bilježimo na području Đakova i Bilja te po jednu iz Našica, Belišća, Punitovaca, Popovca, Koške, Feričanaca, Đurđenovca, Drenja, Dalja, Erduta i Antunovca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 140 osoba oboljelih od COVID-19, i to 111 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenata s tim oboljenjem. Tijekom posljednja 24 sata preminulo je osam osobe s područja Osječko-baranjske županije. Šest osoba preminulo je u dobi od 47 do 91 godine, a nažalost, preminulo je i dvoje prerano rođene djece koja su uz druge teške komorbiditete imala i COVID-19.

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1765 osoba. Policijski službenici provjerili su samoinicijativno pet osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje na području Erduta. Postupali su i prema jednoj dojavi, no nije utvrđeno kršenje. Obavili su 100 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nije utvrđeno nijedno kršenje mjere.

01/05/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije u posljednja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije na koronavirus testirano je 386 uzoraka od kojih je 97 bilo pozitivno. Na području Osijeka žive 44 novopozitivne osobe, sedam u Đakovu, šest u Belom Manastiru, pet u Čepinu, po četiri u Valpovu i Donjem Miholjcu. Tri novopozitivne osobe bilježimo na području Našica i Darde, po dvije u Belišću, Semeljcima, Petrijevcima, Petlovcu, Koški, Bilju i Gorjanima. Jednu novopozitivnu osobu bilježimo na području općina Vladislavci, Draž, Levanjska Varoš, Đurđenovac, Feričanci, Drenje i Čeminac.

Na bolničkom liječenju nalaze se 142 osobe oboljele od COVID-19, i to 112 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 36 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tim oboljenjem. U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe s područja Osječko – baranjske županije oboljele od COVID-19 u dobi od 60 do 86 godina. Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 1928 osoba. Policijski službenici samoinicijativno su provjerili poštivanje mjere samoizolacije kod 19 osoba i nisu utvrdili niti jedno kršenje. Samostalno su izvršili nadzor 128 objekata i nije bilo kršenja propisanih mjera.

01/05/2021

Kuća baranjskog kulena, projekt Grada Belog Manastira proveden u partnerstvu s Udrugom proizvođača kulena – Baranjski kulen i u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, vrijedan je 12,5 milijuna kuna od čega bespovratna potpora EU iznose 10,6 milijuna kuna. Ugovor za izgradnju potpisan je 23. svinja prošle godine, a jučer (30. travnja 2021. godine) u Branjinom Vrhu, prigradskom naselju Belog Manastira, održana je Završna konferencija Projekta i ujedno otvorenje objekta. Prigodnom programu i svečanosti nazočili župan Ivan Anušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ravnatelj Tomislav SEFU-a, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i drugi uzvanici.

“Kuća baranjskog kulena je projekt lijepog naziva i još ljepše priče, a to je put brendiranja baranjskih i slavonskih proizvoda, ali i omogućavanje malim proizvođačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvenicima da nastave proizvoditi autohtoni baranjski proizvod. Veseli me da je ovaj projekt ukupne vrijednosti 12,5 milijuna kuna sufinanciran s 10,6 milijuna kuna europskih sredstava. Kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU na području Belog Manastira ostvarene su investicije od oko 250 milijuna kuna. To govori o novom zamašnjaku u razvoju cijele Baranje, a prvenstveno Grada Belog Manastira. Projekt Integriranog razvoja demografskog, socijalnog i gospodarskog oporavka Belog Manastira i Općine Darda time je zasigurno ispunio svoju svrhu.” – rekla je ministrica Nataša Tramišak.

Gradonačelnik Tomislav Rob istakao je kako u prigradskom naselju Branjin Vrh konačno od ruševnih objekata nastaje lijepa priča koja će predstaviti grad Beli Manastir, Baranju, kao i Osječko – baranjsku županiju na karti proizvođača baranjskog kulena.

“To znači da ćemo proizvođače pozvati u prekrasno i moderno uređene industrijske prostore te im pomoći u dobivanju različitih certifikata kako bi mogli brendirati i plasirati svoje proizvode. Na taj će način ujedno od malih kućnih proizvođača postati ozbiljni i komercijalni proizvođači. Potražnja za vrhunskim proizvodima, poput onih od crne svinje, kulena i kobasica je ogromna, a za sada će pet proizvođača moći proizvoditi u novouređenim prostorima, iduće dvije do tri godine. Zainteresirani smo također da ovu priču nastavimo i s proizvođačima začinske mljevene paprike u Kući baranjske paprike kako bismo došli u situaciju da kontroliramo njezinu proizvodnju. Zahvaljujem se svim partnerima koji su sudjelovali u ovom projektu, a to su Ured državne imovine, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, SAFU te Osječko-baranjska županija.” – kazao je Tomislav Rob.

“Ono što ističemo posljednje četiri godine su naše kvalitete i specifičnosti, poput kuhinje i vinske ponude, a kulen svakako je jedna od naših posebnosti. Otvaranje Kuće baranjskog kulena je još jedan korak prema onome što želimo, a to je brendiranje Slavonije i Baranje kao najjače kontinentalne destinacije s odličnom eno i gastro ponudom. U svemu tome veliki zamašnjak su sredstva Europske unije, resornih ministarstava i Vlade RH koja treba koristiti za projekte poput ovoga. Baranjski kulen je proizvod koji zaslužuje svoje mjesto ne samo na domaćoj, već i svjetskoj gastro sceni.” – zaključio je župan Anušić.

Projektom Kuća baranjskog kulena izgrađene su dvije građevine – pogon za preradu mesa s najmodernijom opremom te zgrada za prezentaciju proizvoda opremljena kuhinjom, namještajem i IT opremom.

Projekt se odnosi na osiguranje mjesta na kojem će mali proizvođači baranjskog kulena i OPG-ovi koji se bave proizvodnjom i preradom paprika dobiti potrebne informacije o proizvodnji, a izgradnja proizvodnog pogona omogućava izradu autohtonih mesnih prerađevina te doprinos stvaranju uspješnih i tržišno konkurentnih poljoprivrednih gospodarstava na području Baranje, edukacija nositelja i članova OPG-ova o mogućnostima unaprjeđenja proizvodnje i prodaje kulena i baranjske začinske paprike te također i edukacija o procesu certificiranja i zaštite njihovih proizvoda. Stoga će korisnici prostora u pogonu za proizvodnju kulena bit će članovi Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen, a prostor će nakon provedbe projekta biti ustupljen na upravljanje partneru.