06/05/2021

U prostorima školske knjižnice Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice održana je likovna radionica pod nazivom „Svemir – Svi smo nastali od zvjezdane prašine“ u sklopu projekta „Ruksak (pun) kulture“, na kojoj su sudjelovali učenici 1. b razreda OG. Cilj radionice je bio povezati znanost i umjetnost. A učenici su se upoznavali sa značenjima pojmova svemir i elemenata svemira povezanih s prirodnim znanostima (svemir, planeta zemlja, čovjek, kemija, fizika, biologija…).

Kako navodi profesor Ivan Hajek, kroz likovnu inspiraciju učenici su upoznati s povijesno umjetničkim kontekstom svemira i njegovom adaptacijom u mnogim djelima suvremenih umjetnika. Učenici su se služili osnovnim znanjima koja su dobili kroz redovnu edukaciju, a radili su u raznovrsnim suvremenim materijalima koje koriste suvremeni umjetnici čime su razvili sposobnost kombiniranja i slaganja tj. uočavanje sličnosti i različitosti materijala kao i njihove funkcionalnosti i iskoristivosti. Izrađene umjetničke instalacije izložene su u školskom holu, navode iz škole.

04/05/2021

Učenice iz 3.a ekonomske Leonarda Neznanović, Nina Štefančić i Ines Plazanić (mentorica Lidija Lovrić, prof.) sa svojom vježbeničkom tvrtkom Flores d.o.o. osvojile su 1. mjesto u eTwininng projektu Virtualni sajam vježbeničkih tvrtki u kojem je sudjelovalo 90 vježbeničkih tvrtki iz cijele Hrvatske!

Projekt su pokrenule Prva ekonomska škola iz Zagreba i Ekonomska i birotehnička škola iz Bjelovara i provodio se na eTwinning mreži na državnoj razini od 10.02.2021. do 30.04.2021. Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice je sudjelovala s dvije vježbeničke tvrtke Fritelle americane d.o.o. (Nikolina Kuric, Anela Šaldić i Laura Klemenc – mentorica Željka Pajnić, prof.) i Flores d.o.o. (Leonarda Neznanović, Nina Štefančić i Ines Plazanić – mentorica Lidija Lovrić, prof.). U projektu je sudjelovala i Vesna Dudjak, prof. kao ocjenjivačica od strane našičke škole koja je pregledavala radove ostalih vježbeničkih tvrtki. Zadatak se sastojao od tri kategorije: video o radu vježbeničke tvrtke, prezentacija društvene odgovornosti vježbeničke tvrtke i promidžbeni materijali (brošura, letak i posjetnice). Vježbenička tvrtka Flores d.o.o. osvojila je 44 boda od ukupno 45 bodova.Ovaj hvalevrijedan projekt namijenjen je učenicima srednjih škola koji se u svom radu susreću s nastavnim predmetom Vježbenička tvrtka. Obzirom na epidemiološku situaciju, ne mogu se održavati Sajmovi vježbeničkih tvrtki tako da su škole rado prihvatile poziv za sudjelovanje u projektu.

U petak, 30.4.2021. godine proglašenjem pobjednika i prigodnim programom u virtualnom okruženju, završen je prvi virtualni sajam vježbeničkih tvrtki. U proglašenju najuspješnijih vježbeničkih tvrtki sudjelovali su pokrovitelji i sponzori projekta. Sudjelovale su gđa. Ružica Božić Cerovac (Muzej čokolade Zagreb), gđica. Marcela Sabljo (Interijeri Sabljo) i gđa. Vedrana Šimunić Rod, viša stručna savjetnica za ekonomiju, trgovinu i poslovnu administraciju pri ASOO-u. Prvo mjesto osvojila je vježbenička tvrtka Flores d.o.o. iz Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice, drugo mjesto vježbenička tvrtka Licitar d.o.o. iz Gospodarske škole Varaždin, a treće mjesto tvrtka Home made heaven d.o.o. iz Druge ekonomske škole Zagreb. Ovim putem čestitamo pobjednicima i svim sudionicima ovog hvalevrijednog projekta koji je uvelike pomogao povezivanju vježbeničkih tvrtki, razvijanju suradničkih odnosa između učenika i nastavnika te opravdao slogan virtualnog sajma vježbeničkih tvrtki koji glasi: Mjesto gdje kreativnost počinje, a zajedništvo pobjeđuje!

Pobjednički video vježbeničke tvrtke Flores d.o.o. Možete vidjeti na ovoj poveznici.

01/05/2021

Učenici 3. b OG s profesoricom Mirelom Rukavina-Sabo te učenici 4. a OG i 4. b OG (izborna nastava engleskog jezika) s profesoricom Barbarom Bošnjak sudjelovali su na live webinaru u sklopu projekta Time Project – Unite the Nations 2021 na temu Carbon Accountability povodom obilježavanja Dana planete Zemlje.

Učenici našičke škole tako su imali priliku sudjelovati na međunarodnom live webinaru na kojem su sudjelovale broje škole iz raznih zemalja i pritom se uključivati u rasprave, postavljati pitanja i aktivno komunicirati na engleskom jeziku kako s izvornim govornicima tako i s ostalim vršnjacima kojima je engleski jezik prvi strani jezik. Webinar je vodio nastavnik škole u New Yorku, Samrat Pathania koji je predstavio učenički projekt na istoimenu temu – Carbon Accountability u kojem je opisao štetnost ugljika, njegove najčešće izvore i plan za smanjenje njegovih emisija, navode iz škole.

30/04/2021

Učenici 2. a razreda ugostitelja Srednje škole Isidora Kršnjavoga sa svojom profesoricom iz biologije prigodnom su radionicom obilježili Dan planeta zemlje. Radili su plakate na hamer papiru i predstavili četiri kategorije zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. S obzirom na broj učenika te opseg podataka i veliki broj zaštićenih područja nije se moglo radionicom obuhvatiti svih devet kategorija. Tako su učenici predstavili Nacionalne parkove – Mljet, Stroge rezervate – Bijele i Samarske stijene, Parkove prirode – Papuk i Park šume – Šuma oko dvorca Trakošćan, navodi prof. mentor Željka Horvat. Radovima su prikazali neke od najljepših predjela s pojedinog područja. Pretražujući internet i udžbenike iz biologije i ekologije, učenici su naveli najbitnije podatke o području – datum proglašenja, površinu, naseljenost te biljni i životinjski svijet, navode iz škole.

28/04/2021

Učenici 1. razreda mesara Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice povodom Dana planeta Zemlje u Tjednu kreativnosti dobili su zadatak istražiti ekološke probleme zagađenja tla, vode i zraka te su o zadanoj temi izradili plakate, navodi profesorica Zdenka Crndić.

Pritom su učenici naučili kako se zagađenjem prirode ugrožavaju uz individualne vrste i populaciju i cijela biološka zajednica te kako je čovjek je jedini odgovoran za probleme koji se događaju u prirodi i koje mu priroda vraća. Kisele kiše, ozonske rupe, efekt staklenika, topljenje ledenjaka, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta samo su neke od posljedica čovjekovog neodgovornog ponašanju prema prirodi. Kako ne bi došlo do još većih katastrofalnih posljedica za buduće naraštaje čovjek treba biti svjestan da je on dio prirode, te mora živjeti u skladu s prirodom i donositi odluke kako ju ne bi ugrozio, navode iz škole.

Izvor: SŠ Isidora Kršnjavoga Našice

27/04/2021

Učenici 4. a i b razreda ekonomske struke Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, u Danu kreativnosti na satu Poduzetničkog računovodstva, virtualno su ugostili pjevačicu i poduzetnicu Ceciliju Balikić-Rudić. U organizaciji predmetne profesorice Ljiljane Kasapović uz tehničku podršku profesorice Nikoline Pavlović, učenici maturanti Laura i Matko vodili su intervju na temu Medijsko poduzetništvo. Učenici su pratili intervju putem platforme Zoom. Gospođa Cecilija je odgovarala na vrlo domišljata pitanja maturanata: smatra li se Našičankom, jesu li joj Našice u srcu, sjeća li se prvog javnog nastupa, ima li tremu prije nastupa, ima li sada tremu, smatra li se uspješnom osobom, u čemu se ogleda rizik u njenom poslu, smatra li emisije koje vodi poduzetničkim podvigom, na koji način sudjeluje u obiteljskom poslu, kako organizira svoj dan, koliko je važna podrška obitelji za ono što radi te što može poručiti mladima koji su na prekretnici života.

Učenici su dobili zanimljive odgovore i upoznali jednu vrlo jednostavnu, zanimljivu i kreativnu osobu. Učenici i profesorice su se zahvalili gospođi Ceciliji na izdvojenom vremenu poželjeli joj puno uspjeha kako u privatnom tako i u poslovnom životu te izražavajući se poduzetničkim jezikom još puno proizvedenih pjesama i kreativnih emisija, navode iz škole.

Izvor: SŠ Isidora Kršnjavoga Našice