05/05/2021

Povodom blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Dan hrvatskih vatrogasaca jučer je DVD-u Velimirovac uručeno novo vatrogasno navalno vozilo.

 

Vozilo je osigurao MUP iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u vrijednosti 2 200 000 kuna. U nazočnosti pripadnika članova DVD-a Velimirovac, među kojima su bili saborski zastupnik Hrvoje Šimić sa suradnicima, predsjednik Vatrogasnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Našice Hrvoje Žiha, predsjednik Mjesnog odbora Velimirovac Marin Knežević dok je vatrogasno voziloblagoslovio vlč. Ivan Certić.

 

Zapovjednik Alen Rep istaknuo je kako će novo visokoopremljeno navalno vozilo biti od velike pomoći vatrogascima te se zahvalio svim gostima na dolasku i time uveličali njihov dan.

04/05/2021

Dan hrvatskih vatrogasaca i blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, danas je svečano obilježen u Vatrogasnom domu Javne vatrogasne postrojbe Našice i Vatrogasne zajednice Našice.

Svečanosti su nazočili i saborski zastupnik Hrvoje Šimić, gradonačelnik Josip Miletić, tajnik Županijske vatrogasne zajednice Stjepan Koški i predsjednik Vatrogasnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Našice Hrvoje Žiha i ostali uvaženi gosti, a vatrogasna vozila blagoslovio je fra Marijan Vidović.

Vlatko Gašić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica, istaknuo je vrlo kvalitetan odnos Grada prema vatrogastvu.

– Vatrogasna zajednica Našice broji 20 Dobrovoljnih vatrogasnih društava koje djeluju na 5 lokalnih samouprava te u svom sazivu ima i profesionalnu vatrogasnu postrojbu Našice. Zahvaljujem se Gradu Našicama i gradonačelniku što su prepoznali naš rad i što su uložili značajna financijska sredstva u vatrogastvo. Prošle godine je realizirana investicija vrijednosti od 1 600 000 kuna kojom je kupljeno 7 kombi vatrogasnih vozila za potrebe DVD-ova i Vatrogasne zajednice Našice. Također je oko 6 milijuna kuna uloženo u vatrogasne prostorije te smo nabavili i 4 nova navalna vatrogasna vozila – istaknuo je Vlatko Gašić te se zahvalio se Gradu Našicama na ulaganju u vatrogastvo dugih niz godina.

 

U svom obraćanju okupljenima, gradonačelnik Josip Miletić svim vatrogascima je čestitao njihov dan te im se zahvalio na njihovom predanom radu.

– U ovom mandatu u gradu Našicama je puno uloženo u vatrogastvo. Kupljeni su i uređeni kompletno novi prostori za Javnu vatrogasnu postrojbu. Uz to je nabavljeno 7 kombi vatrogasnih vozila za sva dobrovoljna vatrogasna društva te još 4 navalna vozila. Očekujem da će se kvalitetna suradnja Grada Našica i vatrogasaca kao i dobra suradnja sa Županijskom vatrogasnom zajednicom i nastaviti jer je sigurnost građana ispred svega – izjavio je Josip Miletić.

Ovom prilikom čestitkama se pridružuje i redakcija TV Našica te svim pripadnicima JVP i DVD-ova, svim vatrogascima želimo sve najbolje uz želje za što manje rada, više natjecanja i obuke kao i ostalog oblika druženja koje svakog vatrogasca svakako uveseljava.

01/04/2021

Djelatnici Javne Vatrogasne postrojbe Našice jučer su pripremili iznenađenje svom dugogodišnjem radnom kolegi i prijatelju Zdravku Babiću povodom odlaska u mirovinu.

Zdravko Babić započeo je svoj radni vijek 1982. godine kao zaposlenik DVD-a, a kasnije je prešao u Javnu vatrogasnu postrojbu. 39 godina je radio kao profesionalni vatrogasac, a od toga zadnjih 10 godina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Našice na radnom mjestu vatrogasac, serviser vatrogasnih aparata. Stoga su se jučer skupili svi djelatnici JVP-a Našice kako bi Zdravka ispratili u zasluženu mirovinu. Zapovjednik JVP-a Našice Danijel Matković izjavio je kako je Zdravko bio oduševljen iznenađenjem koje se pripremalo oko tri mjeseca. Uz prigodne poklone i domjenak, svi kolege su Zdravku poželjeli neka uživa u zasluženoj mirovini, slobodnom vremenu, aktivnostima te posebice slikarstvu koje neizmjerno voli.

14/03/2021

Debelo smo zagazili u 2021. godinu, pa nije ni čudno da je iza nas i veliki broj održanih skupština raznih DVD-ova na našičkom kraju. Kao i druga društva, tako je jučer i najveće vatrogasno dobrovoljno društvo DVD Našice održalo svoju Skupštinu na kojoj je među ostalim izabrano i novo vodstvo društva.

Uz članove DVD-a Našice, ovoj skupštini prisustvovali su predstavnici Grada predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, dogradonačelnik i počasni član društva Krešimir Žagar, zapovjednik JVP Našice Danijel Matković i predsjednik Vatrogasnog vijeća JVP Našice Hrvoje Žiha

Nakon uvodnih riječi domaćina, dugogodišnjeg predsjednika Zvonimira Ljubljanovića uslijedila je intonacija hrvatske himne, himne svih vatrogasaca kao i minuta šutnje za sve preminule članove društva.

Izabrano je radno predsjedništvo, zapisničar i verifikacijska komisija te je predsjednik Ljubljanović pročitao izvješće o radu DVD Našice u 2021. godini, kao i financijsko izvješće.

Usvojene su sve točke kao i izvješća, a  kako se radilo o izbornoj skupštini uslijedilo je razriješenje Upravnog i Nadzornog odbora te izbor novog predsjednika, zapovjednika, tajnika, dopredsjednika, zamjena zapovjednika i članova Upravnog odbora te likvidatora društva.

Tako je većinom glasova usvojeno da će od 2021. do 2026. godine za predsjednika Društva DVD-a Našice biti Vikor Lončarić, zamjenik predsjednika Marijan Gajski, zapovjednik Tomislav Ivić, zamjenik zapovjednika Robert Hren dok će tajnik biti Silvijo Vuković.

U članove Upravnog odbora izabrani su Hrvoje Divjanović, Mario Ladnjak, Ilija Gavić, Mario Jurić, Josip Čolić, Branko Kardum, Marin Šarić i Darko Anđelić.

Osobe koje će zastupati DVD Našice su predsjednik Viktor Lončarić i zapovjednik Tomislav Ivić dok je likvidator izabran Tuna Kuricek.

U izvješću o aktivnostima DVD-a tijekom 2020. godine dosadašnji predsjednik Zvonimir Ljubljanović istaknuo je kako je društvo u protekloj godini unatoč pandemiji djelovalo na zadovoljavajući način.

„Kako su u cijeloj našoj državi aktivnosti svedene na minimum, to se prenijelo i na vatrogastvo. Ipak smo uspjeli održavati postojeće stanje, ali uz smanjene aktivnosti oko okupljanja i radnih akcija. Unatoč tome utrošeno je 381 sat rada na radnim akcijama. Nažalost, cijele prošle godine nije bilo natjecanja pa se tako nisu ni naše ekipe uvježbavale niti nastupale. Od važnijih događaja treba istaknuti kako smo krajem prošle godine donijeli novi Statut društva u kojem među ostalim piše kako je mandatno razdoblje povećano na pet godina tj da će se izborne skupštine održavati svake pete godine. Možemo se pohvaliti da je u našem prostoru u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Osječko – baranjske županije izrađeno vježbalište za rad s izolacionim aparatima u ukupnoj vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Unatoč smanjenim aktivnostima, radnim akcijama završena je učionica kao i trening soba vježbališta. Isto tako, tijekom cijele godine održavan je okoliš oko objekta, a uređivani su objekti, košena je trava i uređivan voćnjak. Od važnijih investicija treba istaknuti ugradnja troje segmentnih vrata na garažama u vrijednosti od 102 tisuće kuna te se ovom prilikom zahvaljujem na financijskoj potpori Osječko – baranjske županije. Uz sve ovo imali smo i nekoliko intervencija na kojima smo djelovali u surandji s JVP Našice, a djelovali smo i nekoliko puta samostalno. Financiranje društva vrši se preko Vatrogasne zajednice Našice sredstvima koja osigurava Grad Našice, a koriste se za redovnu djelatnost društva s području grada kao i kroz najam prostora montažnog objekta privatnoj firmi i prostora za vježbalište s izolacionim aparatima VZŽ Osječko – baranjske županije. Suradnja s Gradom Našice je na zadovoljavajućoj razini kao i s JVP Našice i VZ Našice, ali sam uvjeren kako će u narednom periodu biti još puno bolja. Isto tako suradnja s udrugama grada Našica je uvijek bila na visokom nivou te se uvijek dobro potpomažemo. – rekao je dosadašnji predsjednik društva Zvonimir Ljubljanović.

U nastavku skupštine, a na prijedlog zapovjednika JVP Našice Danijela Matkovića, Zvonimir Ljubljanović je jednoglasno izabran za doživotnog počasnog predsjednika DVD-a Našice.

„Zbog svojih zasluga, smatrao sam kako bi ovaj prijedlog bio dobar te je tako na skupštini i jednoglasno i odlučeno. Zapovjednu funkciju započeo je obavljati davne 1997. godine i svojim radom i kao zapovjednik, ali i kasnije kao predsjednik društva jako je zadužio DVD Našice i to ne samo na području Osječko – baranjske županije već na cijelom nivou Republike Hrvatske pa je moje mišljenje bilo da Zvonko zaslužuje tu prestižnu titulu. Isto tako moram naglasiti kako je uvijek postojala jedna dobra suradnja DVD-a Našice i JVP Našice, pa se ponovo moram vratiti na dosadašnjeg predsjednika Zvonka Ljubljanovića i sadašnjeg dogradonačelnika Krešimira Žagara kao i pokojnog Stjepana Pintarića koji su bili inicijatori i osnivači JVP Našice koja je počela s radom 1.1. 2012. godine. To je bio jedan veliki čin i mukotrpan posao kako bi se ta JV postrojba osnovala koja je bila jezgra DVD-a Našice. Dakle u ono vrijeme 7 zaposlenika DVD-a Našice automatizmom je prešlo u JVP Našice i on kao prvi zapovjednik JVP.

– Moram istaknuti kako sam iznimno ponosan na to što su me članovi izabrali za počasnog doživotnog predsjednika DVD-a Našice i što su prepoznali moj rad u ovih 40 godina kako radim. Dao sam sve od sebe koliko god sam to mogao više, da ovo društvo unaprijedimo i to ne samo ja već svi mi koji djelujemo u njemu. Jedan čovjek sam ne može napraviti ništa i da nije bilo ovako dobrih članova sigurno je da niti ja ne bi bio svih ovih godina tu i uspješno ga vodio uz njihovu potporu. Mi smo razmatrali tko bi slijedeći mogao nastaviti mojim stopama i stvarno smo uzeli u obzir sve članove i kao najbolji kandidat je iskrsnio Viktor Lončarić kojem ovom prilikom želim puno ispjeha u daljnjem radu, jer ovako veliko društvo nije jednostavno voditi. Isto tako nudim mu svu moguću suradnju i pomoć, a uvjeren sam da će imati i pomoć svih ostalih članova kao što sam uostalom imao i sam. – naglasio je Zvonimir Ljubljanović koji je još jednom istaknuo veliku pomoć drugih članova bez kojih sigurno ne bi mogao tako dugo biti predsjednik.

– Moram spomenuti kako je bilo određenih šumova u komunikaciji između Grada Našica i DVD-a Našica, ali na nama je svima da prevaziđemo sve to skupa i da nastavimo dalje raditi na dobrobit svih građana. Moramo raditi na jednoj sigurnosti domova naših sugrađana koji će se u svakom trenutku moći pouzdati i u Grad ali i nas vatrogasce. Ovom prilikom zahvaljujem se predsjedniku Gradskog vijeća Krešimiru Kašubi na lijepim i toplim riječima koje je danas uputio svima nama. Ja s njim već duže vrijeme komuniciram vrlo uspješno u vezi svih problema i ja mu iskreno želim da uspje kao kandidat za gradonačelnika Grada Našica i to je ono što mu iskreno želim. Krešimir Kašuba je osoba koja je razumna, razumije problematiku i spreman se sukobiti sa svim problemima kojih može biti da se riješe na obostrano zadovoljstvo. Ponovo naglašavam, kako nismo samo mi tu važni već cijelo građanstvo grada. – rekao je za kraj Zvionimir Ljubljanović, doživotni počasni predsjednik DVD-a Našice.

Nekoliko riječi o novoj funkciji rekao je i novi predsjednik Društva DVD-a Našice Viktor Lončarić.

– Vremena se mijenjaju, stariji odlaze, dolaze mlađi ali vjerujem kako ćemo i dalje raditi dobro, kao i svih ovih godina. Doduše, ova korona nam je dosta otežala rad, ali će valjda i to jednom proći pa ćemo se vratiti na staro, dakle, natjecanja, vježbe usavršavanja i ono što mi kao vatrogasci najbolje radimo. Ja se nadam da ću opravdati ovo povjerenje, ali letvica je visoko podignuta za vrijeme Zvonka i ja se moram stvarno dobro potruditi da ju održavam na toj visini.

Kao predstavnik Grada Našica supštini je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, koji je uvjeren kako će zajedništvo DVD-a i Grada biti još na većoj razini.

„Na području Grada Našica održana je i zadnja skupština Dobrovoljnih vatrogasnih društava i to DVD-a Našice. To je kao što svi znamo i jedno najveće društvo, kako po resursima, ali tako i po broju članova, opremom i slično. Ne smijemo zaboraviti da DVD Našice vrhunsku opremu na svjetskoj razni koja je vrlo zahtjevna i predstavlja jednu visoku razinu opreme za vježbe vatrogasaca. Ovo društvo je na zavidnom nivou i ovom prilikom im se moram zahvaliti na nesebičnom radu. Onu poruku koju sam ja htio danas reći, a to je naravono prije svega ispred Grada Našica, da ćemo i dalje raditi na zajedništvu i da nam je od izuzetne važnosti njihov humanitaran rad, prije svega s djecom. Djecu je, kako sam uostalom na svim skupštinama i ponavljao, tako sam to ponovio i danas gdje sam vidio veliki broj mladih, najteže animirati pogotovo za ovako humanitaran rad, volonterski koji u svakom slučaju doprinosi i zaštiti naših građana i imovine, točnije sigurnosti u Našicama. Na ovoj skupštini želim poslati jednu jasnu poruku, a to je zajedništvo koje je jako izraženo u vatrogastvu i koje ćemo i mi nastaviti njegovati. Zbog toga sam se dao na raspolaganje s našim gradskim resursima, što god bude trebalo, dakle, od logistike pa tako i bilo koje druge pomoći. Isto tako naglasio sam i suradnju između JVP Našice i DVD-a Našice, ali tako i svih ostalih društava, pa tako i našeg novog predsjednika Vatrogasnog vijeća pri JVP Našice, koji je imenovan s usklađivanjem sa zakonom i statutom gospodinom Hrvojem Žiha. U njega također polažem velike nade i znam da je čovjek koji je sposoban i kompetentan za vođenje takvog vijeća i koji će sigurno doprinijeti ovom radu.

Skupštini je prisustvovao i počasni član DVD-a Našica i dogradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar.

– Za mene osobno je ovo jedan vrlo emotivan trenutak i to sam danas i naglasio svim članicama i članiovima društva. Predaja dužnosti, točnije odgovornosti sa dosadašnjeg vodstva kolege Zvonka Ljubaljanovića prema Viktoru Lončariću, locirala je sve ono što smo proživjeli zajedno, odnosno onaj dobar odnos koji smo imali DVD Našice i ja osobno kao gradonačelnik. Toliko sigurnosti, osjećaja pouzdanja kada smo znali da imamo toliko spremen ljude koji će pomoći spašavati živote, zdravlje i imovinu naših sugrađana, pa je to i meni bilo puno lakše u vođenju Grada Našica. Sjetimo se samo svih intervencija, poplava, požari, tehničke intervencije, olujnih vjetrova koje smo zajedno proživljavali i na tome sam im ja iznimno zahvalan. Bilo je tu naravno i raznih druženja, odlazaka na natjecanja, nagrade koje su osvajali i promicali vatrogastvo i Našice diljem cijele Republike Hrvatske. Vezano uz to, siguran sam da će i budući gradonačelnik Krešimir Kašuba imati jednako takav dobar odnos s DVD-om Našice i da će oni imati jednu veliku podršku u Gradu kakvu su imali i kada sam i sam bio gradonačelnik te da ćemo i dalje biti ponosni na naše vatrogasce, ali i vatrogasci na naš grad.

Za kraj moramo naglasiti da su na skupštini dodjeljena priznanja vatrogascima za 10 i 20 godina. Tako su za 10 godina priznanja dobili Marin Minarek, Mateo Vukomanović, Matej Nemet, Sven Brkanić i Filip Hajmiler. Priznanje za 20. godina djelovanja u društvu dobili su Filip Krolo, Matrin Resler kao i vatrogasni veteran Petar Jukuca.

13/03/2021

U društvenom domu u Vukojevcima, jučer je održana 86. redovna, izvještajno – izborna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vukojevci. Nakon hrvatske i vatrogasne himne održana je i minuta šutnje za sve preminule vatrogasce društva. Uslijedio je izbor radnog predsjedništva, zapisničara, ovjerovitelja kao i izbor Verifikacijske komisije.

Nakon toga, predsjednik Damir Antolović je vrlo detaljno pročitao izvješće o radu društva u prethodnoj godini, kao i plan rada za 2021. godinu. Među ostalim naglasio je kao se u 2020. godini unatoč pandemiji radilo sa srcem i voljom, ali naravno sve u skladu s mogućnostima. Predsjednik je naglasio kako društvo broji 85 članova, a od toga 43 člana s pravom odlučivanja. U prošloj godini održano je 12 radnih sjednica, a na njima se uglavnom raspravljalo o realizaciji plana, o nabavi opreme te organizaciji radnih akcija. Istaknuto je kako je u prošloj godini društvo imalo dvije tehničke intervencije nakon velikog nevremena u našičkom kraju i sve u suradnji s JVP Našice. Isto tako članovi društva su sudjelovali na ispumpavanju bunara kao i podruma u Vukojevcima. Predsjednik Antolović je naglasio kako je stanje s opremom zadovoljavajuće, ali kako se i trude nabaviti i novu koja im nedostaje. Među ostalim naglašeno je kako su zbog pandemije otkazana razna natjecanja, a samim time i pripreme za ista, a sve u skladu s mjerama Stožera civilne zaštite RH. Za kraj predsjednik je naglasio financijsku potporu grada Našica, Mjesnog odbora Vukojevci, Osječko -baranjske županije te HVZ.

U slijedećoj godini, za koju se nadaju da će biti bolja od prošle, a vezano za pandemiju, očekuju kontinuiran rad na osposobljavanju vatrogasne postrojbe za izlazak na intervencije, provoditi mjere zaštite od požara, redovito održavati sjednice Upravnog odbora i Zapovjedništva. Isto tako žele održavati vježbe s natjecateljskim ekipama te organiziranje područnog vatrogasnog natjecanja VZ Našice, sudjelovati na svim vatrogasnim manifestacijama, nabavljati novu opremu, upućivati članove društva na školovanje za vatrogasna zvanja i specijalnosti te suradnju sa Vatrogasnom zajednicom županije i Vatrogasnom zajednicom Našice, sa županijskom i gradskom Upravom kao i sa susjednim vatrogasnim društvima i gospodarskim subjektima koji djeluju na području mjesta.

Nakon izvješća o financijskom poslovanju i izvješću Nadzornog odbora u 2020. godini uslijedilo je glasanje o razrješenju dosadašnjeg Upravnog odbora kao i glasanje za novi.

U novi Upravni odbor jednoglasno su izabrani Damir Antolović, kao predsjednik, Mario Šustić, dopredsjednik, Željko Kerovec, zapovjednik, Darko Koprivčić, dozapovjednik, a za tajnika je izabran Marko Antolović. Članovi su Miroslav Sudarić, Željko Antolović, Darko Novaković, Krešimir Antolović, Ivan Jović i Siniša Maljarić. Isto tako izabrani su i predstavnici u Vatrogasnoj zajednici Našice i to Damir Antolović i Željko Kerovec.

Skupštini su uz članove društva, bili prisutni i uvaženi gosti, Krešimir Kašuba, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica, Vlatko Gašić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica, Dražen Ganzberger, predsjednik Mjesnog odbora Vukojevci i drugi uvaženi gosti.

Par riječi o radu društva DVD-a Vukojevci, kao i važnosti velikog broja mlađih članova rekao je predsjednik GV Grada Našica Krešimir Kašuba.

-Prvenstveno bih čestitao starom, odnosno novom vodstvu DVD-a Vukojevci, na njihovom ponovnom izboru. Stvarno je zadovoljstvo doći na ovakvu jednu skupštinu iz koje je vidljiv rad na jednoj visokoj razini u zajedništvu te odlična suradnja s Javnom vatrogasnom postrojbom. Ovom prilikom bih pohvalio rad DVD-a s djecom, jer je to od izuzetne važnosti, a i u izvješću je rečeno kako čak 30% udruge čine djeca što je lijepo za čuti. Znamo da je danas djecu najteže animirati, a DVD Vukojevci to odlično uspjevaju te ih odgajaju u jednom humanom duhu. Isto tako, kod vatrogasaca je posebno izraženo i vidljivo zajedništvo te su oni od posebne važnosti kako za Državu, tako i za naš grad te cijelu našu zajednicu – izjavio je među ostalim Krešimir Kašuba te nadodao kako unatoč tomu što nije vatrogasac i sam se osjeća kao dio njihove zajednice.

-Moram istaknuti odličnu suradnju Mjesnog odbora Vukojevci, našeg DVD-a te Grada Našica. Osim što imamo dva člana DVD-a u Mjesnom odboru, cijeli Mjesni odbor prati sva događanja vatrogasnog društva. Nastojimo im pomoći u kontaktu s Gradom i potrebitim sredstvima. Moram izraziti veliko zadovoljstvo ponovno izabranim predsjednikom DVD-a Vukojevci što je i dokaz njegovog kvalitetnog rada jer se pod njegovim vodstvom puno ulaže u opremu, objekt i sam rad društva- izjavio je predsjednik Mjesnog Odbora te naglasio kako članovi DVD-a Vukojevci vrijednim radom i trudom te uz skromna sredstva kvalitetno i dobro rade – rekao je Dražen Ganzberger predsjednik Mjesnog odbora Vukojevci.

Za kraj, a nakon velikog broja skupština kojima je i ove godine prisustvovao nekoliko riječi rekao je i predsjednik VZ Vlatko Gašić.

-Na području Grada Našica ovo je šesta po redu skupština Dobrovoljno vatrogasnih društava. Moram pohvaliti rad DVD-a Vukojevci, pomladili su svoje društvo te izuzetno i kvalitetno rade. Dokaz dobrog i kvalitetnog rada zapovjednika i predsjednika DVD-a je i njihov ponovni izbor na rukovodeće funkcije, a vjerujem da će se i ubuduće njihov kvalitetan rad nastaviti. Značajno je spomenuti kako će DVD Vukojevci ove godine biti domaćin natjecanja Vatrogasne zajednice koje prošle godine zbog koronavirusa nije održano. Ukoliko nam situacija to dopusti, natjecanje bi se održalo prvu nedjelju u šestom mjesecu, a sponzorirao bi ga Grad Našice – izjavio je predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić.

22/02/2021

Početak je godine i dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području Našica tradicionalno započinju svoje aktivnosti s obveznim godišnjim skupštinama.

Nakon što smo bili u četvrtak na skupštini DVD-a Markovac, a u petak na skupštini Velimirovac u subotu smo društvenom domu u Zoljanu prisustvovali i Izbornoj godišnjoj Skupštini DVD-a Zoljan.

Na skupštini su, a uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uz članove društva DVD-a Zoljan, bili prisutni predstavnici društava i sportskih kolektiva koji djeluju na području Zoljana kao i predstavnici Grada Našica, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić i drugi uvaženi gosti.

Nakon uvodnog govora, izbora radnih tijela i usvajanja dnevnog reda, podnesena su izvješća o radu i djelovanju DVD-a Zoljan u 2020. godini kao i financijsko izvješće za istu godinu.

Kako je ovo bila redovna izborna skupština, nakon razrješenja starih dosadašnjih članova Upravnog i Nadzornog odbora te Zapovjedništva, jednoglasno su izabrani novi.

Tako je za predsjednika društva DVD-a Zoljan ponovo izabran Željko Ptiček, a za dopredsjednika Tomica Stojaković. Za zapovjednika izabran je Zdravko Forintić, a dozapovjednik je postao Ante Anđelić.

U Upravni odbor izabrani su Željko Ptiček – predsjednik, Tomica Stojaković – dopredsjednik, Franjo Pavlović – tajnik, Edi Pavlović – blagajnik i članovi Zdravko Forintić, Emanuela Kalazić, Tomislav Žarić, Branko Knežević, Silvio Mikuličić i Marko Štuka.

Za Zapovjedništvo izabrani su Zdravko Forintić – zapovjednik, Ante Anđelić – dozapovjednik, Emanuela Kalazić – voditeljica ekipe, Tomica Stojaković – voditelj ekipe, Miroslav Čeme ml. – član, Danijel Molnar – spremištar.

Izvješće o radu podnio je predsjednik društva Željko Ptiček koji je među ostalim naglasio kako je vrlo važno održavati društvo i unaprjeđivati njegov rad. Posebno se osvrnuo na usavršavanju vatrogasnih kadrova, kao i radu s mladeži i djecom te sudjelovanju na svim natjecanjima koja budu organizirana kada epidemiološke mjere to dopuste.

-Društvo DVD Zoljan vodim već 10 godina, a kao što vidite, ponovo sam izabran na novi mandat od pet godina i to me čini iznimno ponosnim. Zbog pandemije nije bilo lako, ali kako smo imali uvijek odlične odnose s Gradom Našicama sve smo lakše prebrodili. Godina 2020. je bila stvarno turbulentna, nažalost nije bilo natjecanja niti druženja, bilo je vrlo teško i to će se sigurno ostaviti traga na svim društvima.

U ovoj godini nas među ostalim iščekuje obilježavanje svetog Florijana, posveta kombi vozila, sveta misa u našoj crkvi svete Katarine te proslava u devetom mjesecu. Naravno, sve će ovisiti o epidemiološkim mjerama za koje se nadam da će s vremenom popustiti i da ćemo sve vratiti normalnom životu i funkcioniranju. Ipak, kako društvo DVD Zoljan slavi 75 godina postojanja, a pomažu nam u našem djelovanju Vatrogasna zajednica Hrvatske, Vatrogasna zajednica Županije, Vatrogasna zajednica Našica, Grad Našice tako da i u ovoj jubilarnoj proslavi očekujemo veliki broj gostiju i da će ipak biti sve nekako bolje u vremenu koje je ispred nas – rekao je među ostalim predsjednik Željko Ptiček koji se još jednom zahvalio Gradu Našicama, gradonačelniku, gradskim vijećnicima i predsjedniku Vatrogasne zajednice Grad Našica koji je uspješno vodio pregovore o kupnji kombi vozila.

– Kupnja 7 vatrogasnih vozila za društva s područja Grada Našica je hvalevrijedna investicija u iznosu od čak 1 600 000 kuna. Kombi vozilo nama kao društvu stvarno znači puno, kako za prijevoz djece tako i za pomoć članovima i članicama za suradnju s brojnim Udrugama. Starije vozilo smo dobili 2006. godine za vrijeme gradonačelnika Krešimira Žagara i tim smo se vozilom sve ove godine uspješno koristili. Kako imamo odličnu suradnju s Općinom Feričanci, načelnikom i predsjednikom DVD-a Valenovac, to smo naše staro vozilo prodali njima jer oni do tada nisu imali vozilo – rekao je za kraj predsjednik DVD-a Zoljan Željko Ptiček.

Par riječi o društvu i radu DVD-a Zoljan rekao je i prisutni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić.

-Svaka lokalna uprava je dužna financirati vatrogastvo pa tako i Grad Našice. Mi smo zajedno s rukovodstvom Grada Našica dogovorili da idemo u kupovinu novih vozila, 6 vozila za potrebe DVD-ova na području grada i jedno za potrebe Vatrogasne zajednice i potrebe JVP Našice. Maksimalno smo se potrudili da dođu ta vozila bez obzira na prošlu godinu izazvanu koronavirusom. Financijska sredstva smo osigurali te smo u devetom mjesecu donijeli odluku da idemo u realizaciju i nabavku vozila. Vrlo brzo, točnije krajem prvog mjeseca, nakon javne nabave je projekt i realiziran te mi je iznimno drago što su DVD-ovi zadovoljni nabavkom tih vozila, odnosom Vatrogasne zajednice i Grada prema njima i ne sumnjam da će se dobri odnosi nastaviti i u budućnosti. Ako se osvrnemo na prošlu godinu, moramo spomenuti kako smo imali mnoge tehničke intervencije, zadesilo nas je i olujno nevrijeme, a lijepo je bilo vidjeti da su se svi vatrogasci maksimalno u to uključili. Pomagalo se stanovništvu u sanaciji od elementarnih nepogoda, a također smo intervenirali i sve što se tiče požara. U ovoj 2021. godini očekujem da krenemo s druženjima, natjecanjima, da animiramo mlade i sve ono što je nedostajalo prošle godine. Na području naše Vatrogasne zajednice imamo oko 20 društava i ima nas puno na natjecanjima te sam uvjeren da će ove godine sve krenuti i u tom natjecateljskom smjeru. Osam vatrogasnih ekipa ima pravo odlaska na državno natjecanje za koje se nadam da će se ove godine i održati prema rasporedu – rekao je Vlatko Gašić predsjednik Vatrogasne zajednice Grad Našica uz napomenu kako je odnos lokalne samouprave prema nama odličan kako financijski tako i s političke strane.

Za kraj nekoliko riječi rekao je i počasni gost skupštine, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar koji je i ove godine vrlo rado prihvatio poziv.

– Zadovoljstvo je i ponos biti pozvan na Skupštinu DVD Zoljan u svojstvu počasnog gosta Društva, a i u svojstvu zamjenika gradonačelnika. Ova godina je izuzetno značajna za ovo društvo jer se nalazimo u sedamdeset i petoj godišnjici vatrogastva u Zoljanu kao i postojanja samog DVD-a. Vjerujem da će se sve proslaviti na adekvatan, držeći se svih preporuka struke, a vezano za situaciju s epidemijom, a nadam se kako će se i mjere ublažiti tijekom godine. Unatoč prošlog godini, nemogućnosti putovanja, susreta, natjecanja i godina 2020. je za DVD Zoljan bila vrlo uspješna. Obnovili su svoju opremu, objekt u kojem se nalaze, radili na novim članstvima, izlazili su na razne intervencije te su sudjelovali i pomagali u radu drugih udruga u humanitarnom i memorijalnom smislu. Grad Našice je financijski jako pomogao DVD-u, gotovo dvije trećine sredstava je bilo iz gradskog proračuna, a zahvaljujući Gradskom vijeću i predsjedniku Krešimiru Kašubi i gradonačelniku izdvojena su određena sredstava. Direktno je društvu potpomognuto s od oko 30 000 kuna, 2 000 kuna dodatno i 3 000 kuna od Mjesnog odbora. Ona sredstva koja do sada nisu utrošena će se prenijeti i u 2021. godinu što će sigurno pomoći djelovanju Društva i ove godine – izjavio je Krešimir Žagar koji je za kraj zahvalio svim članovima i članicama što uspješno pronose slavu DVD-a na ponos kako Zoljana, Našica, Vatrogasne zajednice, ali i čitavog našeg kraja.

21/02/2021

Početak je godine koji je inače poznat po godišnjim skupštinama sportskih klubova, udruga i društava. Tako je bilo i u petak u Jelisavcu kada je DVD Velimirovac održao svoju 91. redovnu izbornu godišnju skupštinu. Razlog održavanja skupštine DVD-a Velimirovac u domu DVD-a Jelisavc je obnova (zbog obujma, bolje reći izgradnja) novog društvenog doma Velimirovac i odličnih odnosa između ova dva društva.

Zbog epidemioloških mjera i ova skupština je održana pod posebnim uvjetima, sa smanjenim brojem članova, bez djece i uz puno manji broj gostiju.

Na skupštini su uz članove društva DVD-a Velimirovac, bili prisutni predstavnici ostalih udruga, društava i sportskih kolektiva koji djeluju na području Velimirovca kao i predstavnici Grada Našica, gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, Zapovjednik JVP Našice Danijel Matković, Ivan Certić župnik župe Gospe Fatimske Velimirovac, predsjednik Mjesnog odbora Marin Knežević i drugi uvaženi gosti i prijatelji društva.

Na skupštini je podneseno opsežno izvješće o radu u 2020. godini, financijsko izvješće, izvješće nadzornog odbora te je usvojen plan rada i financijskog poslovanja za 2021. godinu.

U izvješću o radu zapovjednika Alena Repa istaknut je rad u posebnim uvjetima zbog pandemije, ali i zalaganje svih članova kako bi i u 2020. turbulentnoj godini društvo što bolje i više radilo. Odrađeno je 8 radnih sjednica, jedna izvanredna sjednica zbog usvajanja novog Statuta o usaglašavanju s novim Zakonom o vatrogastvu. Nažalost izostala su školovanja i obrazovanja kao i vatrogasna natjecanja. Zbog novonastale situacije, a vezane uz privremeno iseljenje iz starog doma zbog rekonstrukcije i izgradnje – dogradnje novog, sva oprema je uspješno raspoređena po privatnim kućama i garažama, a uspješno je i osigurana jedna privatna prostorija u kojoj se odvijaju sastanci i daljnji rad društva.

Društvo je u prošloj godini sudjelovalo u nekoliko desetaka intervencija, a pogotovo kada je prirodna nepogoda, jak vjetar u mjesecu kolovozu poharala našički kraj i kada su stradala mnoga krovišta i veliki broj stabala koja je trebalo otkloniti. Zapovjednik Alen Rep je također istaknuo odličnu suradnju s drugim društvima, kao i JVP Našice.

Nakon izvještaja o radu društva koje je iznio zapovjednik uslijedio je glasanje za nove članove Upravnog odbora, Zapovjedništva i izaslanike. Tako je u Upravni odbor za predsjednika novi – stari predsjednik Drago Kardum, zapovjednik Alen Rep, tajnik je Dalibor Hajduk, dok je blagajnik ostao Dalibor Kranjec. Članovi Upravnog odbora su Ivica Šimunek, Ivica Žunić, Antonio Balen, Bruno Šimunek, Denis Dundović, a za spremištara je izabran Dino Rep i Ivan Markotić.

U zapovjedništvo izabrani su kao zapovjednik Alen Rep, dozapovjednik Ivica Žunić, tajnik Dalibor Hajduk, spremištar Dino Rep, dok su članovi Antonio Balen, Dalibor Kranjec, Bruno Šimunek, Denis Dundović, Ivan Markotić i Davor Zubak.

Izaslanici Vatrogasne zajednice su Drago Kardum i Alen Rep.

Za novog starog predsjednika ponovo je izabran Drago Kardum koji je naglasio kako je vatrogasac već 30 godina i kako mu predstavlja veliku čast pomagati na ovaj način drugima. Isto tako, predsjednik Kardum je istaknuo kako društvo broji preko 70 članova što je lijep broj u odnosu broja stanovnika koje broji mjesto Velimirovac. 

– Pošto se naš dom gradi, u Jelisavcu su nam izašli u susret i dodijelili nam privremene prostorije. Radovi će trajati do studenog ove godine. Vjerujemo kako će ova godina biti bolja nego prošla što se tiče aktivnosti, a pogotovo jer bi trebalo započeti doškolovanje djece za vatrogasce. U naše društvo se ulaže, dobili smo vrlo vrijedno kombi vozilo, a dobit ćemo i navalno vozilo od Europske unije i to nam sve puno znači – izjavio je među ostalim predsjednik Drago Kardum koji se za kraj zahvalio svojim članovima što su ga ponovno izabrali, kao i čelnicima Grada Našica i Županiji na pomoći koju im pružaju.

Uvaženi gost skupštine bio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba koji je među ostalim izjavio kako se iz izvješća o radu vidi velika aktivnost, rad s mladima što sve posebno raduje, organiziranost i povezanost s drugim društvima u nizu akcija, a posebno se osvrnuo i na izgradnju novog društvenog doma u Velimirovcu.

Krešimir Kašuba

-Trenutno se nalazimo u prostorijama DVD-a Jeslisavac te se ovim putem i njima zahvaljujem na gostoprimstvu. U Velimirovcu se rade lijepe stvari koje će sigurno poboljšati kvalitetu života svih mještana. Naime, kao što svi znamo i što nas sve iznimno raduje, radi se na izgradnji novog društvenog doma koji će dijelom biti i vatrogasni što je stvarno jedna velika investicija koja će doprinijeti kvaliteti vatrogastva, kao i cijelom mjestu Velimirovac. Mještani su ga dugo čekali, jer je njihov dom bio u lošem i derutnom stanju i u njega se nije moglo više ulagati. Put do novog doma je bio sve samo ne lagan, a pošto sam Grad Našice nije mogao smoći tolika velika sredstva uspjeli smo do njih doći putem sredstava Europske unije. Dom će osim vatrogascima, služiti i svim mještanima udrugama i klubovima koji djeluju na području mjesta, a kao što ste mogli vidjeti, svojom će veličinom sigurno doprinijeti poboljšanju života u Velimirovcu. Isto tako, a važno je za spomenutu,  kako je i novo vozilo koje je društvo dobilo veliki dobitak za sve, jer će se s njim moći obavljati mnoge stvari koje su do sada bile nešto teže izvedive, a zahtjevale su i kudikamo veće troškove. – izjavio je među ostalim Krešimir Kašuba koji je i ovim putem zaželio vatrogascima što manje akcija i intervencija, a što više vježbi kao i želju da glavni moto društva bude što veća animacija ljudi. 

Nekoliko riječi za kraj rekao je i zapovjednik Alan Rep koji se posebno osvrnuo na rad s mladima u DVD-u Velimirovac.

-Imamo dvije dječje ekipe, mušku i žensku te ekipu koju čini mladež, djevojčice od 12 do 16 godina. One su se plasirale prošle godine na županijsko natjecanje, te unatoč koronavirusu, sastajemo se i vježbamo prema epidemiološkim mjerama i u grupama što više možemo. Uz to dobili smo i novo kombi vozilo koje će nam sigurno dobro služiti, a posebice djeci kojoj će biti komotnije kada budemo putovali. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji sudjeluju u radu društva, ali i onima koji svojom sposobnošću rade na tome da društvo iz godine u godinu podiže svoj nivo.

19/02/2021

Zbog trenutne Covid pandemije cijela skupština je bila održana u smanjenom broju uzvanika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Na redovnoj godišnjoj izbornoj skupštini, a prema dnevnom redu, među ostalim podneseno je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2020. godini, kao što je i podneseno izvješće verifikacijske komisije te Nadzornog odbora DVD-a. Zatim su uslijedili izbori te je za predsjednika izabran Zdenko Cingel, zapovjednika Stjepan Ivanek, a tajnika Zoran Hvizdak

Isto tako u Upravni odbor su izabrani: Zdenko Cingel, Stjepan Ivanek, Zoran Hvizdak, Josip Ivanek, Željko Malovčak, Darko Komjetan, Matija Dundović, Dominik Malovčak, Mihovil Fedor, Mirko Kubaša i Mirko Škof. U Zapovjedništvo su izabrani: Stjepan Ivanek, Zdenko Cingel, Darko Cingel, Franjo Bizijan, Tomislav Dološić, Krešo Nemet i Igor Ivanek. Delegati u VZ Našica su Zdenko Cingel i Stjepan Ivanek.

Tijekom sjednice dodijeljene su i Vatrogasne spomenice za deset godina rada u vatrogasnoj organizaciji a priznanja su dobili Petar Karakaš, Mateo Romić, Mihael Koljenik, Karlo i Kristijan Komjetan. Pri tome je voditelj Franjo Bizijan zvani Pičula izjavio kako je mladost vrlo važna u DVD-u, jer netko treba i naslijediti njih starije.

Skupštini su prisustvovali uvaženi gosti iz Grada Našica, JVP Našice kao i predstavnici drugih društava koja djeluju na našičkom području. Posebnu zahvalu na radu i djelovanju društva među ostalim uputili su Vlatko Gašić, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice kao i predstavnik Grada Našica Krešimir Kašuba predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica.

Ispred Grada mogu reći da je od izuzetne važnosti rad DVD-a s mladima. Za pohvalu je što su i u ovo vrijeme koronavirusa odradili niz aktivnosti i spremni su izvršiti svoje zadatke u raznim situacijama. Prije mjesec dana ispred Vatrogasne zajednice Našica donirano je vatrogasno vozilo za sve buduće intervencije – izjavio je Krešimir Kašuba i pritom pohvalio rad DVD-a Markovac, čestitao novom starom predsjedniku i poželio svim vatrogascima sreću u budućem radu.

 

17/02/2021

Nakon što su u mjesecu siječnju Našički dobrovoljni vatrogasci bili mobilizirani u Petrinji, u nedjelju su ponovno bili aktivni u Sisačko – moslavačkoj županiji. Nalog za mobilizaciju od Ravnateljstva Civilne zaštite Republike Hrvatske – Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Osijek Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice primilo je u subotu dana 13.02.2021.god., u večernjim satima, a već drugi dan u rano jutarnjim satima ekipa od 3 člana s jednim vatrogasnim vozilom bila je upućena u Grad Petrinju, odnosno u Centralnu Bazu operacija državnih interventnih službi Petrinja.

Prije samog polaska u Banovinu, u vatrogasni dom stigla je informacija kako jedna obitelj iz okolice Našica želi donirati građevinski materijal drugoj obitelji, ali nemaju prijevoz. Naravno, kao i uvijek ponudili smo našu pomoć te smo ovaj put „uskočili“ tako što smo preuzeli materijal i isti dopremili u Petrinju. Dolaskom u Bazu operacija, naši vatrogasci bili su odmah poslani u selo Pecki na svoj zadatak.

Zadaća naših vatrogasaca u selu Pecki na vodocrpilištu bila je sljedeća:

  • demontaža agregata za struju i popratne instalacije iz ruševne zgrade
  • izvlačenje i osiguranje agregata iz ruševne zgrade, te osiguranje istoga na vozilo
  • isporučiti donaciju građevinskog materijala obitelji kojoj je dom stradao u potresu

 

Nakon što su dobrovoljni vatrogasci DVD-a Našice obavili sve svoje zadatke, uputili su se svojim domovima, a povratak je bio u kasno poslijepodnevnim satima. Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice i dalje pruža potporu i pomoć svim hitnim službama i volonterima koji su na terenu u Sisačko – moslavačkoj županiji te se i ovog trenutka u Centralnoj Bazi operacija državnih interventnih službi Petrinja nalazi dvoje naših članova koji rade i djeluju u Državnoj intervencijskoj postrojbi Civilne zaštite Osijek.

„Vama na usluzi, nama na čast“ – DVD NAŠICE

 

Tekst: Marijan Gajski – DVD Našice

Foto: Lončarić V. st. – DVD Našice

13/02/2021

Nesretni datum… 29. prosinca 2020.godine, je dan kojeg će pamtiti cijela RH, usudimo se reći i Europa. 12:19 h je vrijeme kada su se sve žurne službe stavile u visoki položaj pripravnosti, a to nam govori kako je zapovijed, odnosno mobilizacija mogla doći svake sljedeće minute da se krene u pomoć stanovništvu na potresom pogođena područja u Sisačko – moslavačkoj županiji.

6.4 stupnja prema Richteru je broj koji nam je do tada bio nepoznanica, ali smo istog trena shvatili koliko je zapravo taj broj velika opasnost i šteta za ljude, imovinu i dobra. Dobrovoljni vatrogasci DVD-a Našice, svih prijašnjih godina marljivo su radili, učili, školovali se, te stjecali znanja i iskustva baš za ovakve intervencije.

 

Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice prijašnjih godina su prošli jako puno tečajeva i osposobljavanja, a ovo su samo neka od njih:

  • potraga za unesrećenima u ruševinama pomoću potražnih pasa i tehničkog alata
  • stabilizacija oštećenih građevina podupiranjem
  • pristup unesrećenima u ruševinama
  • spašavanje unesrećenih iz ruševina
  • označavanje ruševina
  • 3. stupanj osposobljavanja za specijalnost pod nazivom “Spašavatelj s visina i iz dubina”- 1 instruktor te 3 vježbatelja za osposobljavanje
  • Radovi na vodi: upravljanje čamcima, veslanje i vožnja motorom, izrada zečjih nasipa, izvlačenje tijela utopljenika i spašavanje ugroženih osoba iz vode i slično.

 

Ravnateljstvo Civilne zaštite Republike Hrvatske – Državna intervencijska postrojba Civilne zaštite Osijek, znajući da Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice raspolaže s vozilima, opremom te vatrogascima koji su obučeni za takve vrste intervencija tijekom mjeseca siječnja mobilizirali su dobrovoljne vatrogasce DVD-a Našice na područja koja su stradala u potresu. U Grad Petrinju bila su upućena 3 vatrogasca DVD-a Našice s dva vatrogasna vozila.

 

Našičkim dobrovoljnim vatrogascima glavni je zadatak bio:

a) osiguranje obiteljskih kuća, zgrada, i ostalih objekata od daljnjeg urušavanja

b) uklanjanje žbuke, fasade, zidova i drugog što je ugrožavalo stanovništvo

c) uklanjanje drveća i metalnih ograda

d) izgradnja tunela za siguran prolazak stanovništva

e) podupiranje zidova na obiteljskim kućama, pomoćnim prostorijama, zgradama

 

Našim vatrogascima glavna je baza bila u Ravnateljstvu Civilne zaštite Republike Hrvatske na Sportskom terenu „Pigik“, gdje je uspostavljen kamp za sve državne interventne službe, noćenje je bilo u šatorima, a hrana osigurana u Crvenom križu. Naši vrijedni vatrogasci tako su odradili više desetaka zahtjevnih intervencija pa s ponosom možemo reći kako smo iznimno ponosni na njihov trud, rad i angažman na terenu.

 

Također, za napomenuti je kako dobrovoljno vatrogasno društvo Našice u svojim redovima ima 2 svoja člana, koja djeluju u Državnoj intervencijskoj postrojbi Civilne zaštite Osijek te se od prvog dana nalaze u Petrinji gdje rade i djeluju u Centralnoj Bazi operacija državnih interventnih službi Petrinja. Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice, od prvog dana su bili spremni za djelovanje, te ustupiti ljude, vozila i opremu na područja pogođena potresom u Sisačko – moslavačku županiju. Također, vatrogasci i sada čekaju ponovni poziv, i odmah su spremni krenuti u pomoć stanovništvu ukoliko se bude pokazala potreba.

 

Vama na usluzi, nama na čast“ – DVD NAŠICE

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice ovim putem izražava duboku sućut obiteljima stradalih u razornom potresu. Također izražavamo punu potporu svima koji su angažirani na zbrinjavanju stradalih i sanaciji štete od potresa.

 

Tekst: Marijan Gajski – DVD Našice

Foto: Robert Hren – DVD Našice