04/05/2021

I dalje su potrebne sve krvne grupe! Dobrog ste zdravlja, starosti između 18 i 65 godina? Darivati krv mogu i osobe koje su starije od 65 god, a redoviti su darivatelji. DARUJTE KRV, dio sebe, koja nekome znači ŽIVOT!

Darivanjem krvi:

  • spašavate ljudske živote
  • kontrolirate svoje zdravlje
  • primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa
  • za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu
  • darivatelji koji prvi puta daruju krv na poklon dobiju ulaznicu za našičko kino

25/04/2021

Jučer su održane akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Velimirovcu i Feričancima. U Velimirovcu akciji je ukupno pristupilo 11 darivatelja, a svi su dariviali krv – 2 žene i 9 muškaraca. U Feričancima akciji su ukupno pristupila 33 darivatelja od kojih je njih 28 darivalo krv – 7 žena te 21 muškarac. Prvi puta krv je darovala Vrekalović Gordana iz Našica te joj ovim putem čestitamo.

Hvala svim darivateljima što nesebično daruju dio sebe da bi smanjili ljudsku patnju, pomogli bolesnima i spasili život. Pozivamo sve ostale koji mogu da se priključe idućim akcijama darivanja krvi.

23/04/2021

Jučer je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Koški, a njoj je ukupno pristupilo 45 darivatelja i svi su mogli darivati krv – 10 žena i 35 muškaraca. 50. put krv je darovao Vlado Jakovac iz Koške, a Stjepan Kovačević, također iz Koške, krv je darivao 20. put. Svim jubilarnim darivateljima od srca čestitamo!

Hvala svim darivateljima što nesebično daruju dio sebe da bi smanjili ljudsku patnju, pomogli bolesnima i spasili život. Pozivamo sve ostale koji mogu da se priključe idućim akcijama darivanja krvi. Iduća akcije su danas u Velimirovcu od 15 do 16.30 sati te u Feričancima od 17.30 do 20 sati.

22/04/2021

U ponedjeljak su Mladi Crvenog križa Našice u Klubu mladih proveli radionicu osnovnih postupaka pružanja prve pomoći kod beba. Radionicu je vodila Anja Ergović, a na radionici su bili prisutni članovi kluba mladih.

Mladi su uvidjeli da prilikom provođenja redovnih radionica i vježbi prve pomoći često nedostaje praktični dio postupaka prve pomoći koji se odnosi na bebe. Iz tog razloga u sklopu Europskog projekta solidarnosti “Svaka minuta je važna” mladi su prošle godine nabavili dvije lutke beba za vježbanje reanimacije i ostalih postupaka pružanja prve pomoć. Lutke beba su opremljene tehnologijom koja uz aplikaciju omogućava praćenje ispravnosti postupaka reanimacije i postupaka prilikom gušenja za koje osobe dobiju povratnu informaciju o tome što još trebaju ispraviti. Tijekom trajanja projekta su razvijali program radionice prve pomoći kod beba koju provode i nastavljaju provoditi u budućnosti.

Na radionici postupaka pružanja prve pomoći kod beba, mladi Crvenog križa Našice obnovili su svoje znanje postupaka pružanja prve pomoći kod beba i naučena znanja uvježbavali na lutkama. Na radionici su tako uvježbavali reanimaciju, bez i s korištenjem AVD uređaja, bočni položaj, postupak prve pomoći pri gušenju te ostale postupke pružanja prve pomoći. Cilj radionice bio je da se mladi koji su sudjelovali na radionicama prve pomoći kvalitetnije upoznaju sa specifičnim postupcima pružanja prve pomoći kod beba od onih za mlade i odrasle osobe te tako usavršavaju i nadograđuju svoje ukupno znanje prve pomoći.

Projekt “Svaka minuta je važna” bio je sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe EU iz fonda Europskih snaga solidarnosti.

17/04/2021

Hrvatski Crveni križ sudjeluje kao partner na projektu Erasmus+Sigurnije škole i vrtići. Projekt se provodi u partnerstvu s nacionalnim društvima Crvenog križa Austrije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Austrijskim Crvenim križem mladih.

Cilj projekta je: staviti naglasak na životno važne teme Prve pomoći (PP), Pripreme za izvanredne situacije (PIS), Psiho  – socijalne pomoći (PSP) te podići svijest o sigurnosti u školama i vrtićima. Jedan od najvažnijih rezultata projekta je razvoj internetske platforme Sigurnija djeca. Na platformi su dostupne različite aktivnosti, prezentacije, radionice i alati iz prethodno navedenih područja. Gradsko društvo Crvenog križa Našice krenulo je s podjelom torba prve pomoći za sve matične i područne osnovne škole, vrtiće i srednju školu na području svog djelovanja, a ukupno će podijeliti 50 torba prve pomoći.

16/04/2021

Jučer je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Crvenom križu Našice, a njoj je ukupno pristupio 71 darivatelj od kojih je 69 darivalo krv – 13 žena i 56 muškaraca. Prvi puta krv su darovale Jurčević Maja iz Đurđenovca i Sajda Tamara iz Našica te im ovim putem čestitamo.

50. put krv je darovao Koprivčić Dražen iz Našica dok je 70. put darovao krv Grahovac Tihomir iz Našičke Breznice. Svim jubilarnim darivateljima od srca čestitamo! Hvala svim darivateljima što nesebično daruju dio sebe da bi smanjili ljudsku patnju, pomogli bolesnima i spasili život. Crveni križ poziva sve ostale koji mogu da se priključe idućim akcijama darivanja krvi.

Iduće akcije:

22.03……ČETVRTAK……..KOŠKA…………………………17:00-20:00 sati

23.03……PETAK…………….VELIMIROVAC…………….15:00-16:30 sati

23.03……PETAK…………….FERIČANCI…………………..17:30-20:00 sati

15/04/2021

Gradsko društvo Crvenog križa Našice obavještava kako će se danas u prostorijama Crvenog križa Našice održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivaju vas da se odazovete danas u vremenu od 16:00 do 20:00 sati jer su potrebne sve krvne grupe. Akcija će se provoditi s dodatnim mjerama zaštite. Također, mole sve darivatelje na strpljenje, da na akciji održavaju udaljenost jedni od drugih te da se pridržavaju mjera opreza koje im budu izrečene.

Darivatelji koji prvi puta daruju krv, na poklon će dobiti kino ulaznicu koju će moći iskoristiti u roku mjesec dana, a daruje ih Radio Našice. Crveni križ Našice zahvaljuje se svim dobrovoljnim darivateljima krvi što i u ovakvim situacijama nastavljaju s ovim humanim činom jer su potrebe za krvlju i dalje sve veće.

08/04/2021

I dalje su potrebne sve krvne grupe! Dobrog ste zdravlja, starosti između 18 i 65 godina? Mogu i osobe koje su starije od 65 god, a redovito su darivale. DARUJTE KRV, dio sebe, koji nekome znači ŽIVOT!

Darivanjem krvi:

  • spašavate ljudske živote
  • kontrolirate svoje zdravlje
  • primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa
  • za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu
  • darivatelji koji prvi puta daruju krv na poklon dobiju ulaznicu za našičko kino

07/04/2021

SOS telefon – Crveni križ Našice od početka epidemije ima otvoren SOS telefon, broj kojeg mogu nazvati svi kojima je pomoć potrebna. Starije, nemoćne, bolesne osobe i osobe u samoizolaciji mogu tražiti volontera da umjesto njih ode u trgovinu po namirnice, plati račune, posjeti ljekarnu te im dostavi tražene stvari na kućnu adresu. Broj SOS telefona glasi 031/613-275.

Akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi – Svake srijede u Crvenom križu građani mogu doći na akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi od 10 do 12 sati te tako redovno kontrolirati tlak i šećer i dobiti savjet u vezi zdravlja. Usluga mjerenja tlaka i šećera u krvi je besplatna.

OTOS ortopedska pomagala – Srijedom u 10 sati u Crveni križ Našice dolazi djelatnik tvrtke OTOS koji pruža usluge popravka ortopedskih pomagala, kupovine novih i prilagođenih ortopedskih pomagala te preuzimaju i tlakomjere na baždarenje.

Posudionica ortopedskih pomagala – U sklopu Crvenog križa Našice djeluje i Posudionica ortopedskih pomagala u kojoj se u slučaju potrebe mogu posuditi invalidska kolica, rolatori, hodalice, štake i štapovi. Usluga posudbe ortopedskih pomagala je besplatna, a pomagala je moguće koristiti sve dok postoji potreba za istim.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi – Tijekom cijele godine se provode i akcije darivanja krvi na kojima punoljetni građani mogu direktno pomoći bolesnima i ozlijeđenima u prometnim i drugim nezgodama. Iduća akcije darivanja krvi je u Crvenom križu Našice, 15. travnja od 16 do 20 sati.

Edukacije prve pomoći – Crveni križ Našice provodi i besplatne edukacije o prvoj pomoći, a posebno i o postupku reanimacije uz korištenje AVD uređaja. AVD uređaj drastično pomaže pri postupku reanimacije putem objašnjenja postupka reanimacije zvukom, slikom i tekstom te automatskim analiziranjem stanja unesrećene osobe, a po potrebi može dati elektro šok. To je uređaj koji zaista spašava živote, a korištenje uređaja je lagano za naučiti. Crveni križ Našice je u proteklim godinama nabavio dva takva uređaja u sklopu projekata “Volontiramo i mi” i “Svaka minuta je važna”. Prvi se nalazi na recepciji Hotela “Park Panolija” dok je drugi postavljen u sportsku dvoranu OŠ kralja Tomislava Našice.

Preventivne aktivnosti – Tijekom cijele godine Crveni križ Našice provodi mnoge aktivnosti koje promiču zdravi način života, prevenciji bolesti poput tuberkuloze, AIDS-a, raka dojke i prevencije ovisnosti.

Danas je Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u pristupu zdravstvenoj njezi diljem svijeta.

Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula činjenicu da neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade. Diljem svijeta postoje oni koji imaju lošije uvjete stanovanja i lošije mogućnosti za obrazovanje, manje mogućnosti zaposlenja, veću spolnu nejednakost i imaju mali ili nikakav pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i zraku, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama. Sve to uzrokuje bolesti koje je moguće izbjeći te šteti društvu u cjelini.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je bolje zdravlje moguće osigurati promicanjem zdravih stilova života i smanjivanjem čimbenika rizika po ljudsko zdravlje proizašlih iz okolišnih, ekonomskih, socijalnih ili ponašajnih faktora okruženja. Jednako je važno razvijati sustav zdravstva koji pravično unapređuje zdravstvene ishode, čije usluge odgovaraju potrebama korisnika, koji je financijski održiv i pravičan te počiva na politici i praksi “neisključivanja“ (dostupan, pristupačan, učinkovit). Uz spomenuto, važno je razvijati politiku zdravlja unutar sustava zdravstva te općenito razvijati politiku u kojoj se vodi računa o socijalnoj, ekonomskoj i okolišnoj dimenziji zdravlja.

Od početka pandemije Covid-19 neravnopravnost u pružanju medicinskih usluga se dodatno povećala zbog preopterećenja zdravstvenih sustava. Pojavila se i neravnopravnost u distribuciji lijekova, a i cjepiva diljem svijeta.

Izvor dijela članka o Svjetskom danu zdravlja: Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

02/04/2021

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Povodom toga dana mladi Crvenog križa Našice su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Našice predstavili slikovnicu koju su osmislili uz pomoć mentorice i ilustratorice Matilde Zetaić u sklopu projekta solidarnosti “Svaka minuta je važna”.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU iz fonda Europskih snaga solidarnosti. Ravnatelja Crvenog križa Našice Igor Feldija, voditeljicu mladih Lauru Kanis i djelatnika Dorijana Lamota u knjižnici je ugostila ravnateljica knjižnice Silvija Šokić. U ugodnom društvu i razgovoru, predstavljena je edukativna slikovnica za djecu “Mama, mama tata je liječnik!”

Slikovnica pokazuje djeci osnovni postupak reanimacije uz korištenje AVD uređaja koristeći riječi koje djeca razumiju. Cilj slikovnice je na jednostavan i zanimljiv način, čitanjem i proučavanjem ilustracija, ukazati na važnost znanja prve pomoći i kako jednostavnim postupkom svatko može “biti liječnik” i spasiti nekome život. Korištenjem likova, poput miša koji spasi život mački, ući djecu stereotipima i predrasudama te da pomoći treba svakome, bez obzira na različitosti. Kroz proučavanje slikovnice u razgovoru s roditeljima, slikovnica ukazuje roditeljima da i u našem gradu postoji uređaj koji može spasiti život.

U sklopu projekta “Svaka minuta je važna” mladi Crvenog križa su nabavili drugi AVD uređaj u našem gradu koji je postavljen u dvorani OŠ Kralja Tomislava. Prvi takav uređaj je postavljen u Hotelu Park Panolija u sklopu projekta “Volontiramo i mi”. AVD uređaj drastično pomaže pri postupku reanimacije putem objašnjenja postupka zvukom, slikom i tekstom te automatskom analiziranju stanja unesrećene osobe te po potrebi može dati elektro šok i spasiti život čovjeku u potrebi.

Prilikom posjeta i predstavljanja slikovnice, mladi su knjižnici darovali desetak slikovnica “Mama, mama tata je liječnik!” te dvadesetak slikovnica na razne teme Crvenog križa koje je izdao Hrvatski Crveni križ tijekom godina. Mladi Crvenog križa Našice se zahvaljuje ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice Našice na gostoprimstvu i ugodnom razgovoru te željno očekuju nove suradnje.