reklamavelika2015a

muzej2
Danas je u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice svečano otvorena etnografsko - fotografska izložba „Muzej u loncu“. Na izložbi su prikazana mnogobrojna stara tradicijska jela istočne Hrvatske od kojih su većina bila pomalo i zaboravljena.

Na otvaranju izložbe su bili kao domaćin Silvija Lučevnjak ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Maja Žebčević Matić ravnateljica Gradskog muzeja Požega i autorica projekta „Muzej u loncu“, Željko Filjak ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice i mnogobrojni učenici srednje škole koji su bili uključeni u realizaciju izložbe pravljenjem jela u školskom ugostiteljskom praktikumu. Također bili su prisutni i mnogobrojni zainteresirani sugrađani.

muzej3

Maja Žebčević Matić ravnateljica Gradskog muzeja Požega i autorica projekta „Muzej u loncu“ o ideji i ciljevima ove zanimljive i neobične izložbe je između ostalog izjavila.

muzej1

„Ideja je bila Gradskog muzeja Požega, koju su prihvatili svih 16 muzeja u istočnoj Hrvatskoj, od Virovitice do Iloka, da kroz projekt „Muzej u loncu" pokušamo osvijestiti našu zajednicu u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Koliki se sve potencijali kriju u tradicijskim jelima grada i sela, a na primjeru grada Našica i plemićkih obitelji. Ona su sjajan promotor nematerijalne kulturne baštine istočne Hrvatske. To je jedan projekt koji nudi gotovu građu, istraživanjem, izložbom, snimljenim jelima. Cijelom dokumentiranom građom pripreme svih tih zaboravljenih jela koja u budućnosti se može koristiti, a i već sad se koristi u propagandne svrhe, turističke svrhe, ugostiteljske svrhe. Sve su to jela koja su budući street food, jela koja se mogu praviti u restoranima po narudžbi, a najvažnije je da su to jela koja imaju dobru priču. U Našicama smo kao posljednjem gradu i muzeju koji je sudjelovao u ovoj priči. Napravili smo ciklus izložbi po cijeloj istočnoj Hrvatskoj i s našim dokumentarnim filmom i izložbom, a ovih dana je izašla i knjiga kao vrhunac te sjajne suradnje svih muzeja. Knjiga se zove „Muzej u loncu Slavonija, Baranja i Srijem“ gdje su sve te priče, koje su inače objavljivane redovno kako smo obilazili teren na našem blogu i web stranici „Muzej u loncu“. Dio tih priča se nalazi i ovdje na izložbi uz sjajne fotografije kolege Borisa Kneza, a u knjizi su i recepti tih tridesetak jela. Ovo je jedna sjajna priča za koju se nadamo da će skinuti stigmu s istočne Hrvatske, s tradicijske prehrane istočne Hrvatske kao regije gdje se nezdravo jede, previše jede i gdje su poznata svega nekoliko jela kako nas percipira javnost, a to su kulen, čobanac i fiš paprikaš. Mi imamo puno više tih zanimljivih zaboravljenih jela koje nismo osvijestili da postoje, a sjajni su promotori ove naše regije i konačno nadamo se u budućnosti da će potaknuti proizvodnju lokalnih proizvođača namirnica za ta jela i da će između ostalog pokrenuti ovaj naš kraj. Sličnog projekta nema u Hrvatskoj ni u srednjoj Europi i ovo je jedan sjajan spoj tih priča sa stvarnim jelima jer jela kao takva pričaju o običajima i povijesnom kontekstu. Svako od ovih jela ima tu snažnu pozadinu koju ne možete izbjeći i ova priča nije gotova s ovih tridesetak jela. Ova priča je tek počela jer jela, običaje i povijesti našeg kraja i razloga kada, zbog čega i na koji način su se ta jela pripremala ima beskrajno puno. Naš je cilj bio zajedno s ovom akcijom svih muzeja da osvijestimo tu činjenicu samim sebi, da se probamo trgnuti i da shvatimo koje blago imamo, a uopće ga ne koristimo.“

Izložba će biti otvorena do 10. siječnja 2018. godine.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.