elkon20153

reklamavelika2015

Obavijesti i najave iz grada Našica

Centar za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice – CLIP Našice i Grad Našice pozivaju Vas na predavanje „Uloga i važnost volontera u radu OCD-a“ koje će se održati 26.05.2015. s početkom u 12:00h u vijećnici Grada Našica, Trg dr. Franje Tuđmana 7 u sklopu projekta L.I.V.E. OCD Našice.

 

Cilj predavanja je informirati predstavnike, članove OCD o važnosti pravilnog evidentiranja volonterskih sati (volonterske knjižice) te potaknuti građane na volontiranje.

 

Predavač: Mirta Kovačević – Volonterski centar Osijek

„Volontiranjem se doprinosi društvenom razvoju, građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji i socijalnom uključivanju. Volontiranjem se, također, stječu iskustva i razvijaju kompetencije potrebne i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, osobni razvoj i osobnu dobrobit. „

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH

Centar za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice – CLIP Našice i Grad Našice od 18. do 22.05.2015. u vijećnici Grada Našica organizirali su dvije edukacije: Izrada poslovnog plana i Računovodstvo i izrada financijskih izvještaja. Edukacije je otvorila voditeljica projekta Emilija Malovčak i predsjednica CLIP Našice koji je nositelj projekta L.I.V.E. OCD Našice.

 

Od 18. – 21. 05. 2015. održavala se edukacija „Izrada poslovnog plana“ kojoj je prisustvovalo 14 predstavnika OCD-a sa našičkog područja. Posjedovanje znanja izrade poslovnog plana u današnje vrijeme je postalo veoma cijenjeno i neophodno. Banke, drugi kreditori, donatori i investitori od EU fondova do nacionalnih institucija traže i razumiju taj financijski jezik. Kroz praktičnu izradu vlastitih poslovnih planova polaznike je vodila predavačica Magdalena Vidaković Gelenčir.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/5mjesec/25/v1{/gallery}

Veliku zainteresiranost među predstavnicima našičkih OCD-a izazvala je dvodnevna edukacija (21. i 22.05.2015.) pod nazivom „Računovodstvo i izrada financijskih izvještaja“ kojoj su prisustvovala 33 predstavnika OCD-a. Edukaciju je održala Ivana Ožegović, savjetnica i računovođa za neprofitne organizacije. Cilj edukacije je bio pobliže opisati i približiti nove zakone na koje bi trebale paziti udruge i sve ostale organizacije kako bi izbjegle pozamašne kazne. Većina polaznika edukacije prilično se iznenadila različitim zakonskim odredbama za koje nisu ni znali da postoje. Predavačica je sve odredbe pomno i detaljno objasnila te je prisutne provela kroz zakone koji su najbitniji pri poslovanju različitih udruga, u svrhu izbjegavanja kazni i transparentnog poslovanja te pokazala obrasce potrebne za vođenje jednostavnog knjigovodstva.

Svrha projekta L.I.V.E. OCD Našice je jačanje operativnih kapaciteta OCD-a umrežavanjem, praktičnim osposobljavanjem i educiranjem o upravljanju projektnim ciklusom, administrativnom poslovanju, načinima povećanja zapošljivosti i važnosti socijalne uključenosti. Cilj je stvaranje uvjeta za razvoj zajednice u kojoj građani i OCD-a u sinergiji s drugim sektorima, aktivno i ravnopravno, u skladu s načelima održivog razvoja i djelovanja za opće dobro, sudjeluju u ostvarivanju društva blagostanja.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/5mjesec/25/v2{/gallery}

Danas su u organizaciji Osječko – baranjske županije u Našice došli predstavnici turističkih agenata iz cijele Europe kao i turistički novinari iz Italije, ujedno i vanjski suradnici National Geographic. Ovo je tako prva grupa od nekoliko koje će ovih dana posjetiti naš kraj, a vezano za svoj posjet, napraviti reportaže i dokumentarne filmove koje će vjerujemo obogatiti naš kraj sa posjetima stranih gostiju iz čitave Europe.

 

Dan prije, novinari i agenti su obišli Kopački rit i Dunav gdje su promatrali ptice unutar Posebnog zoološkog rezervata, dok su danas boravili u našem kraju gdje su posjetili našičke ribnjake, jezero Lapovac, dvorce obitelji Pejačević i veliki park. Kroz veliki dvorac i Našički muzej provela ih je ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, a nakon toga gradonačelnik Krešimir Žagar, nakon što je posjetiteljima uručio prigodne poklone te ih upoznao kratko sa našičkom povijesti i položajem, obišao zajedno sa njima veliki park, jezero, mali dvorac i druge znamenitosti Našica.

„Druga grupa je upravo otišla iz Našica za Ribnjak, a radi se o turističkim novinarima iz Italije, a koliko mi je poznato, rade i za National Geographic kao vanjski suradnici. Dakle, obilazimo Slavoniju i Baranju, kako bi oni što više zabilježili u obliku dokumentarnih filmova. Isto tako sa nama su ovdje i predstavnici agencija, koje kreiraju gotove programe i Našice su im posebno interesantne iz razloga ovog novog proizvoda birdwatchinga i ptica. Ono što mogu sigurno reći, je to da ovaj posjet danas nije kraj, ni za svibanj, a naročito ne za ostale mjesece koji su pred nama. Očito je da će doći još puno studijskih grupa, novinara i turoperatora iz Europe.“ – napomenuo je direktor županijske Turističke zajednice Antonio Sobol.

Posjetiteljima se u obilasku znamenitostima u Našicama pridružio i gradonačelnik Krešimir Žagar koji je istaknuo veliku važnost u svemu ovome.  

„Ovo danas je vrlo zanimljiva, ali i vrlo važna posjeta našem gradu. Vrlo brzo nakon samog predstavljanja monografije ''Ptice našičkoga kraja'', autora Josipa Ledinšćaka i Dore Dvoržak, već sada imamo prilike i aktivno pokazati to što imamo i sa čim sve raspolažemo što se tiče ptičjeg fonda, ali i prirodnih znamenitosti. Ovo je grupa Europskih turoperatora koji su došli upoznati ljepote Hrvatske, Slavonije, a samim time i Našica. Na račun ovog posjeta, oni će upućivati u Našice svoje klijente i goste koji bi naravno trebali oplemeniti i iskoristiti turističku ponudu grada, a samim time i povećati i ugostiteljski promet i donijeti nova sredstva u naš grad. Sve što radimo je usmjereno k podizanju kvalitete života naših građana, ali i pridobivanju gostiju u grad. Koliko sam mogao primijetiti, ljudi su iskreno oduševljeni te su kratkom vremenu posjetiti našičke ribnjake, jezero Lapovac, dvorce, našički park kao i što su mogli okusiti i gastronomske užitke u hotelu „Park“. Smatram da će nakon svega ovoga imati razloga uvrstiti Našice u svoje planove ruta i dovesti nam veliki broj gostiju iz Europe. Bitno je također za istaknuti da nakon što smo napokon dobili naše dvorce, današnji, ali i budući posjetitelji mogu u potpunosti vidjeti vrijednosti tih objekata, položaj i simboliku koju predstavljaju gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj. Ovo sada je postala stvarno jedna lijepa priča, a nadamo se kako će biti zanimljiva i gostima koji ju budu slušali i kojih će ako ovako dobro nastavimo raditi biti sve više i više.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/5mjesec/19/v2{/gallery}

Jučer je u Osijeku u prostorijama Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o. s početkom u 9 sati održano svečano potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju projekta „Masterplan prometnog razvoja grada Osijeka i Osječko – baranjske županije“ u ukupnoj vrijednosti od 4,7 milijuna kuna. Na potpisivanju su uz župana OBŽ Vladimira Šišljagića bili gradonačelnici Belog Manastira Ivan Doboš, Belišća Dinko Burić, Donjeg Miholjca Zoran Kovač, Đakova Zoran Vinković, Osijeka Ivan Vrkić, Valpova Leon Žulj i naš gradonačelnik Krešimir Žagar.

Gradonačelnik Žagar se s par riječi osvrnuo na svečano potpisivanje: „Današnjim potpisivanjem sporazuma Masterplan prometa grada Osijeka i Osječko – baranjske županije završen je ciklus razgovora i pregovora svih gradova na području županije. Konsenzusom smo došli do zajedničnog stava da se upustimo u europski projekt u kojem je Masterplan tek uvodni, osnovni dokument na temelju kojeg će se razvijati promet u Osječko – baranjskoj županiji, kako gradski tako i onaj međugradski. Za Osijek je važno i povezivanje gradskih četvrti, kroz produžetak tramvajske pruge i autobusnih linija prema prigradskim naseljima. Nama kao gradovima je cilj svoja naselja spojiti sa centrom, te unutar grada povećati mobilnost s korištenjem primjerice bicikala ili bicikala na električni pogon. U svakom slučaju Masterplan će predvidjeti sve aktivnosti koje možemo primijeniti kako bi razvili promet, te samim time ubrzali razvoj naših naselja, gradova i županija ali i poboljšali kvalitetu života naših građana. Zato hvala svima koji su prepoznali ovu mogućnost. Mi sufinanciramo  15 % cijelog Masterplana, a 85% biti će financirano iz Europske unije. U ovih 15 posto uključiti će se županija i svih 7 gradova: Osijek, Našice, Đakovo, Beli Manastir, Miholjac, Belišće i Valpovo. Hvala svima, jer je ovo početak lijepe zajedničke suradnje.“ - rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

Centar za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice – CLIP Našice i Grad Našice pozivaju Vas da se prijavite na besplatnu dvodnevnu edukaciju „Računovodstvo i izrada financijskih izvještaja". Edukacija se organizira u sklopu edukacijske aktivnosti „Administrativno poslovanje“ projekta L.I.V.E. OCD Našice kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

 

Termini održavanja edukacije (vijećnica Grada Našica – Trg dr. Franje Tuđmana 7):

21.05.2015. (10:00 – 13:00h)
NOVI ZAKONI, IZMJENE STATUTA I POSLOVANJE UDRUGA (donacije, članarine, putni nalozi, loko vožnja i dr.) + pitanja

 

22.05.2015. (09:00 – 13:00h)
RADIONICA „KAKO SAMOSTALNO VODITI JEDNOSTAVNO KNJIGOVODSTVO“

 

Edukaciju će održati Ivana Ožegović – Savjetnica udruga i vlasnica tvrtke Domino Mod d.o.o. koja je specijalizirana za računovodstvo neprofitnih organizacija i tvrtke Lux education j.d.o.o. koja se bavi savjetovanjem, seminarima i edukacijama za neprofitne organizacije.

 

Prijava uključuje obvezu prisustvovanja cijeloj edukaciji (2 dana) i ograničena je na 10 polaznika. Prijave slati na e - mail adresu: clip.nasice@gmail.com

 

Po završetku edukacije svaki polaznik će dobiti potvrdu. Vašu prijavu ćemo uvažiti ukoliko ju dostavite do 20. svibnja 2015.g. Prijave slati na e - mail adresu: clip.nasice@gmail.com. Za sve dodatne informacije slobodno se obratite Emiliji Malovčak, voditeljici projekta (031/ 618 – 186).

 

U nastavku se nalazi poziv sa detaljnim opisom edukacije i načinom prijave.

 

Našička razvojna agencija obavještava zainteresirane korisnike o održavanju radionice za poljoprivredna gospodarstva na temu „Program ruralnog razvoja – Mjera 6: Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, Podmjera 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ kojoj je cilj upoznati predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava o mogućnostima ostvarivanja potpore za ulaganja u fizičku imovinu na svojim gospodarstvima kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. te o ulozi Našičke razvojne agencije u provedbi Programa.

 

Radionica će se održati 19. svibnja 2015. godine, u Našicama, u prostoru Gradske vijećnice, Trg dr. Franje Tuđmana 7, s početkom u 13:00 sati.

 

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane sudionike.

SPORT

nexe2015q

CRNA KRONIKA

POLITIKA

ZANIMLJIVOSTI

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2012 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.