Obilježen Dan borbe protiv raka raka vrata maternice – Dan mimoza
24/01/2018
mimoza1

Danas je na Trgu dr. Franje Tuđmana u Našicma akcijom savjetovanja i preventivnim mjerenjem krvnog tlaka i razine šećera u krvi obilježen Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAAkciju je organizirala Opća županijska bolnica Našice i Podružnica hrvatske udruge medicinskih sestara Opće županijske bolnice Našice. Na postavljenom štandu na trgu su svi zainteresirani sugrađani mogli dobiti savjete od medicinskog osoblja Opće županijske bolnice Našice, dijeljeni su promotivni letci o ovoj bolesti, a mogli su i prekontrolirati krvni tlak i razinu šećera u krvi.

Na akciju se odazvao veliki broj sugrađana, a sudjelovali su i volonteri Udruge „Otvoreno srce”.

Hrvoje Šimić ravnatelj Opće županijske bolnice Našice o akciji je izjavio.

mimoza2

„Ponovno našička bolnica izlazi u svoju lokalnu zajednicu kao što smo i prije najavili. Bolnica, liječnici, medicinske sestre nerade svoj posao samo unutar ustanove nego sudjelujući s drugim volonterskim udrugama i svim drugim institucijama promovira i obilježava sve one značajne dane po pitanju zdravstva. Tako ovih dana obilježavamo dane borbe protiv raka grlića maternice. Naravno na ovaj način ukazujemo na važnost redovitih pregleda u smislu prevencije, odnosno ranog otkrivanja raka vrata maternice. Također ako se otkrije bolest i mora uslijediti kirurška operativna usluga bolnice da upoznamo građane na ovaj način sa svim onim što mi radimo, samim mjerama prevencije i liječenja svih malignih bolesti, a upravo ono što je vrlo često karcinom grlića maternice. Imamo i novinu u bolnici, za sve novootkrivene bolesnike koji boluju od malignih bolesti postoji mogućnost potpore u vidu onkološke psihoterapije. Zahvaljujem se pomoćnici za sestrinstvo Zvjezdani Gvozdanović, rukovoditeljici odjela ginekologije doktorici Blaženki Žužanić – Klapan i svim liječnicama i medicinskim sestrama koje su se priključile ovoj akciji.”

Anđelko Cvjetović predsjednik Udruge „Otvoreno srce” o sudjelovanju akciji je rekao.

mimoza3

„U višegodišnjoj suradnji s bolnicom preko Udruge „Otvoreno srce” i Srednje škole „Isidora Kršnjavoga” dobili smo poziv da se danas okupimo ovdje na obilježavanju dana prevencije raka maternice. S razredom 4b opće gimnazije smo došli i odazvali se. Napravili smo preglede, izmjerili tlak, i šećer u krvi, malo porazgovarali s medicinskim osobljem. Vjerujem da je ovo jedan lijepi izvan nastavni oblik suradnje s institucijom Opće županijske bolnice Našice. Također ovo je jedna dobra motivacijska gesta našim mladim ljudima da i druge motiviraju da dolaze na preventivne preglede u bolnicu i takve akcije, da brinu o svome zdravlju, da se bave zdravim životom kako bismo mogli imati zdravu zajednicu i razvijati dalje u svakom pogledu dobre i kvalitetne projekte.”

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2018/1mjesec/24/v2{/gallery}

 {gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2018/1mjesec/24/v3{/gallery}

 
bricks2016