Županija u Našice ulaže oko 45 milijuna kuna
26/02/2020

Grad Našice posjetio je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, obilazeći značajne investicije zajedno sa gradonačelnikom Našica Josipom Miletićem. Prije posjeta Općoj županijskoj bolnici Našice i Domu zdravlja Našice, jednima od najvećih ulaganja Županije, održan je sastanak u Uredu gradonačelnika. Na sastanku se raspravljalo o sadašnjim, ali i budućim projektima među kojima je spomenuto otvorenje pruge Našice – Požega kao i mogućnost otvaranja doma za starije. Župan Ivan Anušić je podržao navedene prijedloge o kojima će se raspravljati na sljedećem Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem koji će se održati u Našicama. Također istaknuo je da Županija, uz brojne energetske obnove, broji ukupno oko 45 milijuna kuna investicija u Našice, što je kaže izuzetno dobro.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAŽupan je zaključio i da je zadovoljan napretkom svih radova i suradnjom sa Gradom Našicama, te je uvjeren da sve ide u pozitivnom smjeru.

„Danas smo došli posjetiti Dom zdravlja i Opću županijsku bolnicu Našice, obići objekte i ustanove te njihova gradilišta. Radi se o ogromnim investicijama, koje se tiču primarne zdravstvene zaštite, opremanja bolnice i Doma zdravlja, energetske obnove i infrastrukture. Kad se sve zbroji, te investicije iznose 44,5 milijuna kuna, kojima Osječko – baranjska županija sufinancira sve navedene projekte u Našicama. Naravno da Grad Našice ima i svoje investicije, kojih je jako puno, ali moramo stvari sagledati iz perspektive Osječko – baranjske županije, koja ima četrdeset i dvije lokalne samouprave i u svim općinama i gradovima nastoji razvijati maksimalan broj projekata, čija su sredstva osigurana iz fondova Europske Unije i projekta „Slavonija, Baranja i Srijem”. Ono što smo obećali odraditi odrađujemo upravo sada. Mislim da sve kreće u dobrom smjeru i da ćemo ove projekte uspjeti dovršiti najkasnije do sredine iduće godine, tako da možemo zaokružiti jedan stvarno ozbiljan investicijski ciklus na području Našica. Na sastanku koji sam održao sa predstavnicima Grada Našica razgovarali smo o dva projekta koje Grad Našice želi staviti u fokus na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem, a koji će se održati upravo ovdje.”– rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Posebno zadovoljan županovim posjetom bio je gradonačelnik Josip Miletić koji je istaknuo čak 43 investicije u prošloj godini na području Našica, realizirane u suradnji sa Osječko – baranjskom županijom, Vladom RH, ministarstvima, a posebno sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

„Drago mi je što smo ugostili župana Ivana Anušića te mu zahvaljujem na svemu onom dobrom što radi za naš grad. Osječko – baranjska županija prepoznala je Grad Našice kao jedan od značajnijih gradova za razvoj i za ulaganja. Isto tako želim zahvaliti na brizi župana za školstvo, zdravstvo, kao i sve infrastrukturne projekte. Želim iskazati i zadovoljstvo sa ranije održanim sastankom na kojem smo diskutirali o novim projektima, ali isto tako spomenuli se svih postojećih. Ono što je svakako značajno da je pripremi i realizaciji više od 500 milijuna kuna ulaganja u Grad Našice, na što smo izuzetno ponosni.” – rekao je gradonačelnik te istaknuo da bi pred Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem stavili projekt obnove željeznice između Našica, Pleternice i Požege, jer se smatra da je on važan, ne samo u putničkom smislu, nego i u revitalizaciji brdskih naselja, kao i u razvoju turizma. Drugi projekt o kojem se diskutiralo na sastanku je izgradnja doma za starije, odnosno početak izrade projektno tehničke dokumentacije.

„Od ostalih značajnih projekata svakako treba spomenuti obnovu kulturne baštine vrijednosti oko 100 milijuna kuna, obnovu prirodne baštine vrijednosti oko 20 milijuna kuna, projekta aglomeracije oko 200 milijuna kuna, brojne energetske obnove, razvoj ruralnog područja, izgradnja doma u Velimirovcu, vrtića u Jelisavcu i obnova gradskog vrtića.” – dodao je Josip Miletić, gradonačelnik Grada Našica.

Ipak fokus posjeta stavljen je na najvrijedniju energetsku obnovu u Našicama, a radi se o obnovi Opće županijske bolnice Našice čija je vrijednosti 11 milijuna kuna te na projekt dogradnje Doma zdravlja vrijednosti oko 4,8 milijun kuna.

„Možemo reći da je Opća županijska bolnica Našice u 2019. godini raspolagala sa do sada najvećim iznosom decentraliziranih sredstava. Radi se o sredstvima s kojima bolnica rješava infrastrukturu te uređenost samih prostora, kao i nabavku medicinske opreme. Možemo se pohvaliti da smo prošle godine završili i jedan veliki projekt centralnog razvoda plinova, vrijedan 2,5 milijuna kuna, a u tijeku je ishođenje uporabne dozvole. Značajna je i nabavka novog ultrazvuka za Odjel ginekologije koji već tri mjeseca uspješno služi našim sugrađankama. Mi nastojimo raditi strateški, obnavljajući sve odjele, pa smo nabavili i novi CT, C- luk, digitalnu mamografiju, dijagnostički uređaj, tzv. OCT uređaj za dijagnostiku stražnjeg segmenta oka, transkranijski dopler, te nove posebne krevete na Odjelu intenzivne njege. Zanovljena je i gotovo 15 godina stara ergometrija, a dosta je sredstava uloženo i u Fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, gdje je Ministarstvo zdravstva uložilo dodatnih 400 000 kuna za nove uređaje, pa slobodno možemo reći da smo sada jedan od najopremljenijih Odjela istočno od Zagreba.” – rekao je ravnatelj OŽB Našice, Hrvoje Šimić, te se zahvalio županu, Županijskoj skupštini na decentraliziranim sredstvima koja su povećana na preko 7,8 milijuna kuna. Zahvala je upućena i na financijskoj podršci za tekuće poslovanje, po čemu je Osječko – baranjska županija posebna jer iskazuje, kao njihov osnivač, brigu za sve segmente poslovanja.

„U okviru projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita” dobili smo veliki dio opreme kao i ostale medicinske potrepštine. Uz to radi se i nova zgrada, dogradnja postojećeg Doma zdravlja, gdje je jedan dio financiran navedenim projektom, dok drugi financira naša Osječko-baranjska županija. Vrijednost dogradnje nove zgrade je 4,8 milijuna kuna, kojim će se otvoriti nove dvije ordinacije, ortodoncija te palijativni tim. Dok je ukupna vrijednost opreme iz ova dva izvora oko 7,5 milijuna kuna. Osim toga ulaže se i iz decentraliziranih sredstava Županije, čime smo obnovili ordinaciju dentalne medicine u Podgoraču, te uredili sanitarne prostore u prizemlju Doma zdravlja u Našicama.” – rekla je Ljerka Nekić, ravnateljica Doma zdravlja Našice.

Treba istaknuti i da županija na području grada provodi čak sedam energetskih obnova ukupne vrijednosti 28 milijuna kuna.

„Osječko – baranjska županija na području Grada Našica provodi sedam projekta energetske obnove zgrada koje su u vlasništvu Županije.Vrijednost energetske obnove bolnice je oko 11 milijuna kuna, i time je ona najveća, a obnavljamo i srednje i osnovne škole. Tako je početkom 2019. obnovljena srednja škola u Našicama investicijske vrijednosti 5,5 milijuna kuna, dok su trenutno u obnovi OŠ Dore Pejačević i OŠ kralja Tomislava. Važno je istaknuti da je ukupna vrijednost ovih investicija 28 milijuna kuna, od čeka 5 milijuna kuna dolazi iz vlastitog proračuna Osječko-baranjske županije dok su ostalo sredstva Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja. Kao drugi najveći projekt istaknula bi projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području cijele Županije, a upravo u Našicama u sklopu njega radimo na izgradnji nove zgrade, dogradnje Doma zdravlja.” – rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko – baranjske županije.