”Želim život bez nasilja”
25/02/2020

Županijski savjet mladih Osječko – baranjske županije, Odjel za prevenciju policijske uprave Osječko – baranjske, Gradski savjet mladih Grada Našica ovaj tjedan provodi projekt ”Želim život bez nasilja”. Tako će se povodom Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja diljem Osječko – baranjske županije raznim aktivnostima ukazati na ovaj veliki problem među djecom i mladima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA



„Svjesni činjenice da je nasilje različitih oblika svakodnevno prisutno i u našem okruženju, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca i mladi su najvitalniji dio društva stoga ovim projektom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja koji može imati teške posljedice u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.” – dodaju organizatori. Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja ”Dan ružičastih majica”, Savjet mladih Grada Našica obilježit će u školi u Vukojevcima, 26. veljače 2020. u 10:00 sati, poklanjanjem ružičastih majica za svu djecu koja pohađaju nastavu u toj školi.

Radionicu s mališanima vodit će policijski službenik iz Odjela za prevenciju PU OBŽ i pedagoginja OŠ Dore Pejačević. U sklopu ovog projekta, održat će još jednu aktivnost u Našicama 28. veljače 2020. u 12:00 i 14:00 sati. U Domu kulture u Našicama bit će odigrana predstava u dva termina, namijenjene srednjoškolcima iz SŠ Isidora Kršnjavoga. Predstava govori o životu 17 – godišnje gimnazijalke koja se doselila u novi grad. Dolaskom u novi razred, dvije učenice uočile su priliku da uplašenoj i novoj školskoj kolegici zagorčaju život. Djevojku najprije maltretiraju na emotivno – psihičkoj razini, potom putem društvenih mreža preko kojih se očituje internetsko nasilje. Kulminacija vršnjačkog nasilja dovodi do fizičkog sukoba i žrtva u očaju želi počiniti samoubojstvo. Priča ima snažnu poruku i sretan završetak te prikaz stvarnog stanja mladih po pitanju vršnjačkog nasilja u Republici Hrvatskoj temeljenog na istraživanjima koja su se provodila.