Zbog klimatskih promjena nestaju šume?
08/09/2019

Preplatite se
TV Našice

Uz širok zabavni i gastronomski program cilj je ovog festivala ponuditi i određeni stručni i obrazovni sadržaj koji se bavi aktualnostima s područja šumarstva. U Domu kulture U Našicama održan je Aktualni sat na temu Šume i klimatske promjene u organizaciji Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb i Uprave šuma Našice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZa ovu aktualnu temu zainteresiralo se nekoliko desetaka stručnjaka sa područja šumarstva koji su došli sa šireg područja Hrvatske, a predavanja su održali mr. sc Dubravko Janeš, rukovoditelj službe za uređivanje pri direkciji Hrvatskih šuma, dr. sc. Stjepan Dekanić, predstavnik tvrtke Perceptives za istraživanje i razvoj i mr. Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma.

“U vrijeme festivala postajemo središte šumarske struke kroz naša stručna usavršavanja i predavanja. Aktualna tema ovog sata proizišla je iz svakodnevnog zapažanja, jer svi mi ovdje nazočni svjedoci smo velikih promjena u našem okruženju. Sve češće bilježimo ekstremno visoke i niske temperature, bilježimo neuobičajeno kratka i duga vremenska doba, a količine oborina i po intervalu i intenzitetu odstupaju od uobičajenih.” – rekao je Vlado Keglević voditelj Uprave šuma Podružnica Našice te uveo prisutne u temu stručnog skupa.

Prije samog početka Aktualnog sata sve prisutne osobno je pozdravio gradonačelnik Josip Miletić poželivši svim prisutnima dobrodošlicu u Našice.

“Naš grad ima dugu tradiciju šumarstva, a ovo je i lijepa prilika da nešto novo i naučimo.” – rekao je gradonačelnik. Jedno od doista intrigantnih predavanja za širu javnost bilo je ono Krešimira Žagara čiji je cilj predavanja bio upoznati javnost sa utjecajima klimatskih promjena koje su vidljive svakodnevno.

“Svjedoci smo nestanka velikog broja šuma, tako u Gorskom kotaru na šume utječu vremenske nepogode, dok se na Mediteranu zbog štetnika suše borovi. Požar je još jedna od nepogoda koja se ne može izbjeći, a zbog visokih temperatura i velikih vjetrova gašenje je puno teže.” – rekao je Krešimir Žagar.

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji