Održana završna konferencija energetske obnove vrtića
19/03/2019

Održana završna konferencija energetske obnove vrtića

Energetska obnova Dječjeg vrtića „Zvončić” započela je 2015. godine, a jučer je u prostorijama Restorana Ribnjak održana završna konferencija projekta kojim su se predstavili rezultati postignuti dugotrajnim radom. Prije energetske obnove zgrada se parcijalno obnavljala, kontinuirano se ličilo i popravljalo no energetska učinkovitost bila je daleko ispod standarda (energetski razred E), prokišnjavao je i krov, instalacije su bile stare, stolarija dotrajala, a loša je bila i toplinska izolacija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANakon provedbe projekta čija je vrijednost 2 714 927,02 kuna osigurano je smanjenje potrošnje energije te uvođenje obnovljivih izvora energije, tako je energetski razred sada prešao u B, ušteda u potrošnji toplinske energije povećala se za više od 70%, a električne energija za više od 20%.

Završnoj konferenciji prisustvovali su ravnateljica Dječjeg vrtića „Zvončić” Snježana Kanđera, gradonačelnik Josip Miletić, direktorica Našičke razvojne agencije Magdalena Vidaković – Gelenčir, potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme, predstavnik župana Ivana Anušića, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Amalija Šimunković, predstavnici suradnika institucija te izvođači radova.

Veliki entuzijazam i sreću na završnoj konferenciji pokazala je ravnateljica vrtića koja nije mogla sakriti zadovoljstvo učinjenim kroz koji su se ostvarili bolji radni, ali i boravišni uvjeti i za djelatnike i za djecu.

„Osobno sam zadovoljna svim učinjenim, srce mi je puno. Ovom prilikom još jednom zahvaljujem svim našim suradnicima, svim našim roditeljima, radnicima vrtića, našem osnivaču i svima ostalima. Ja sam najviše zadovoljna zbog djece, zbog predškolskog odgoja i upravo zbog njih ovo je sve još značajnije. Vrtić je rađen u tri faze, od 1958. do 1960., onda od 1977. do 1979. i 2011. i mi smo radili kroz godine na popravljanju i ličenju, no to je sve bilo parcijalno, a sada je objekt praktički do temelja rekonstruiran, imamo novi krov i izolaciju te će postići energetska učinkovitost objekta, bit će samoodrživ, imamo nove izvore energije kroz solarne ploče, imamo novu kotlovnicu. „ – zadovoljna učinjenim rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića „Zvončić” Snježana Kanđera.

Gradonačelnik je već najavio veliki broj energetskih obnova u Našicama, a vrtić je samo početak promjena, koji je napravljen izvrsno.

„Tijekom ovog projekta puno smo toga i mi naučili, jer ovo je prvi projekt ovoga tipa u gradu i zahvaljujem se našoj Razvojnoj agenciji, svim djelatnicima Dječjeg vrtića „Zvončić”, ali isto tako pročelnicima u Gradskog upravi i svima onima koji su sudjelovali u pripremanju projektne dokumentacije. Zahvaljujem se izvođaču radova Elektro – Lovoševiću koji su imali strpljenja za specifičnosti ovih radova. Uvjeren sam da će na zadovoljstvo svih naših sugrađana naš vrtić zasjati uskoro potpuno obnovljen, a treba istaknuti da je gotovo 3 milijuna kuna utrošeno u njegovu energetsku obnovu te se energetska učinkovitost zgrade povećala za 78%.

Sredstva smo osigurali od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te od Ministarstva regionalnog razvoja, a zahvaljujem i predstavnicima oba ministarstva na njihovom dolasku. U gradu su u tijeku i drugi projekti energetske obnove, u obnovi su sve škole na području Grada Našica, a trenutno smo započeli s energetskom obnovom zgrade Gradske uprave.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić te istaknuo i značajnu informaciju da se ove godine očekuje raspisivanje natječaja za energetsku obnovu stambenih objekata za građane.

Na projektu su uz vrtić radile i mnoge institucije no glavni vodič i temelj pripreme, ali i provedbe Razvojna je agencija NARA, čija je direktorica Magdalena Vidaković – Gelenčir izuzetno zadovoljna provedenim projektom, prvim ovakve vrste u Našicama.

„Veliki projekt zahtijevao suradnju velikog broja institucija i tu prvotno zahvaljujem ravnateljici Dječjeg vrtića koja je sudjelovala u svim pripremnim koracima, ali i Gradu Našicama te svim odjelima koji su bili uključeni u projekt. Radi se o projektu koji je višemilijunski i uključuje mnogobrojne građevinske radove te je samim tim to kompliciraniji projekt od onih u kojima imamo samo nabavu opreme ili stvaranje neke nove usluge. Zahtjeva puno više truda, kompliciraniji su postupci javne nabave, izvođenja radova, a zahtjeva multidisciplinarni pristup. Svaki projekt daje nova saznanja i informacije koje će nam pomoći u daljnjoj provedbi projekata. – istaknula je direktorica NARA-e Magdalena Vidaković – Gelenčir.

„Županija također ima velike zasluge za sve projekte koji su inicirani na području Osječko – baranjske županije pa tako i na području Našica. Ovo je jedna od sredina u kojima su prošli jedni od najvećih projekata kao i energetska obnova Gradske uprave, velike vrijednosti, kojima se stvarno možemo pohvaliti. Naša županija veliko je gradilište jer su u obnovi 54 objekta od vrtića, škola, domova za starije i nemoćne, stambenih zgrada i javnih institucija. Moramo istaknuti da je županija u prosincu dobila zelenu nagradu za povlačenje najviše sredstava u svrhu energetske obnove iz Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.” – istaknuo je potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme, predstavnik župana Ivana Anušića.