Dodjelom nagrada najboljim etnografskim filmskim ostvarenjima završili su 10. Đakovački rezovi
01/07/2019

Preplatite se
TV Našice

Sinoć su dodjelom nagrada za najbolja etnografska ostvarenja završeni 10. Đakovački rezovi. Nagrade najboljim filmovima festival dodijelio je tročlani žiri u sastavu Antonio Nuić, poznati filmski redatelj kao predsjednik žirija te dr. sc. Boris Jokić, pedagog i sociolog i Zoran Marić, etnolog i direktor INmusic festival kao članovi žirija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPosebno srce Slavonije dodijeljeno je španjolsko – grčkoj koprodukciji Naš život kao dječje izbjeglice u Europi (Nuestra vida como niños refugiados en Europa) autorice Silviae Venegas za promicanje istine o uskraćivanju prava djeci izbjeglicama. Brončano srce Slavonije dodijeljeno je brazilskom filmu Osmildo Pedra Daldegan koji priča priču o spašavanju podrijetla Kuntanawa, njihova materinjeg jezika, škola i tradicionalne medicine i rituala.

Srebrno srce Slavonije osvojio je brazilski film Boja kože (Cor de pele) o životu Kauana, jedanaestogodišnjeg albino dječaka rođenog od tamnoputih roditelja. Zlatno srce Slavonije pripalo je ruskom filmu Knjiga mora (Kniga moray) Alekseia Vakhrushev o novoj generaciji lovaca u potrazi za divovskim morskim sisavcima u ledenim vodama ruskog Beringovog tjesnaca i stalnoj borbi za opstanak i očuvanje tradicionalnog načina života.

Okupljene je pozdravila predsjednica Đakovačkih rezova, Sanja Bježančević i zahvalila se svima koji su posljednjih deset filmskih godina gradili priču o Đakovačkim rezovima. Đakovački rezovi održani su pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Đakova. Organizatori manifestaciju su udruga Đakovački rezovi, Zajednica tehničke kulture grada Đakova te Foto – kino klub Đakovo i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji