Završena obnova crkve, slijedi samostan
21/11/2019

Kontinuirano svjedočimo ulaganjima Grada Našica u infrastrukturu i u ljude, pa je sljedeći korak, ulaganje za vjernike, kojih je u ovom gradu uistinu mnogo. Tako je ove godine završena fasada na župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, a to ne bi bilo ostvarivo bez pomoći Ministarstva kulture i Grada Našica. Uz to zajedničkim snagama franjevaca i Gradske uprave uređena je i kapelica Uzašašća Gospodinova, ne daleko glavnog gradskog groblja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Moram pohvaliti jednu lijepu suradnju koju imamo kao Grad sa našim franjevcima. Do sada smo sudjelovali u obnovi same crkve i samostana sa financijskim sredstvima, a svake godine kontinuirano pokušavamo franjevcima otvoriti vrata i na višim razinama, županijskoj i državnoj, kako bi se osigurala sredstva i iz ministarstava. Ove godine uloženo je pola milijuna kuna u obnovu fasade kapelice, te sam uvjeren da će ona uskoro zasjati u punom sjaju, iako se tamo već održavaju mise nakon sahrana.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić, naglasivši da duhovni život, u gradu Našicama, i općenito život, nije zamisliv bez franjevaca.

Upravo Gradu, ali i Ministarstvu kulture, iskreno je zahvalan gvardijanu fra Zoran Bibić, koji se nada nastavku obnove, jer nakon crkve slijedi samostan.

„Ovu našu drevnu franjevačku baroknu crkvu mnogi vjernici doživljavaju kao lijepu, i to me iznenađuje, iako je ona željna daljnje obnove. Sad je već 11. godina kako smo počeli sa restauratorskom obnovom crkve i samostana, iako nismo gotovi, stigli smo daleko. Najvažniji dio učinili smo prošle godine, otkrivanje starih gotičkih prozora, a tu je trebalo puno toga nadomjestiti. Iza nas je Franjevačka provincija, kao i pomoć Grada, jer oni su nam prošle godine zaokružili financijsku konstrukciju.” – rekao je fra Zoran Bibić i zahvalio se gradonačelniku i njegovim suradnicima na velikodušnoj pomoći, posebno prošle godine.

„Sad su smanjili sa intenzitetom radova, te trenutno završavaju sanaciju cijevi. Izmijenili su i dotrajale prozore, lakiranim drvenim. Sve to radimo s našim Gradom i vjernicima, i mene tješi činjenica, da zajedno, možemo ići naprijed.” – dodaje franjevac.

Pročitajte još