Zavirite u čarobni svijet lutaka s Našičankom Jelenom Brkić
20/05/2020

U posljednja dva mjeseca mnogima su se promijenile svakodnevne radne navike, prekinuti su susreti, druženja te provođenje brojnih aktivnosti. Velik dio ljudi počeo je raditi od kuće, djeca su počela pratiti nastavu na TV ekranima, a brojne aktivnosti kako za odrasle tako i za djecu preselile su se na internet.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANašli smo jednu vrlo kreativnu odgojiteljicu i voditeljicu lutkarske radionice u Kazalištu lutaka Zadar koja je svoj rad prenijela na društvenu mrežu. Našičanka Jelena Brkić, bivša odgojiteljica Dječjeg Vrtića Zvončić Našice, a danas odgojiteljica Dječjeg vrtića Pinokio u Zadru, otvorila je svoju Facebook stranicu Čarobni svijet lutaka na kojoj objavljuje kraće clipove u kojima djeca i odrasli imaju priliku vidjeti kako nastaju različite vrste lutaka od najrazličitijih materijala te osmišljava i objavljuje kraće improvizacije i priče s izrađenim lutkama. Razgovarali smo s Jelenom Brkić i saznali kako je hobi i ljubav prema lutkama prenijela u svoj odgojno-obrazovni rad te kako je tekao njen put od Našica do Zadra.

 

Kada se rodila ljubav prema kazalištu i lutkama?

U Našicama sam završila osnovnu školu Dore Pejačević Našice i Osnovnu glazbenu školu Kontesa Dora, a nakon toga u Matematičku gimnaziju. Tijekom cijelog svog školovanja bila sam član Društva Naša Djeca Našice te aktivno djelovala u amaterskom kazalištu Ježić Bocko po vodstvom prekrasnih odgojiteljica Jasne Majer, Jadranke Lukavski, koja mi je ujedno i majka, te Nade Delić Crnković. One su na mene kao i na ostale članove prenosile svoje znanje, tehnike i glumačka iskustva kako na dramskom polju tako i na lutkarskom. Tada nisam bila svjesna koliko će mi, upravo taj prekrasan period života, ucrtati nit vodilju koja me vodila sve do danas. Ne mogu izostaviti svoju mamu koja je jedan od glavnih „krivaca“ ovoga čime se bavim. Gledajući njezinu strast, zadovoljstvo i talent onoga što radi velika je motivacija za dijete, a sada kada sam odrasla žena kritički je prijatelj koji je uvijek iskren i potiče me da budem sve bolja, kako na profesionalnom planu tako i u svom hobiju koji je blisko povezan s profesijom.

 

Kako ste se opredijelili za lutkarstvo?

Nakon fakulteta zaposlila sam se u Dječjem vrtiću Zvončić Našice – Grad Našice. Paralelno uz posao upisala sam Diplomski studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, te kao prva generacija tog studija na osječkom sveučilištu, stekla sam zvanje Magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U Dječjem vrtiću Zvončić, uz prekrasne, kreativne i vrijedne kolegice, njegovala sam dramski i lutkarski odgoj osmišljavajući improvizacije i priredbe, glumeći u prigodnim predstavama te izradi zanimljivih i maštovitih scenografija uključujući glazbeno znanje i primjenu istog u radu. Nakon punih deset godina rada u kvalitetnom, uigranom i profesionalnom kolektivu stekla sam puno kvaliteta koje sam imala potrebu širiti i razvijati dalje.

 

Kada ste izradili prvu lutku?

Nakon srednje škole upisala sam studij Predškolskog odgoja. Jedan od kolegija bio je kolegij Lutkarstva kojeg je vodila glumica Mira Perić. Upravo na tom kolegiju nastala je prva moja ozbiljnija lutka – ginjol lutka zeca koja je dosta dugo bila izložena na fakultetu kao primjer dobro izrađene lutke, a vjerujem da je i danas još uvijek ondje.

Kako ste i kada počeli raditi u kazalištu lutaka u Zadru?

2018. godine zbog suprugovog posla se selim u Zadar s cijelom obitelji i okrećem novu stranicu kako u obiteljskom tako i u profesionalnom životu. Zadar je divan grad, ali u početku je bilo dosta teško pronaći posao. Nakon velike količine poslanih zamolbi dobila sam priliku upoznati ravnateljicu Dječjeg vrtića Žižula u Šibeniku, gđu Zoranu Ivić, koja me bez obzira na udaljenost i drugu županiju zapošljava u svom područnom vrtiću u mjestu Tribunj. Njezino veliko povjerenje u mene i moje odgojiteljske sposobnosti bila su vjetar u leđa. Tijekom rada u Tribunju s kolegicom Dijanom Miličević vodim Glazbeno – dramsku radionicu za djecu. Kako sam mišljenja da se sve događa s razlogom, tijekom jednog gostovanja Kazališta lutaka Zadar baš u tom vrtiću u Tribunju upoznajem se s glumicom Vjerom Vidov. Vidjevši moje lutke glumica Vjera me, na moje oduševljenje, predstavlja ravnateljici lutkarskog kazališta gđi. Iris Pavić Tumpa s kojom vrlo brzo kreće suradnja. Tako u srpnju prošle godine počinjem voditi Ljetne lutkarske radionice LUTAK u sklopu Kazališta lutaka Zadar. Sve mi je bilo vrlo nestvarno ali isto tako prekrasno i s puno entuzijazma. Uspješnu suradnju nastavili smo i dalje u listopadu, ali ovaj put se radilo o Tematskim lutkarski radionicama koje su vezane za nedjeljne predstave.

 

Jesu li djeca u Zadru zainteresirana za lutkarstvo?

Djeca koja dolaze na radionicu nikada ne odlaze ravnodušna. Oduševljenje materijalima i dostupnosti svega onoga što je ponuđeno budi u djeci kreativnost, individualnost i originalnost. Djeca s radionice uvijek odlaze vesela i ponosno pokazuju roditeljima i prijateljima što su izradili, kako se manipulira određenom izrađenom lutkom te neki od njih imaju već poveću kolekciju.

 

Kako ste došli na ideju otvoriti Facebook stranicu Čarobni svijet lutaka?

Iako je ova pandemija Covid-19 virusa prekinula radionice u izvornom obliku, to me nije zaustavilo da nastavim sa svojim radom. Tako sam počela snimati kraće clipove u kojima djeca i odrasli imaju priliku vidjeti kako nastaju različite vrste lutaka od najrazličitijih materijala kao što su: vuna, papir, kartonske role, pomponi, čupava žica, štipaljke, konopci, filc, dugmeta i dr. Kako se na radionicama osim izrade lutaka bavimo i izradom jednostavnih scenografija, pokušala sam i taj dio pokazati osmišljavajući kraće improvizacije ili priče s izrađenom lutkom. Tako je nastala i ideja da napravim Facebook stranicu Čarobni svijet lutaka kako bi nastavila suradnju s trajnim polaznicima moje radionice, a i kako bi promovirala i upoznala širu javnost s onim što radim i u čemu stvarno uživam.

Iziskuje li puno vremena osmišljavanje, snimanje i montiranje edukativnog videa?

Izrada clipova nekada je dugotrajan posao, budući da sam amater u ovom području, ali nakon već dosta odrađenog materijala sve sam uspješnija i brža kad se radi o montaži lutkarskog video uratka.

 

Bilo je ovo za vas jedno turbulentno putovanje, kako ste se snašli u Zadru, nedostaju li Vam Našice?

Često se sjetim Našica i s velikom toplinom u srcu pričam o svom rodnom kraju te njegujem slavonsku tradiciju od kulinarstva do pjesme i narodnih običaja. Ovo turbulentno putovanje, s puno odricanja uz dvoje male djece urodilo je plodom, iako volim Našice i smatram ih najljepšim gradom Slavonije, Zadar mi je donio, u vrlo kratkom periodu, poznanstva i prijateljstva za cijeli život, te omogućio ovu prekrasnu suradnju i zanimljivu priču o kazalištu i lutkarstvu općenito. Veliku podršku pružili su mi i još uvijek pružaju moji roditelji i sestra, obitelj, kolegice s fakulteta i prijatelji te je upravo zbog njih ovo moje putovanje lakše, produktivnije i inspirirajuće.

Zahvaljujemo Jeleni na razgovoru i želimo joj puno sreće u daljnjem radu i životu!

 

Foto: ustupljene fotografije

Pročitajte još