Zašto je trovanje hranom najčešće ljeti?
28/07/2020

Trovanje hranom poprilično je česta pojava koja zahvati velik broj ludi svake godine. Taj broj se osobito povećava u ljetnim mjesecima, kada su temperature znatno više. Tada je potrebno puno više obratiti pozornost na pravilno skladištenje hrane, jer tajna kvalitete leži upravo u tome.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANaime, istraživanja su pokazala kako do trovanja hranom najčešće dođe pri konzumaciji mesa, jaja, mliječnih proizvoda te hrane koja je predugo bila na dnevnoj temperaturi. Nije novost da su navedeni proizvodi lako kvarljiva hrana, a konzumirajući takve namirnice koje nisu bile na dovoljno niskoj temperaturi tijekom skladištenja ne samo da riskiramo trovanje hranom, već i mnoge druge bolesti, kao i zarazu parazitima. Meso je najčešći izvor bakterija i mikroba te ostalih organizama koji svojim djelovanjem uzrokuju probleme u našem probavnom traktu. Neki od prvih simptoma trovanja hranom su mučnina, proljev, povraćanje te opća slabost. Simptomi, ovisno o količini unesene hrane, ponekad mogu potrajati i danima, a u rijetkim slučajevima zahtijevaju i medicinsko liječenje.

 

Upravo ljeti, kada visoke temperature pogoduju rastu i umnožavanju mikroorganizama, najčešći su slučajevi trovanja hranom. No, pitanje je, zašto je to tako? Naime, svi smo svjesni da kvarljiva hrana mora stajati u hladnjaku. No, što ako je hrana već pokvarena stigla u naš dom? Istraživanja su pokazala da je visok postotak pokvarene hrane već bio pokvaren u trgovini ili tijekom transporta od trgovine do kuće. Zato je iznimno važno provjeriti rok trajanja prije kupnje namirnica, a one koje moraju biti na niskim temperaturama kupovati zadnje. Tako su šanse za kvarenje hrane manje, a prilikom transporta hrane do kuće također pazite da se hrana ne miješa. Naravno, kupnja treba trajati što kraće, a stanujete li daleko nije loša ideja ni prijenosni hladnjak. Pazite da je hrana koju ste kupili dobro zapakirana i da nema rupa na ambalaži te da nema čudan miris ili izgled. Ako vam je bilo što sumnjivo pri odabiru namirnica, bolje ih ostavite na policama i potražite negdje dalje.