Zaštitite se na vrijeme – Što znači trovanje suncem?
05/07/2020

Visoke ljetne temperature veliku većinu mame na plaže, bazene, u šetnje i ostale aktivnosti na otvorenom. Mnogi za to vrijeme zaborave koristiti zaštitne faktore u obliku krema ili ulja, ili jednostavno smetnu s uma koliko direktno izlaganje suncu može biti štetno. Upravo zato oni osjetljiviji često zarade opekline od sunca koje se manifestiraju crvenilom i osjetljivošću zahvaćenog područja. Ovakvo stanje većinom prođe do idućeg dana, ali ako ne prolazi, vrijeme je za uzbunu. Ako se uz crvenilo pojave plikovi, groznica, slabost i vrtoglavica, velika je vjerojatnost da se radi o „trovanju suncem”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATrovanje suncem” nije medicinski izraz, ali označava stanje koje se nakon pretjeranog izlaganja suncu fizički očitava i odražava na zdravlje. Uglavnom se koristi za jake opekline popraćene plikovima, a koje su nastale zbog dugog izlaganja UV zrakama. Ostali simptomi nisu toliko očiti odmah, nego se većinom pojavljuju 72 sata nakon opeklina. „Trovanje suncem” gotovo uvijek dolazi uz opekline, a popratni simptomi, osim plikova, mogu uključivati i groznicu, temperaturu, vrtoglavicu, snažnu glavobolju te bol u zglobovima i mišićima. Potrebno je odležati u umjereno rashlađenoj prostoriji, uz hladne obloge, rashlađujuće gelove, protuupalne lijekove i velike količine vode.

 

Najosjetljiviji su ljudi svijetle puti i svijetlih očiju koji ne mogu brzo potamniti, pa se oni smatraju rizičnom skupinom. Također, rizična skupina su i korisnici lijekova, antibiotika, oralne kontracepcije, visokotlakaši i niskotlakaši, kao i osobe koje imaju genetske predispozicije za pojavu melanoma. Ako se nakon tretiranja ne smiruje, pojavi preskakanje srca, spuštanje krvnog tlaka, vrtoglavica popraćena mučninom, neophodno je posjetiti liječnika koji će dati lijekove protiv infekcije te infuziju za podizanje razine elektrolita.