Zaštitite kućne ljubimce od velikih vrućina!
12/08/2020

Tijekom ljetnih vrućina opasno je izlagati se suncu, važno je prikladno zaštiti sebe jer vrućine mogu štetiti našem zdravlju. No, ne smijemo zaboraviti niti naše kućne ljubimce i tijekom toplijih mjeseci potrebno je zaštiti i njihovo zdravlje. I oni najzdraviji, tijekom ljeta u opasnosti su od vrućina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASALjeti je nužno da ljubimci imaju uvijek dostupnu čistu i svježu vodu i mjesto gdje se mogu skloniti u hladovinu. Životinje brzo dehidriraju, a u toplijim danima piju više vode nego inače. Stoga im je potrebna stalno dostupna zdjelica s vodom koju je potrebno mijenjati nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu ljubimca. Potrebno je koristiti posude za vodu koje se ne mogu prevrnuti i staviti ih na sjenovito mjesto. Ljeti je više nego nužno osigurati mjesto ljubimcu u sjeni od sunca, jer stalna izloženost sunčevoj svjetlosti može dovesti do sunčanice, toplotnog udara i smrti ljubimca.

Što se tiče pasa, psi kao i ljudi mogu dobiti sunčanicu i potrebno je izbjegavati šetnje po najvećem suncu. Šetajući po vrućem asfaltu mogu dobiti i opekline na šapicama. Postoje psi koji se vole kupati, a ukoliko ste u mogućnosti, omogućite im kupanje u potoku, rijeci ili jezeru kako bi se rashladili. Tijekom visokih temperatura, potrebno je ljubimcu prilagoditi i prehranu. Često ljubimci zbog vrućina imaju smanjeni apetit pa je najbolje obroke davati dok ne nastupe vrućine rano ujutro ili kasnije navečer.

Kućne ljubimce tijekom ljeta nikada ne treba ostavljati u vozilima pa čak niti na kratko vrijeme uz otvorene prozore. Temperatura u vozilu brzo raste, a u ukoliko ljubimac ostaje u automobilu, u opasnosti je od toplinskog udara. Ostavljanje ljubimca u vozilu može biti i smrtonosan. Ako vaš ljubimac pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom poput teškog dahtanja, suhe ili jarko crvene desni, gustu slinu, povraćanje, proljev, klimavost nogu, potrebno je posavjetovati se ili posjetiti veterinara.