Zaštita od hladnoće
12/01/2021

Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uši i prste. Pravilnim postupanjem mogu se spriječiti i umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti. Stoga je HZZ izdao preporuke na što je potrebno obratiti pažnju prilikom niskih temperatura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANe boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama.

 

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

 

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

 

Topli napitci

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napitci te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

 

Foto: arhiva