Započela berba u vinogradima Feravina
29/08/2019

Započela berba u vinogoradima Feravina

U Feričancima službeno je započela ovogodišnja berba grožđa u kojoj sudjeluje pedesetak berača. Prema tradiciji grožđe se bere ručno, a radnici dolaze iz cijele Slavonije. Početak berbe u Feravinu u znaku je frankovke, sorte koja je nadaleko proslavila ovu slavonsku vinariju. Na prekrasnom feričanačkom položaju Mataruge na obroncima Krndije berači su pobrali prve kilograme ove sorte.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Nakon uzorkovanja i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, u berbu se kreće s frankovkom i graševinom za pjenušava vina Francescu i Grasecco. Berba se nastavlja u prvom tjednu rujna sa sortama zweigelt, bijeli pinot i chardonnay.” – rekla je Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva. Ona i još nekoliko enologa posjetilo je prve berače kako bi se uvjerilo u kvalitetu rada te osluhnulo njihove potrebe. Unatoč vrlo zahtjevnoj vegetacijskoj godini s mnogo oborina i rizikom bolesti, kao i ekstremno visokim temperaturama i čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena, grožđe je u odličnom zdravstvenom i kondicijskom stanju pa se očekuju sjajna vina.

„Prinosi će biti standardne kvalitete, ali nešto manji u odnosu na prošlu godinu koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina.” – izjavila je Liović te je još dodala da je ove godine bilo izuzetno teško sačuvati vinograde od bolesti i od korova koji ih još na mjestima muče. Bijele sorte, koje se također prerađuju u ovoj vinariji su jednako dobro rodile pa i od njih očekuju dobre prinose. Ipak na početku berbe osim na grožđu fokus je bio i na radnicima kojih se prvog dana okupilo 46, optimalan je broj potvrđuju nam to iz vinarije za sam početak.

Iako mnoge tvrtke, muku muče s pronalaskom radnika Feravino je tome doskočilo. „Mi za sada dobro stojimo s pronalaskom radnika, prvih 5 dana primamo 50 radnika, a kasnije i do 100.” – rekla je Liović te dodala kako će berba na oko 165 hektara vinograda u Feričancima potrajati oko mjesec dana ukoliko stotinjak berača bude pratilo lijepo i suho vrijeme. Mnogi radnici razne dobi već godinama sezonski rade na branju grožđa, pa smo tako pronašli jednu od najstarijih beračica, koja grožđe bere od svoje 18 godine, a sad ima 70. I kaže, brat će ga dok ne umre, jer ovaj posao nije toliko težak, a uz društvo lakše se radi.

Miro Rodić, zaposlenik Osilovca u čijem je vlasništvu vinarije Feravino, u berbama je punih 26 godina te nam objašnjava da ljudi beru na žetone, za dvije kante dobiju plavi žeton, više plavih žetona mijenjaju za bijeli i nakon berbe se oni zamjenjuju za plaću. Oni su ove godine radnicima ponudili i bolje radne uvijete, pa osim organiziranog prijevoza koji ih prevozi iz Valpova, Koške, Našica, Đurđenovca i okolnih mjesta, ovi poslodavci nude im i topli obrok kao okrjepu od teškog fizičkog posla, kao i hladnu svježu pitku vodu. Ipak najznačajniji je korak povišenje naknade za 15% po učinku berbe. „Osluškujemo želje naših radnika, jer imamo isti cilj, oni žele ovdje raditi, kod kuće i ne otići van, a mi ih želimo zadržati jer nam trebaju.” – rekla je Amalija Liović.