Započela 34. kolonija umjetničke keramike
20/07/2019

Preplatite se
TV Našice

U četvrtak je Sazivom kolonije, odnosno radionicom za umjetnike započela 34. kolonija umjetničke keramike „Hinko Juhn”. Održavanje kolonije sufinanciraju Grad Našice, Osječko-baranjska županija i Ministarstvo kulture RH. Na prvoj ovogodišnjoj radionici sudjelovali su umjetnici iz Hrvatske ali i Europe, Sandra Ban i Boris Roce iz Rijeke, Margareta Lekić iz Osijeka, Sanja Portnar iz Našica i Danute Garlavičiene iz Litve. Radionice „Kako obojati i glazirati keramiku“, ovaj puta, otvorenog tipa za sve zainteresirane građane, nastavljene su u petak a iste će se održati i danas od 10 do 12 sati. U petak desetak sudionika upoznalo se načinom bojanja i glaziranja keramike, općenitim nastankom keramike te su zajednički zgotovili neke od radova koji su nastali na prošlogodišnjim radionicama u sklopu navedenog projekta. Subota je rezervirana za pečenje keramike koje će se održati, u isto vrijeme, ispred samog dvorca Pejačević. Vrhunac ove tradicionalne umjetničke atrakcije održat će se u subotu 3. kolovoza, kada će biti otvorena izložba sve nastale keramike, ovogodišnje kolonije ali i radova nastalih prošle godine u sklopu projekta „Zlatna dob za nove početke”. Kako kaže ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Lučevnjak, kolonija se već dugi niz godina održavala u mjesecu kolovozu no ove su je godine odlučili započeti već u srpnju dok će se događaji protezati kroz čitav mjesec kolovoz.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA– „Ovogodišnja kolonija na neki je način nastavak onoga što smo radili i prošle godine, jer smo odlučili spojiti, za nas dva vrlo važna programa, tradicionalna kolonija i projekt „Zlatna dob za nove početke”. Stoga smo prošle godine organizirali jednu radionicu za naše sugrađane starije životne dobi, gdje se većina njih prvi puta okušala u mediju keramike i napravila dosta radova. Onda smo odlučili da ti radovi poglaziraju, pobojaju i dovrše u okviru idućega saziva kolonije, odnosno ove manifestacije. Uvijek organiziramo izložbu za dan Domovinske zahvalnosti, a ove ćemo je godine otvoriti nešto ranije. Sad se radi u nešto laganijoj tehnici oslikavanja keramike u engoba bojama, a nešto će se i glazirati. – rekla je ravnateljica te istaknula da će se predmeti nakon izložbe pokloniti autorima.

Više o suradnji umjetnika i Zavičajnog muzeja Našice rekao nam je Boris Roce iz Rijeke, umirovljeni profesor likovnog odgoja i umjetnosti, kojem ovo nije prvo sudjelovanje na koloniji.

– „ Ja sam u Našicama već stari gost i prijatelj, bio sam već na kolonijama već nekih sedam puta, a sada sudjelujemo u projektu „Zlatna dob za nove početke”. Upravo ovakve radionice, prije kretanja, završio sam u Rijeci. Ljudi koji nikad nisu držali glinu u rukama su dosta blokirani i boje se. Misle da ne znaju što rade, a moj je glavni zadatak da ih oslobodim. A kad ih oslobodim onda oni ne staju.” rekao je Roce.

Profesionalna umjetnica iz Litve, Danute Garlavičien, oduševljena je ovom umjetničkom aktivnošću, iako razumije malo hrvatskog komunikacija je teška, no umjetnički jezik, ističe, je svugdje isti jer on je svima razumljiv. Ona inače radi kao profesorica pa voli raditi s ljudima, a posebno joj je drago upoznavati nove ljude.

Kolonija se nastavlja u razdoblju od 22. do 24. kolovoza, od 10 do 12 sati, radionicama za djecu pod nazivom „Nosorog opet u Našicama”. Voditelj radionice bit će Ivan Hajek, magistar edukacije likovne kulture, a iz muzeja mole da djeca predškolske dobi dolaze isključivo u pratnji odrasle osobe.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji