Zajedno u promicanju keramike, edukacije i turizma
13/11/2019

Na inicijativu Zavičajnog muzeja Našice potpisan je Sporazum o suradnji muzeja i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s ciljem promicanje keramike i keramici srodnih djelatnosti kroz ostvarenje projekta s radnim nazivom Keramički prsten. Sporazum su potpisale dekanica akademije Helena Sablić Tomić i ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, a on se prvenstveno temelji na programu Kolonije umjetničke keramike „Hinko Juhn“ u Našicama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Ova suradnja neformalno traje već duže vrijeme zahvaljujući djelatnicama akademije Margareti Lekić i Jasminki Najcer Sabljak. U sklopu spomenutog projekta Keramički prsten planira se ostvarenje niza sadržaja koji bi Akademiju za umjetnost i kulturu i Zavičajni muzej Našice, te ovaj dio Slavonije, etablirao kao centar različitih umjetničkih, muzejsko – galerijskih, edukativnih i turističkih sadržaja.” – istaknula je Silvija Lučevnjak. Ova suradnja objema institucijama omogućit će apliciranje na fondove EU, a Akademiji će donijeti otvaranje budućih keramičkih nastavnih baza, kreativnih radionica, te u potencijalnom uređenju izložbenih i radioničkih prostora u Osijeku, Našicama, Podgoraču, Đurđenovcu i Feričancima. „Drago nam je da naša Akademija i njeni sadržaji bivaju prepoznati izvan same institucije i grada Osijeka.” – rekla je Helena Sablić Tomić.

Uz to sudjelovanje Akademije u okviru Kolonije umjetničke keramike omogućit će uključivanje renomiranih keramičara u visokoškolsko obrazovanje budućih umjetnika i likovnih pedagoga. „S vremenom je u fundusu Zavičajnog muzeja Našice prikupljen veliki broj keramičarskih radova unutar djelatnosti Kolonije, pa se u prostoru obnovljenoga podruma Dvorca Pejačević planira izlaganje dijela fundusa keramike, no i dalje veliki dio tih predmeta neće moći biti izložen, potrebno je sagledati nove mogućnosti. One se otvaraju u potencijalnom uređenju izložbenih i radioničkih prostora u mjestima koja su svojom kulturno – povijesnom baštinom vezana uz lončarstvo i keramiku, a to su Feričanci, Đurđenovac i Podgorač.” – dodala je Lučevnjak te istaknula kako bi nastavne baze bile opremljene svom potrebnom opremom za keramičke radionice, tako bi se omogućilo studentima i nastavnicima sudjelovanje u procesu izrade lončarskih / keramičkih predmeta.

Pročitajte još