Zagorske štrukle postale zaštićene
08/08/2019

Zagorske štrukle postale zaštićene

Preplatite se
TV Našice

Prije tek mjesec dana zagorski mlinci upisani su u registar zaštićenih oznaka izvrsnosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a sada su i zagorske štrukle dobile zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANakon podnošenja zahtjeva Udruge za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda, „Tradicija Zagorja”, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita nazva ‘Zagorski štrukli/zagorski štruklji – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla’. Ovo rješenje stiže u sklopu manifestacije ‘Štruklijada – izbor najboljih zagorskih štrukli’.

Krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar, naglasio je da će se ubrzo krenuti prema europskoj zaštiti, te da će Zagorje postati prva regija u Europi koja će imati zaštitu glavnog jela, priloga i deserta. Dodaje da će po dobivanju europske zaštite postaviti plakate i obavijesti na ulazima u Krapinsko-zagorsku županiju, koji će turiste upućivati na to da ulaze u regiju u kojoj su ovi proizvodi zaštićeni.

2007. godine Ministarstvo kulture zaštitilo je pripremu tradicionalnog jela ‘zagorski domaći štrukli’ kao kulturno dobro, a dvije godine kasnije pokrenuta je manifestacija ‘Štruklijada’. Sada zagorski štrukli imaju zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a uskoro će imati i europsku zaštitu.

Foto: facebook

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji