Vrtićanci oduševljeni doniranim fosilnim ostacima
09/03/2020

U petak, 6. ožujka, Dječji vrtić Zvončić Našice ugostio je novog suradnika, Željka Borteka, dugogodišnjeg radnika tvrtke Našicecement d. d., geologa i djeda jedne polaznice. Djeci predškolske dobi je na primjeren i zanimljiv način prezentirao i ispričao o stijenama koje okružuju naš grad, kamenolomima i fosilnim ostacima s područja Našica i Orahovice. Tom prilikom, u dogovoru s tvrtkom Našicecement d.d., Željko Bortek vrtiću je poklonio zbirku uzoraka magmatskih stijena iz našičkog i orahovačkog kamenoloma.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADjelatnici i djeca Dječjeg vrtića Zvončić bili su iznimno zadovoljni doniranom zbirkom, kao i samom prezentacijom, a mališani su pokazali veliki interes. Ravnateljica vrtića, Snježana Kanđera, sa širokim je osmijehom zahvalila tvrtki Našicecement d. d. i Željku Borteku na posjetu, donaciji i ugodnoj suradnji.

„To su zanimljivi geološki nalazi za koje nismo ni svjesni da se nalaze u našem neposrednom prirodnom okruženju. Naime, mi od malih nogu djecu upoznajemo s prirodnim i društvenim okruženjem jer je važno znati kakve se vrijednosti i bogatstva zapravo nalaze oko nas. Ono što mene najviše veseli je suradnja s pravnim osobama u našem gadu i šire, roditeljima naših polaznika i stručnjacima koji pokrivaju različita područja. Oni svojom strukom i znanjem doprinose povećanju znanja i iskustva naših polaznika, te obogaćuju njihov cjelokupni odgojno-obrazovni proces. Drago mi je bilo vidjeti velik interes kod djece, ali i djelatnika vrtića, koji su se potrudili pripremiti i organizirati ugodnu atmosferu za našeg gosta. Zahvaljujem se tvrtki Našicecement i gospodinu Borteku koji su nam omogućili jedan lijep i poučan doživljaj. Vjerujemo da će se naša suradnja i ubuduće nastaviti.” – rekla je ravnateljica vrtića, Snježana Kanđera.

Nakon prezentacije i predstavljanja stijena i fosila s kamenoloma, Željko Bortek odvojio je jedan od eksponata, fosil školjke stare 13 milijuna godina, te ga srdačno poklonio ravnateljici Dječjeg vrtića Zvončić. Iznenadilo ga je, kaže, što su djeca bila toliko zainteresirana, a drago mu je što im je njegova prezentacija bila zanimljiva.

„U suradnji s Dječjim vrtićem Zvončić, Uprava Našicecementa je donijela odluku da vrtićancima predstavim geologiju i približim priču o geološkim nalazima na području Našica i okolice. Ovom prilikom vrtiću smo poklonili zbirku uzoraka magmatskih stijena, koje se upotrebljavaju kao tehnički građevni materijal. Pored toga, sa suradnicima iz Mađarske, Austrije i Kanade te ostalim hrvatskim geološkim timovima istražili smo i analizirali paleontološke nalaze, što sam prezentirao kroz postere. Dio takvih uzoraka s našeg područja nalazi se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a dio u Muzeju školjaka i vodenog svijeta u Osijeku” – rekao je Željko Bortek.

Posjet ovog geološkog stručnjaka završio je uz osmijehe i zadovoljstvo, što je, kaže, bio i cilj samog posjeta.