Udruga voćara i vinogradara Našice proslavila svoj Dan
03/06/2019

Udruga voćara i vinogradara Našice proslavila svoj Dan

Jedna od najvećih i najaktivnijih udruga proslavila svoj Dan. U sklopu proslave podijeljena su priznanja i medalje povodom XII. lokalnog, IV. međužupanijskog i I. međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera. Prisutnima se obratio predsjednik udruge Darko Cerovski i čestitao na radu i zalaganju te dogradonačelnik Hrvoje Šimić koji je pohvalio sve prisutne i istaknuo da je upravo ova udruga jedna od najaktivnijih i najbrojnijih na području Našica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPredsjednik udruge također je istaknuo i veliko zadovoljstvo odazivom na natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera na koje je pristiglo čak 89 uzoraka. Od njih zlatnom medaljom nagrađeno je 17 uzoraka, odnosno proizvođača, te je podijeljeno još 19 srebrnih, 19 brončanih diploma te 5 priznanja. Izvan konkurencije podijeljeno je još 24 medalje, 7 zlatnih, 9 srebrnih, 8 brončani. Sveukupni pobjednik XII. lokalnog, IV. međužupanijskog i I. međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera Udruge voćara i vinogradara Našice je Antun Franić s rakijom šljivovicom.

„Mogu s ponosom reći da udruga po 12 puta organizira ocjenjivanje voćnih rakija i likera. Po prvi puta ove godine prešli smo i na međunarodno ocjenjivanje jer imamo 2 učesnika sa 3 uzorka iz Mađarske, a nadam se da na tome neće stati nego će biti još uzoraka izvan Hrvatske. Ova udruga i postoji kako bi se naši članovi educirali, kako bi popravili kvalitetu i iz svake godine u godinu napredovali. Ocjene su ove godine jako dobre, ljudi koji su kušali likere i rakije potvrđuju da su proizvodi izuzetno kvalitetni. Imamo 27 zlatnih medalja bez odbačenog uzorka, što također potvrđuje kvalitetu.” – rekao je Darko Cerovski o ocjenjivanju, a više o samom Danu udruge dodao je „Naša djelatnost iziskuje puno truda i odricanja, jer naše su tvornice pod nebom pa je teško sve kontrolirati. Zbog toga u udruzi smo kroz godine organizirali mnoge edukacije o bolestima voćnjaka i vinograda, ali i o reagiranju proizvođača na promjene koje trenutno pogađaju nasade.” – dodao je predsjednik udruge.

Pred članovima je kratka ljetna pauza, u kojoj organiziraju dvije radionice na otvorenom, jedna u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog u Našicama a druga u Franjevačkom samostanu. Ove radionice nisu samo za članove udruge nego za sve one koje zanima zelena rezidba.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas s vama. Ovo je malo drugačija udruga od ostalih, ovo je prava udruga koja prezentira sve ono što mi kao Slavonci predstavljamo. Ovo je udruga koja danas dodjeljuje odličja koja su zarađena i doslovno odrađena. Stoga vam čestitam na 15 godina vašeg rada i zahvaljujem vam na svemu onom što radite u promociji i napredovanju palete proizvoda koji proizvodite.” – rekao je dogradonačelnik Hrvoje Šimić te istaknuo da je u svaki proizvod uloženo vrijeme, trud i znoj.

Veliku radost, ali i iznenađenje nije mogao sakriti sveukupni pobjednik koji je po prvi puta sudjelovao na natjecanju.

„Moram priznat da sam iznenađen, jer se prvi puta na ovom natjecanju pojavljujemo kao udruga. Prijavio sam se s jednim uzorkom sa rakijom starijom od 5 godina, a ovim se bavim amaterski. Konkurencija je ovdje vrlo velika, a razlike u ocjenjivanju su u jednom do dva boda.” – rekao je Antun Franić sveukupni pobjednik natjecanja. Planovi za budućnost su relativni jer on je sedamdesetogodišnjak, pa kaže nek ide kako ide. Rakiju i vino proizvodi za vlastite potrebe, dok manji dio prodaje tek kako bi pokrilo troškove.