Vinski hedonizam u Feričancima
22/06/2020

U organizaciji Turističke zajednice Osječko – baranjske županije i Osječko – baranjske županije traju Dani otvorenih podruma Osječko – baranjske županije i to u četiri vinogorja i po principu „4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma“. Nakon baranjskih podruma oduševljeni vinski hedonizam nastavio se u Feričanačkom vinogorju, gdje su posjetitelje u iznimnom ambijentu, u starom podrumu dočekali vrhunski pjenušci, crvena i bijela vina, kraljica feričanačkih vinarija i vinogorja – frankovka te bogata gastro ponuda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAIvana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko – baranjske županije rekla je kako su organizirali Dane otvorenih podruma, odnosno Vinski mjesec Osječko-baranjske županije zbog odgađanja velikog broja događanja te su se oslonili na ono što imamo najbolje u županiji, a to su vinari, vinarije i raznolikost dviju regija u okviru županije, Slavonije i Podunavlja. Naglasila je kako su vinarije nezaobilazni dio naše turističke ponude te se osvrnula i na vinariju Feravino.

“Ovdje u Feričancima se osjeti profesionalnost i godine ulaganja u vino koje smo danas kušali, vide se i razlike u kompleksnosti samog proizvoda od godine do godine, a sav ovaj doživljaj se odvija u prekrasnom ambijentu starog podruma.” – rekla je Jurić.

Za one željne vinskog znanja, održala se i Mala škola vina u sklopu dvije radionice „Upoznajmo Frankovku“ i „Osnove organoleptičke degustacije“ koju su vodili mladi enolozi Martin Kovačević i Lucija Kužir. Enolozi su posjetiteljima predstavili podrijetlo frankovke, njezinu rasprostranjenost, karakteristike same sorte te kako pravilno kušati vino.

Jenette Marija Šimić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću rekla je kako su izrazito zadovoljni posjetom, u starom podrumu našli su se gosti iz cijele Slavonije i Baranje, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske. Također je iskazala i oduševljenje velikim odazivom na radionice.

“Velik je bio interes na radionicama i to mi je izrazito drago. Ovo je bila šansa da ljudi iz ovog kraja nauče nešto više o sorti frankovke koja daje vrhunska vina i u kategorijama mirnih vina, kategorijama pjenušavih vina, a i u kategorijama predikatnih odnosno ledenih vina koje također proizvodimo ovdje kod nas u podrumu Feravina.” – rekla je Šimić te naglasila kako su i pjenušci Feravina jako dobro prihvaćeni kod konzumenata. Osvrnula se i na posao i na daljnju promidžbu.

“Nakon ove manifestacije nastavljamo dalje s festivalima i vinskim ocjenjivanjima. Već smo prijavili desetak vina na svjetska vinska ocjenjivanja, a sve je prolongirano za kraj godine, za deseti i jedanaesti mjesec i tada očekujemo medalje. U ova teža vremena razvijamo i novu strategiju, ali to za sada neka ostane tajna.” – rekla je Šimić. Za sve posjetitelje bila je organizirana i vođena šetnja kroz šume i vinograde u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Sokol Feričanci.