Predstavljen Vinski atlas Osječko – baranjske županije
23/05/2019

Predstavljen Vinski atlas Osječko-baranjske županije

Preplatite se
TV Našice

Jučer je u Regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi održana promocija Vinskog atlasa koji je izradila Osječko – baranjska županija. Atlas sadrži bitne informacije o vinarijama s područja Osječko – baranjske županije, kao i o vinskim manifestacijama koje svake godine privlače sve više i više gostiju, ljubitelja eno turizma.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA“Osječko – baranjska županija po mnogočemu je jedinstvena kada je riječ o turističkim atrakcijama, a kao jedan od najvećih turističkih aduta su četiri izvrsna vinogorja koja se protežu na području Osječko – baranjske županije. Ovim Atlasom stavljamo njihovu cjelokupnu ponudu na jedno mjesto. Turisti koji dolaze kod nas, s ovom će brošurom u rukama točno znati gdje otići i kušati vino koje ih zanima. Listajući Atlas imate priliku upoznati čovjeka koji stoji iza vina koje pijete, a onda i samo kušanje vina ima jedan drugačiji doživljaj.” – kazao je župan Anušić.

Atlas sadrži informacije o baranjskom, erdutskom, feričanačkom i đakovačkom vinogorju, od kojih svako krije svoje posebnosti. Produkt takvih posebnosti su jednako izvrsna vina proizvedena u mnogobrojnim vinskim podrumima koji su nanizani na vinskim cestama, a koji ne samo da predstavljaju turističku atrakciju za posjetitelje, nego znatno više od toga jer odišu tradicijom i mirisom visokokvalitetnih vina u čije okuse je utkana ljubav, trud i gostoprimstvo vinara.

“U Vinskom atlasu su obuhvaćene vinarije iz svih naših vinogorja, pa je tako iz baranjskog vinogorja predstavljeno 17 vinarija, iz erdutskog 9, iz đakovačkog 3 te 2 vinarije iz feričanačkog vinogorja. Uz opise svake od predstavljenih vinarija, Vinski atlas sadržava i pregršt vrhunskih fotografija koje najbolje opisuju sve ljepote vinorodnih krajeva, kao i značajnije popise nagrađivanih vina. Priručnik je to za hedonističko istraživanje Osječko – baranjske županije.” – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko – baranjske županije.

Vinarije koje su se predstavile u Atlasu imaju proizvodnju na najmanje jednom hektaru vinograda i buteljiraju svoja vina. A vinari govoreći o sebi, predstavljaju i najzastupljenije sorte svojih vinarija, od koji se mogu izdvojiti bijele sorte kao što su graševina, chardonnay, traminac, bijeli i sivi pinot, sauvignon blanc i zeleni silvanac te frankovka, cabernet sauvignon i franc, merlot, crni pinot, zweigelt i syrah od crnih sorti.

Eno ponudu, osobito na istoku Hrvatske prati i bogata gastro priča. Stoga je logičan slijed – izrada Gastro atlasa koji je danas, prilikom predstavljanja Vinskog atlasa najavio župan Anušić.

“Idući je korak gastro atlas koji će ponuditi autohtonu slavonsku i baranjsku kuhinju koja se izvrsno sljubljuje s vinima našeg podneblja.” – kazao je Anušić.

Vinski i gastro atlas dio su projekta koji je osmislio Upravni odjel za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, a koji će uskoro svjetlo dana ugledati i u multimedijalnom obliku.

“Cilj nam je ponuditi multimedijalnu platformu koja će objediniti našu cjelokupnu turističku ponudu. Multimedijalni sadržaji se za razliku od onih u tiskanom obliku, vrlo jednostavno i u realnom vremenu mogu nadopunjavati čime ćemo svim budućim turistima, kojih je u našoj županiji i općenito na istoku Hrvatske sve više ponuditi uvijek pravovaljane informacije.” – zaključila je pročelnica Roth.

Vinski atlas dostupan je u uredima turističkih zajednica, vinarijama i Regionalnoj vinoteci u Osijeku te je za sve koji žele saznati više o bogatoj ponudi vina Osječko – baranjske županije – besplatan.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji