Važno je dezinficirati i uređaje koje svakodnevno koristite
26/03/2020

Najvažnije upute pri zaštiti od koronavirusa su svakako dezinfekcija i detaljno pranje ruku i rublja, kao i redovito čišćenje, dezinficiranje i zračenje životnog prostora. No, što je sa onim stvarima koje također svakodnevno koristimo, a na koje gotovo ne obraćamo pažnju? Kućna izolacija najbolje je rješenje za zaštitu od koronavirusa, ali ako se ne pridržavamo određenih pravila i ako nismo dovoljno oprezni, čak i ondje bismo mogli nastradati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMobitel

Mobitel je sada postao najvažniji uređaj za međusobnu komunikaciju. Koristimo ga svakodnevno, a mnogi se gotovo uopće ne odvajaju od njega, osobito za vrijeme samoizolacije. Ova pametna stvarčica nam može biti od velike koristi kad je u pitanju zaštita od koronavirusa jer, zahvaljujući njemu, ne moramo izlaziti iz kuće da bismo razgovarali sa šefom, kolegama, liječnicima i ostalim ljudima koje hitno trebamo. Samo utipkamo broj i problem je riješen.

Koliko je ovaj uređaj koristan to je očito, ali trebali bismo misliti i na ono manje očito, što ne vidimo odmah, a čije bismo posljedice mogli osjetiti. Pošto nam je mobitel stalno u rukama, često ne pazimo na njihovu čistoću kada ga dodirujemo. Na taj način na mobilni telefon dospijevaju razni mikroorganizmi poput bakterija, klica i virusa. Pravo je vrijeme da se obrati pažnja na ovu „sitnicu“, jer virus COVID-19 također se može zadržati na našem mobitelu, osobito nakon posjeta trgovini, ljekarni i slično. Zato se opskrbite dezinfekcijskim vlažnim maramicama baziranim na alkoholu, koje će vam poslužiti u čišćenju i dezinficiranju mobilnog uređaja. Tako ćete biti sigurni da se nećete zaraziti, a vaš mobitel će biti uredan.

Računalo

Još jedna stvar koju mnogi od nas svakodnevno koriste, što u poslovne, što u privatne svrhe. Mnogi računalo ne čiste često te se ono u mnogim slučajevima nalazi pod slojem prašine. Upravo taj sloj pogodan je za skupljanje i razvoj nepoželjnih mikroorganizama, među kojima je i koronavirus. Koronavirus, kao i ostale viruse i bakterije, možete i sami nesvjesno prenijeti na svoje računalo ako se niste pridržavali propisanih mjera, a mogu ga prenijeti i vaši ukućani ako su slučajno zaraženi. Zato svoje računalo držite urednim, dezinficirajte ga i čistite redovno, a zaraženim ukućanima nemojte dozvoljavati da koriste vaše računalo.

Također možete koristiti vlažne maramice namočene u alkohol ili pak alkoholne dezinficijense koji su registrirani i medicinski odobreni. Često perite ruke i ne dodirujte lice nakon korištenja računala, a osim njega dezinficirajte i okolne površine poput radnog stola, stolice i slično. Vaše će računalo tako biti čisto i uredno, a vama će biti ugodnije provoditi vrijeme na njemu.

Namirnice

Velika je vjerojatnost da namirnice koje smo donijeli iz trgovine nismo dodirnuli prvi, te da su preko njih prešle mnoge ruke i na njima ostali mnogi tragovi. Vrlo je važno da namirnice poput kruha, peciva, povrća i slično budu upakirane u odgovarajuću ambalažu. Pri dolasku kući, namirnice pažljivo izvadite iz zaštitne ambalaže i prebacite u posebne posude ili vrečice. Prije toga, naravno, temeljito operite ruke i skinite sa sebe odjeću koju ste nosili u kupovinu. Sirovo voće i povrće temeljito operite, a operite i svoje ruke nakon doticaja s neopranim voćem i ostalim namirnicama i stvarima koje ste donijeli iz trgovine.

No, pri pranju voća i povrća nikako nemojte koristiti deterdžent! Jasno je da sapunica ubija koronavirus, ali ako voće i povrće izlažete kemikalijama može doći do opasnog trovanja, koje u mnogim slučajevima zahtijeva liječničku pomoć. Nemojte si dodatno otežavati situaciju slušanjem neistraženih ideja. Dovoljna je topla voda i dvadesetak sekundi u njoj i vaše voće i povrće bit će sigurno.