Vatrogasne snage iz 19 županija neprestano na terenu
09/01/2021

Vatrogasne snage su tijekom 8. siječnja nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Prema obrađenim podacima 8. siječnja 2021. godine, ukupno je angažirano 567 vatrogasca sa 125 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 549 vatrogasnih intervencija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANa području Vatrogasne operativne zone (VOZ) Glina su angažirane snage s područja VZŽ Karlovačke, Koprivničko – križevačke, Zagrebačke, Krapinsko – zagorska, Šibenko-kninske i IVP Split, Zadar i Šibenik sa ukupno 236 vatrogasaca, 32 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 78 intervencija.

 

Na području VOZ Sisak su angažirane snage s područja VZŽ Bjelovarsko – bilogorske, Međimurske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Zagrebačke i Virovitičko – podravske županije sa ukupno 166 vatrogasaca, 35 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 230 intervencije.

 

Na području VOZ Petrinje su angažirane snage s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko – dalmatinske, Zadarske, Ličko – senjske, Dubrovačko – neretvanske, Grada Zagreba, Osječko – baranjske, Istarske i IVP Dubrovnik sa 165 vatrogasaca, 58 vatrogasnim vozilom, a evidentirane su 241 intervencije.

 

Skidanje križa sisačke katedrale

Od značajnih intervencija koje su odrađene zajedno sa ostalim službama na terenu ističemo skidanje križa sa sisačke katedrale (JVP Zagreb i JVP Sisak).

“Započeli smo uklanjanje tornja sa zvonika katedrale u Sisku. Skidanje se radi u fazama. Prva faza je uklanjanje ostataka žbuke i cigle te osiguranje gurtnama zidanog zvonika od urušavanja. Druga faza je skidanje križa sa tornja i treća faza osiguranje samog tornja i skidanje istog u cijelosti. Skidanje tornja vrši se na sličan način kao i na Zagrebačkoj katedrali. Danas se planira izvršiti treća faza uklanjanja cijelog tornja, i nakon toga uklanjanje zvona iz zvonika. Radove izvode djelatnici JVP grada Zagreba, specijalistički tim za spašavanje iz dubina i s visina. Spašavanje iz ruševina odrađuje se u suradnji sa JVP Grada Siska, poduzećem Mamut Zagreb, PU Sisačko – moslavačka i djelatnika župe.” – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Danas će na terenu biti angažirano 523 vatrogasaca sa 108 vatrogasnih vozila.

 

Izvor: HVZ