Uz pjesmu, ples i gastronomiju čuvaju slovačke običaje
18/08/2019

15. folklorno – gastro manifestacija Dani Slovaka u Jelisavcu još jednom je potvrdila kako je bogatstvo u različitosti. “Ovo je mali jubilej naše manifestacije za koju živi mjesto Jelisavac.” – rekao nam je Vlado Hulak, predsjednik Matice Slovačke. Ovaj događaj poznat je još pod imenom „Večer Korbačikov“, a svake godine okuplja brojna slovačka kulturno umjetnička društva iz Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrigodni kulturno – umjetnički program odvio se u Kulturnom centru Slovaka pod pokroviteljstvom Savjet za nacionalne manjine RH, a organizator je bila Matica slovačka Jelisavac. Uz veliki broj mještana i gostiju ovoj vrlo važnoj večeri za sve Jelisavčane prisutni su bili Mirko Vavra predsjednik saveza Slovaka Republike Hrvatske, predsjednik Mjesnog odobra Vedran Dervić, predsjednik Matice Slovačke Jelisavac Vlado Hulak, Branka Baksa članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, Zlatko Dudjak dopredsjednik vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije, Tatjana Seničanin iz Slovačkog centra za kulturu Našice te vijećnici Grada Našica.

“Svi zajedno čuvamo i njegujemo tradiciju, običaje, pjesmu, ples, kulturu i baštinu na zadovoljstvo svih nas Jelisavčana.” – poručio je okupljenima Vedran Dervić i poželio dobrodošlicu u Jelisavac, mjesto koje je nedavno proslavilo 130 godina od dolaska Slovaka. Ovo je odlična kombinacija hrvatskih i slovačkih tradicijskih kultura koju su prezentirali: Maticu Slovačku Kukuči – Kuntarič iz Jakšica, HKD Slavonac iz Jakšića, KUD Drenjanci iz Drenja te domaćini – KUD Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca. Uz folkor ponuđen je bio i poseban slovački gastronomski specijalitet „korbačik“, po kojem je i manifestacija dobila ime.

Tradicionalni slovački sir „korbačik“ ponos je Slovaka i naselja Jelisavac gdje se priprema onako kako se to radilo oduvijek, u skladu s tradicionalnom recepturom. Nekada je za ovu prigodu korbačike pripremala jedna od sumještanki no ovogodišnji su stigli iz Slovačke, pripremljeni po starom običaju. Oni su se mogli kupiti po pristupačnim cijenama i to kao i uvijek u dvije varijante, dimljene i obične. Iako svake godine organizatori povećaju ponuđene količine sira, on po običaju brzo nestane, što je vidljivi znak jedinstvenosti i odličnog okusa. Druženje jelisavačkih Slovaka i gostiju nastavljeno je uz prigodan glazbeni program, za koji je bio zadužen TS Čokanj, do dugo u noć.

Pročitajte još