Uz dobru kapljicu i tamburicu proslavljeno Martinje
10/11/2019

Uz zvuke slavonske tamburice, mirise jeseni i mlada vina, ovogodišnje berbe, obilježeno je Martinje u Feričancima. Vrata Starog podruma Feravino za sve posjetitelje bila su otvorena od 11 do 17 sati, a u dobroj kapljici i pričama iz podruma uživali su i mladi i stari. Među mlađim je ovo tradicijama Feravina, dok je proslava Vincekova već nadaleko prepoznatljiva manifestacija feričanačkog kraja i ove proslavljene vinarije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAProšlogodišnje Martinje obilježilo je uz dobru kapljicu i dolazak dvoje mladih stručnjaka koji su u Slavoniju, za razliku od mnogih koji odlaze, na istok Hrvatske doselili iz Zagreba i Dalmacije. “I ove smo godine odlučili okupiti svoje partnere, prijatelje i sve drage mještane Feričanaca i okolice, gdje želimo prezentirati mlada vina graševinu i frankovku. Vino je iz berbe 2019. pa su fermentacije završile tek nedavno, a cilj je ovim pokazati kakva će godina ispred nas biti.” – rekao je Ivan Maričić, predsjednik Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino, a dodao je da je izrazito zadovoljan berbom te da kontinuirano ulažu u svoja vina.

Posljednjih pet godina Feravino je došlo do toga da više od 20% proizvodnje izvoze na inozemna tržišta. Većina se izvozi u zemlje Europske unije, a odnedavno su prisutna i na najvećim svjetskim tržištima, pa se mogu pohvaliti izvozom i u neke egzotičnije zemlje poput SAD-a, Meksika, Japana, Singapura, pa čak i Kariba”. “Ovo je jedan dio projekta kojim nastojimo u Feričancima pojačati turističku ponudu i prezentirati našu vinariju i vlastite proizvode.” – zaključio je Maričić.

Kroz Stari podrum zainteresirane je uz osmijeh provodila Jenette – Marija Šimić govoreći o okusima mladih vina koje nepce ne ostavljaju ravnodušnim. “Dio feričanačkog Martinja održat će se i u Zagrebu, na samo Martinje, a ovdje smo organizirali ležerno druženje uz mlada vina. Martinje slavimo već nekoliko godina u Starom podrumu Feravina, bez obzira što se ovaj blagdan, zapravo, češće slavi u Sjevernoj Hrvatskoj.” – rekla je Šimić. Gosti su mogli kupiti butelju vina i na taj način dobiti nagradu.

Pročitajte još