Utrka za Gordana Lederera
12/08/2019

Utrka za Gordana Lederera

Preplatite se
TV Našice

Trkači URT “Nexe Team” iz Sunje Marko Srnec i Anteša Džomba su u subotu 10.08.2019. godine uz organizatore, Udrugu maratonaca Sisačko – moslavačke županije “Heroji ne umiru” i trkače iz Udruge maratonaca Virovitičko – podravske županije ”Glasnici istine” istrčali 1. Memorijalnu utrku „Lovča – Čukur“ i zapalili svijeće povodom obilježavanja 28. godišnjice pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA



Gordan Lederer kao ratni snimatelj kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju o stradanjima i događajima u Domovinskome ratu sa svih bojišta. Snimao je događanja u Kruševu, Kijevu, Kninu, Lovincu, Pakracu, Vinkovcima i brojnim drugim gradovima, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak. U kasno poslijepodne 10. kolovoza 1991. smrtno je pogođen snajperskim metkom na brdu Čukur kraj Hrvatske Kostajnice.

Gordan Lederer svojom kamerom pronosio je istinu o ratu u Republici Hrvatskoj i ostavio dragocjena svjedočanstva, među kojima se dokumentarnom autentičnošću i estetskom vrijednošću izdvajaju legendarna Banijska ratna praskozorja koja su mnogima ostala u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji