Uspješno održana konferencija projekta “Manjine kao mostovi između zajednica”
20/10/2020

Danas je u Prosvjetno – kulturnom centru Mađara u Osijeku održana početna konferencija projekta “Manjine kao mostovi između zajednica”, financiranog kroz Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Nositelj projekta je Turistička zajednica Osječko – baranjske županije, a partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay kulturna četvrt iz Pečuha i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske. Osječko – baranjska županija podupirući je partner projekta, a konferenciji je nazočio i zamjenik župana Osječko – baranjske županije iz reda nacionalnih manjina Radomir Čvarković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAJedan od osnovnih izazova za jačanje turističke razmjene između Mađarske i Hrvatske upravo je jezična barijera, stoga projekt ima za cilj povećanje tijeka informacija između medija i turističkog i kulturnog sektora u Osječko – baranjskoj županiji i Županiji Baranja, s naglaskom na promociju i informiranje o kulturnim i turističkim događanjima.

 

“Jedan od glavnih ciljeva projekta je učiniti turističku ponudu vidljivijom kako na razini regije tako i šire upravo u suradnji s manjinskim zajednicama.” – rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko – baranjske županije.

 

Održana su i dva tematska panela na kojima su sudjelovali Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, Stjepan Blažetin, predsjednik Hrvatske samouprave-Pečuh, Goran Ivanović saborski zastupnik, Renata Forjan, direktorica Turističke zajednice Općine Bilje, Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica za marketing, turizam i korporativne komunikacije Belje plus d.o.o., Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Ivana Jurić, direktorica TZ OBŽ i Mislav Matišić iz TZ OBŽ.

“Na području susjedne nam Županije Baranya prošle je godina ostvareno oko 700.000 noćenja, dok je ta brojka u Osječko – baranjskoj županiji 234.000. To ukazuje na velik prostor za povećanje posjeta gostiju iz Mađarske kao i stranih gostiju koji borave u prekograničnom području. Ujedno rijetko koji dio Hrvatske ima tako turistički zanimljivo susjedstvo, što stvara potencijal za „prelijevanje“ gostiju odnosno njihov produžen boravak na destinaciji.” – pojasnila je Ivana Jurić.

 

Priliku u povećanju broja gostiju iz Hrvatske vide i partneri iz Mađarske. “Kultura i vino dva su najvažnija stupa ove destinacije, a oba su dostupna u “vrhunskoj” kvaliteti, pa ćemo svoju komunikaciju usmjeriti prvenstveno na domaće tržište, a zatim na susjedne zemlje. S naše točke gledišta, naravno, kultura je turistički proizvod koji možemo ponuditi i u Hrvatskoj, a komunikacija na hrvatskom jeziku je bitna, i to je nešto što ćemo poboljšati za postizanje uspjeha. Nadamo se da ćemo pronaći jake i pouzdane partnere, a također ćemo stvoriti platformu na kojoj će informacije biti lako dostupne za obje strane za planiranje putovanja.” – poručio je Sámuela Kőszegija, voditelj projekata Kulturne četvrti Zsolnay.

 

Projekt se provodi ukupno 16 mjeseci, s početkom 1. rujna 2020.godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 199.202,00 EUR. Neke od planiranih aktivnosti projekta uključuju umrežavanje dionika u turizmu i civilnom sektoru s dvije strane granice kroz organizaciju dijaloga na temu suradnje medija, turističkih dionika, institucija i kulturnih ustanova, izradu baze podataka medija, kulturnih ustanova i turističkih dionika u prekograničnom području te razvoj mobilne aplikacije za pregled turističkih događanja u prekograničnom području, uspostavu sustava podrške dionicima na terenu od strane manjinskih zajednica te organizaciju društvenih i kulturnih događanja.

[TheChamp-FB-Comments]