“Uskrsni stol” u Podgoraču
29/04/2019

“Uskrsni stol” u Podgoraču

Prepuni stolovi uskrsnih delicija, šunke, mladog luka, grah salate i pisanica, od slatkoga švalerovog oka, gužvare, mađarice prikaz su tradicije koja se već 11. godina održava u Podgoraču. HKD “Podgoračani” u Domu Dobrovoljnog vatrogasnog doma održali su još jednu tradicionalnu manifestaciju “Uskrsni stol”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAManifestacija je održana uz financijsku pomoć općine Podgorač te ju je načelnik Goran Đanić i otvorio. „Danas imamo prilike vidjeti što se nekad jelo za Uskrs i na koji se način pripremalo, drago mi je da smo okupili pet društava i zbog toga ćemo nastaviti financirati ovakvu manifestaciju. „- dodao je Đanić. Svoj uskrsni stol priredila su kulturno – umjetnička društva „Šokadija“ Ivanovci – Marjančaci – Zelčin, „Franjo Ebling“ Sveti Đurađ, Etno selo Bocanjevci, Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ Osijek i domaćini HKD Podgoračani.

„Drago mi je što su sudionici došli ukrasiti svoje stolove ovako bogatim delicijama. Komisija je obišla stolove i dodijelila nagrade za najbolje aranžiran uskrsni stol, najbolju košaricu i najljepšu pisanicu.” – rekla je Zdenka Vukomanović, predsjednica domaćina KUD-a “Podgoračani” ponosna na dugu tradiciju očuvanja kulturnih običaja naših starih. Svaki stol svojim je delicijama odražavao mjesto odakle dolazi društvo, a svoju su pripadnost pokazali i svečanim nošnjama uz pokoju, neizbježnu pjesmu.

Stručni ocjenjivački sud koji su činile Silvija Lučevnjak, Mirjana Potnar i Sanja Portnar odabrao je najbolje aranžiran uskrsni stol koji je imalo Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ Osijek, za najbolju košaru nagradu je osvojio KUD Šokadija Ivanovci – Marjančaci – Zelčin, a za najljepšu pisanicu KUU Franjo Ebling Sveti Đurađ. Nagrade, priznanja i diplome sudionicima uručili su načelnik Goran Đanić, donačelnik Josip Mojzeš, predsjednica općinskog vijeća Ljiljana Zidar i predsjednica „Podgoračana“ Zdenka Vukomanović.

Pročitajte još