Uskoro stanovi za mlade Našičane na idealnoj lokaciji
25/09/2019

Izgradnja stanova za mlade ovisit će o interesu građana i željama za stvaranje životne zajednice upravo u Našicama. Lokacija izgradnje budućih stanova za mlade nalazi se na križanju Sokolske i ulice Vatroslava Lisinskog, jednom od glavnih ulaza u grad. Od lokacije centar sa svim sadržajima udaljen je samo 500 metara, dok je ni punih 100 metara udaljen zaštićen park prirode obitelji Pejačević, često mjesto zanimljivih događanja. Budući stanovi bit će dio POS obitelj, odnosno cijena kvadrata bit će puno niža od tržišne, a uz to nude se i isplativi krediti. Grad je donio važnu odluku o uključivanju u ovaj program poticajne stanogradnje, koji će osigurati da cijena izgrađenih stana bude manja od komercijalne.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUskoro stanovi za mlade Našičane na idealnoj lokaciji

„Ovu značajnu investiciju u našem gradu želimo ostvarit s ciljem da pomognemo svima onima koji trebaju stanove i žele riješiti svoje stambeno pitanje.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić i dodao da ovime želi potaknuti mlade na rješavanje važnog životnog problema, kao i ostanak u Našicama. Osim što je zajedno sa zamjenikom direktora APN-a Krešimirom Žunićem, zamjenikom ministra graditeljstva Zdravkom Vukićem, dopredsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Pintarićem i pročelnikom Ureda gradonačelnika Goranom Blagojevićem posjetio lokaciju budućih stanova, organizirao je, u suradnji sa Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, i prezentaciju projekta građanima Našica. Informacije o prijavama za stanove, načinu gradnje i planovima učinile su se zanimljive više od 20 mladih koji su poslušali opsežnu prezentaciju u hotelu Park Panolija.

„Ovo je jedan lijepi primjer kako Grad skrbi o svojim sugrađanima. Mi iz agencije smo jedini investitori i prodavatelji stanova iz programa POS-a i nije tajna da već duže vremena razgovaramo s gradonačelnikom koji je zainteresiran ponuditi jednu višu kvalitetu života svojim sugrađanima. Uz dvije vrlo bitne prednosti, a to je niska cijena koja je zbroj troškova na pojedinoj lokaciji, te odlične uvjete kreditiranja koji nemaju alternativu na hrvatskom tržištu nekretnina. Budući da stanovi iz programa POS-a imaju dva kreditora i zahvaljujući počeku između ta dva kreditora naša kamata je nešto niža od 2 posto.” – rekao je zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić.

Podsjetimo, društveno poticana stanogradnja (POS) je zapravo izgradnja stanova i prodaja istih uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate te omogućuje davanje u najam izgrađenih stanova uz mogućnost otkupa istih. Kreditna linija programa POS-a omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od 1,8 %, minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30.

Predviđena lokacija odlično je opremljena, komunalno i infrastrukturno, što dodatno podiže kvalitetu i brzinu gradnje. Bez obzira na brojne upite, ističe Žunić, broj stanova ne može, i ne smije, biti poznat iz razloga što prvo treba utvrditi konačnu listu reda prvenstva. Nakon što se vidi struktura kupaca, prilagođavaju se stanovi potrebama te liste. Ako se na primjer utvrdi da ima, primjerice 30 zainteresiranih obitelji, oni mogu izgraditi oko 15 stanova, no ako se, pak, utvrdi da ima 70 zainteresiranih obitelji, može se izgraditi i 30 ili 40 stanova.

„Koliko će biti stanova, kakva će biti njihova struktura, u konačnici kako će izgledati idealno rješenje ovisi o uvjetima, mjerila i kriterije za kupnju stana iz programa POS-a. U ovom trenutku mi možemo vidjeti koju lokaciju želimo, a hoćemo li mi nju opravdati, moramo utvrditi interes, a taj čimbenik upravo je na građanima Našica. Ja se samo nadam da ćemo mi uspjeti, uz sve, dobrim namjerama gradonačelnika, a krenuli smo tim putem. Ovdje nije pitanje volje, nije pitanje znanja, pa u konačnici ni novca, znamo, možemo i hoćemo, no pitanje je interesa.” – zaključio je Žunić.

Velik je ovo projekt, a njega će podržati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s kojim Grad Našice, na obostrano zadovoljstvo, surađuje već nekoliko godina. Zdravko Vukić, pomoćnik ministra, pohvalio je gradonačelnika zbog odluke da mladima pruži priliku za rješavanje stambenog pitanja.

„Ministarstvo graditeljstva je uložilo u razvitak infrastrukture grada Našica preko milijun kuna za nekoliko našičkih ulica. U tijeku je energetska obnova gradske uprave, dječjeg vrtića i škola, a uskoro kreće i energetska obnova Opće županijske bolnice Našice. Ovo je jedan bitan projekt u koji se uključuje i APN, i drago mi je da se Gradsko vijeće Grada Našica odlučilo uključiti u program poticajne stanogradnje. Unazad nekoliko godina primjećujemo da su Našice postale jedno veliko gradilište, a cilj toga je osiguranje kvalitetnijih života i ostanak mladih u Našicama.” – rekao je pomoćnik ministra graditeljstva, Zdravko Vukić.

Pročitajte još