Upravljao biciklom s 2,97 promila
14/09/2020

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u razdoblju od 11. do 13. rujna, na području ove Policijske uprave u prometu je evidentirano 30 vozača od kojih 24 vozača osobnog automobila, 6 vozača bicikla i 1 vozač mopeda, koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. Evidentirano je još 299 prekršaja od kojih: 153 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 31 nekorištenje sigurnosnog pojasa, 25 nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 1 upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 1 upravljanje pod zabranom, 4 upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, 1 odbijanje ispitivanja na prisutnost alkohola u krvi vozača i 83 ostala prekršaja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANajveća koncentracija alkohola evidentirana je 13. rujna, oko 18,20 sati, u Belom Manastiru, kada je u nadzoru prometa zaustavljen biciklist 31-godišnji hrvatski državljanin iz Belog Manastira. Biciklistu je evidentirana koncentracija alkohola u krvi od 2,97 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Do sada je 31-godišnjak u 2020. godini 9 puta evidentiran kako upravlja biciklom pod utjecajem alkohola i svaki put je bio smješten u posebnu prostoriju.

 

U petak, 11. rujna, oko 15,15 sati, u Petrijevcima, u nadzoru prometa zaustavljen je biciklist 70-godišnji hrvatski državljanin iz Petrijevaca. koji se odbio alkotestirati. Smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

 

Oko 21,35 sati, u Branjini, u nadzoru prometa zaustavljen je 29-godišnji hrvatski državljanin iz Branjine. Vozaču osobnog automobila evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 1,15 grama po kilogramu te je uhićen sukladno prekršajnom zakonu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15,000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

 

U subotu, 12. rujna, oko 13,55 sati, u Đakovu, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 56-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova je zbog nepropisnog skretanja udario u zid. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,48 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 21500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

 

Oko 16,35 sati, na županijskoj cesti broj 4059, između Gorice Valpovačke i Valpova, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede. Vozaču osobnog automobila 52-godišnji hrvatski državljanin sa prebivalištem u Njemačkoj, je uslijed neprilagođene brzine kretanja sletio s kolnika. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,67 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 7500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.

 

Oko 23 sata, u Gradcu Našičkom, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 41-godišnji hrvatski državljanin iz Londžice je zbog nepropisnog skretanja udario u parkirani motocikl. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,36 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 16500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

 

Jučer, 13. rujna, oko 11,30 sati u Našicama, u nadzoru prometa zaustavljen je 22- godišnji hrvatski državljanin iz Našica, koji je upravljao neregistriranim osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje. Unazad tri godine 22-godišnjak je tri puta pravomoćno presuđen za upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje te je uhićen. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22000 kune, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

 

Dana 13. rujna, oko 14,10 sati, u Osječkoj ulici u Dardi, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 32-godišnji hrvatski državljanin iz Meca je zbog nedržanja razmaka udario u vozilo koje se kretalo ispred njega. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,86 grama po kilogramu.  Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 21500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativna prekršajna boda.

 

Prometne nesreće i događaji u prometu na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće. U jednoj prometnoj nesreći jedna osoba zadobila je lake tjelesne ozljede, a preostale tri prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Belog Manastira dogodile su se dvije prometne nesreće i po jedna na području Osijeka i Đakova.