Ugostiteljsko – turistička škola Osijek bespovratnim sredstvima EU postaje regionalni centar kompetentnosti
26/06/2020

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 71.458.878,12 kuna danas (26. lipnja 2020. godine) u sjedištu Osječko – baranjske županije u Osijeku potpisali su ministar turizma Gari Cappelli i ravnatelj Ugostiteljsko – turističke škole Osijek Blaško Menalo. Riječ je o realizaciji projekta u komu je Ugostiteljsko – turistička škola imenovana za regionalni centar kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma, jedan od šest takvih u Hrvatskoj. To je ujedno jedan od 25 projekata regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj među kojima su dva s područja naše županije (drugi je Elektrotehnička i prometna škola Osijek u sektoru elektrotehnike i računarstva). Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna, pa dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA“Ovim potpisom Osječko – baranjska županija kreće u jedan sjajan projekt, a osiguranih 71 milijun kuna moraju se utrošiti do kraja 2023. godine. Na ovaj način Hrvatska pokazuje da se na turizam ne gleda samo kroz brojke nego i na kvalitetu kadrova, koji sada nedostaju Hrvatskoj.” – kazao je ministar Gari Cappelli.

 

Župan Ivan Anušić je naglasio kako su Osječko – baranjska županije i uopće istok Hrvatske bili i do sada rasadnik kadrova koji je u pravilu odlazio raditi na more ili dalje. “Ovim projektom želimo omogućiti da učenici koji završe ove škole i ostanu ovdje, a kada govorimo o turizmu i ugostiteljstvu mislim da će za njih uskoro ovdje biti jako puno posla, što nam je i cilj. Drago nam je što smo uspjeli osigurati sredstva za dva centra kompetencije na području naše županije, čime smo povećali kvalitetu školovanja učenika, pa ćemo imati puno kvalitetnije kadrove u budućnosti. Naša zadatak je osigurati radna mjesta kako bi ovdje ostali.” – rekao je župan.

 

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku provodit će projekt „VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Glavne aktivnosti bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Aktivnosti projekta provodit će se u partnerstvu s osnivačem Osječko – baranjskom županijom, Udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono te s poslodavcima HUP-Zagreb d.d., Sunčane toplice d.o.o. i Palisada d.o.o. Kroz projekt je osigurana suradnja s četiri srednje strukovne škole s područja Slavonije i Baranje koje pružaju obrazovanje iz turističkog i ugostiteljskog smjera, kao i Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Filozofskim fakultetom Osijek.

 

Regionalni centar kompetentnosti će dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

Pročitajte još