Udruga “Hrvatska žena” okuplja članice od 24 pa do 79 godina
11/07/2019

Udruga Hrvatska žena okuplja više od 60 članova, a nastala je 2005. godine. Aktivna je to udruga u kojoj, kako to sam naziv kaže, djeluju žene, no i pokoji muškarac i mladić. Kroz godinu tako organiziraju velik broj akcija namijenjenih djeci, umirovljenicima, ali i svim osobama dobre volje. Prvo proslavljaju Vincekovo, na kojem se ocjenjuje domaće vino u suradnji s Udrugom voćara i vinogradara Našice, nakon čega slijedi maskenbal.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU ljeto organiziraju i sportske igre, a krajem kolovoza idu na Olimpijadu starih športova u Brođance. Vrlo su ponosni na akciju “Šta su pekle naše bake”, kojoj je cilj sačuvati od zaborava recepte starih kolača i jela. U suradnji s mjesnim DVD-om organiziraju i tradicionalno kolinje, a prigodom blagdana djeci i starim sumještanima pripremaju poklone. „Cilj je naše udruge čuvanje tradicionalnih običaja i humanitarni rad. Ima nas uistinu puno za ovako malo mjesto i velika nam je želja da što više mladih uključimo u rad udruge. Naša tajnica ima 24 godine, a našoj je najstarijoj članici 79 i vrlo je aktivna.” – kaže nam predsjednica udruge Marica Delić.

Sukladno velikom broju aktivnosti, ove su se godine odlučili organizirati i prvu Palačinkijadu, koja je okupila velik broj sudionika, a ocjenjivao se ukus, izgled i maštovitost u pripremi palačinki. Iako je udruga Hrvatska žena do sada organizirala više kulinarskih natjecanja, pripremao se uglavnom čobanac, fiš, paprikaš, no nikad palačinke. Planirana priprema ovih slastica zbog lošeg vremena bila je premještena u prostore doma. Uz opojne mirise i žamor, pronašli su šarene palačinke, ali i zanimljive nadjeve, od domaćih marmelada i pekmeza, do svježeg i sušenog voća te karamele. Svoje vještine u pripremi savršene smjese za palačinke, ali i njihova pečenja, pokazali su članovi Udruge žena Lila, Udruga Hrvatske žene Klokočevci, Zagorci Beljevina, Udruga starih športova Slavonac Našice i mlađi domaćini.

Najbolji su ipak bili članovi KUD-a Zagorci iz Beljevine, druge su bile žene iz Lile, a treći Mladi Našičkog Novog Sela. Za sve posjetitelje bile su pripremljene i lepinje, a zabava je nastavljena uz glazbeni program. „Komisija je izabrana iz ekipa, uglavnom smo i na drugim natjecanjima birali članove iz publike. Za najbolje smo pripremili simbolične nagrade – kuhinjski pribor koji svakoj kuharici treba i zahvalnice.” – rekla je predsjednica udruge.

Pročitajte još