Učenici glazbene škole natječu se na 59. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa
26/02/2021

Sutra započinje 59. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa na kojem se natječu i učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. U Glazbenoj školi Slavonski Brod u I. kategoriji bisernica uz pratnju glasovira natječe se učenica 2. razreda naše glazbene škole Lorna Benić kojoj je ovo prvo natjecanje. Mentor joj je profesor Luka Pavleković. Na glasoviru je prati Josip Blažević.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU II. kategoriji bisernica uz pratnju glasovira natječe se učenica 4. razreda Lana Prišć. Mentor joj je profesor Dean Kopri koji je ujedno i prati na glasoviru. Ovaj iskusni dvojac iza sebe ima brojna uspješna natjecanja kao i nagrade, ali uvijek je izlazak iz okvira učionice novi izazov, novo gradivo, nova motivacija i uvijek veliki rad. U nedjelju, 28. veljače natječe se Tamburaški orkestar. Dirigent je prof. Dean Kopri.

Ukupno 20 učenika, članova orkestra (od 3. do 6. razreda škole) pripremilo je natjecateljski program od dvije skladbe. U drugoj skladbi solistica na glasoviru je učenica 5. razreda Ema Korbar koju je pripremila profesorica Sanja Vazdar. Ocjenjivački sud će ih preslušati u novim prostorima gdje se preselila škola zbog renoviranja dvorca. U Glazbenoj školi Novska 5. ožujka u disciplini glasovir u I. kategoriji sudjelovat će solistica, učenica 4. razreda Nuo Cheng. Nuo i njena profesorica Darija Vlajnić već su iskusne i uspješne u natjecanjima i uživo i online.

Svake se druge godine za pojedine discipline odvija natjecanje. Ove godine na redu su discipline: solfeggio, pjevanje, orgulje, glasovir, gitara, bisernica, brač, mandolina, orkestri, klasični balet i suvremeni ples. Županijsko natjecanje je podijeljeno na regiju sjever i regiju jug. Glazbene škole i gradovi domaćini natjecanja su: Slavonski Brod, Velika Gorica, Zagreb, Novska, Karlovac, Zadar, Makarska, a ocjenjivački sud za orkestre obilazi prijavljene škole. Kao i do sada organizatori regionalnog i državnog natjecanja su Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). Za člana ocjenjivačkog suda u disciplini solo tambure (bisernica/brač) uz pratnju glasovira pozvan je dugogodišnji suradnik HDGPP-a profesor Daniel Kopri, djelatnik OGŠ Kontesa Dora iz Našica.

Foto: ustupljene fotografije