U stotu uz tamburaše, tortu i svoje prijatelje
21/10/2019

Ulazak u stotu godinu uz tamburaše, tortu i svoje prijatelje proslavio je Poznan Milinović, aktivni umirovljenik koji još uvijek vježba svaki dan. Najbolji dio rođendana svakako su bile stare narodne pjesme kojima su tamburaši opjevali rakiju, njemu najdraže piće, kako smo kasnije doznali.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOvaj 99-godišnjak rođen je davne 1920. godine u selu Sušine pokraj Đurđenovca. Bio je kaže, seljački sin i svoje djetinjstvo i ranu mladost proveo je radeći kod kuće na usjevima i obiteljskom imanju. Uzgajali su pšenicu, povrće i voće i nikada se nije išlo na tržnicu. Osnovnu školu završio je u Đurđenovcu kao i srednju gimnazijsku. Nakon toga zaposlio, 1949. godine, se u velikoj tvornici DIK gdje je radio do mirovine. „Drugačije je onda bilo, puno drugačije. Po novac smo išli fijakerom, a o radiju i televiziji smo smo samo maštali. Prvi radio kupili su ovi iz sindikata pa smo svi zajedno navečer išli slušati. Za razliku od danas sve je bilo nekako bliže prirodi.” – kaže nam Poznan zaključivši da se u njegovih 100 godina života sve jako promijenilo.

 

Rođendan sa jednim dijelom svojom obitelji već je proslavio dok drugi tek slijedi. Ima sina i kćer, 5 unuka i 2 praunuka, tako ih je malo kaže, jer se kasno ženio – dva dana prije svog 30-og rođendana, a smatrali su ga već starim momkom u to vrijeme. „Još kad je imao 15 godina govorio sam da se neću ženit prije 25 godine jer tad smo još nezreli.” – dodao je. I oduvijek je znao da neće gledati na naciju, vjeru ili boju kože, nego samo na ljubav. A tako se i oženio, kao u filmovima, njegova majka se nije slagala s njegovim odabirom buduće žene pa je on unajmio stan i oženio se. Iako je imao dobar život, pretrpio je smrt kćeri i Drugi svjetski rat u kojem je izgubio najbolje godine svog života.

Danas u potpunosti živi svoj život, a zadnje dvije godine stanuje u Obiteljskom domu za starije i nemoćne u Makloševcu. „Rješava križaljke, prati sav TV program sve vijesti i ima odlično pamćenje. Naš djed uvijek ide u šetnju, bilo zima ili ljeto.” – rekla na je o našem slavljeniku ravnateljica doma Nevenka Kovačević. „Ovdje mi je baš lijepo, vrlo je mirno i nalazimo se u samom središtu prirode.” – rekao je Poznan koji svaki dan započinje razgibavanjem glave, ruku i onda radi 10 čučnjeva, 20 sklekova i drži svijeću, jednu minutu, kaže nam kao od šale.

Iako tako aktivan u ovim poznim godinama, nije baš siguran da je to razlog njegove dugovječnosti. Ono što je naveo ide u potpuno drugom smjeru, pa napominje da u životu nikad nije bio pijan, a imali su i do 1500 litara rakije u kući, no ipak uz svaki ručak popije štamplicu rakije, a nešto je valjda i do nasljednih gena, našalio se. Njegova želja je živjeti isto kao i sada, jer dobro mu je, i da umre ne bi mu bilo žao no ipak bi volio doživjeti barem novu godinu pa da na spomeniku piše rođen 1920 i živio do 2020. Ovaj iskusni i još uvijek razuman čovjek koji je proživio skoro cijelo jedno stoljeće mladima savjetuje da trebaju imati više djece, najmanje troje, da je najveće životno bogatstvo zdravlje te da trebaju malo usporiti i živjeti umjerenije u ovom brzom životu. Puno sreće i zdravlja za rođendan su mu poželjeli i Mali humanitarci Osnovne škole kralja Tomislava koji su mu donijeli još jednu tortu.

Pročitajte još