U školske klupe vraća se samo dvoje djece
06/05/2020

Danas je održan sastanak gradonačelnika Josipa Miletića i načelnika Stožera civilne zaštite Grada Našica dr. Hrvoja Šimića s ravnateljicama OŠ Dore Pejačević Našice Jasminkom Falamić, OŠ kralja Tomislava Vlatkom Zahirović, OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac Ljerkom Ćorković, ravnateljem srednje škole Željkom Filjkom kao i s ravnateljicom Dječjeg vrtića “Zvončić” Snježanom Kanđera na kojem se prodiskutirala ova epidemiološku krizu kao i naputci Nacionalnog stožera civilne zaštite vezane za početak rada odgojno – obrazovnih ustanova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA 

“Ono što možemo zaključiti je to da su se roditelji na našem području izjasnili oko slanja svoje djece u školu, odnosno, u vrtić pa tako će se samo dvoje učenika vratiti u klupe Osnovne škole kralja Tomislava dok će sedmero djece nastaviti s pohađanjem Dječjeg vrtića “Zvončić”-rekao je gradonačelnik Josip Miletić te naglasio da će se sukladno tome organizirati nastava kao i rad vrtića.

Na sastanku se prokomentirala i ostala problematika vezana za energetske obnove školskih objekata. Gradonačelnik je s ravnateljem srednje škole Željkom Filjkom porazgovarao i o završnim ispitima kao i svemu onome bitnom za srednjoškolce koji planiraju nastavak obrazovanja.

 

“Svi smo se prilagodili na ovakav vid nastave i uvjeren sam da će se tijekom lipnja situacija poboljšati i da će se matura održati onako kako je planirano.” -izjavio je gradonačelnik Josip Miletić te se zahvalio ravnateljima na spremnosti odgojno-obrazovnih ustanova da odgovore i na ovu problematiku.

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga ovih dana se on-line nastava privodi kraju za učenike završnih razreda srednjih škola te uskoro kreću zaključivanje ocjena i pripreme za državnu maturu. Nedavno je došla i probna on-line prijava za esej hrvatskog jezika te ravnatelj Željko Filjak poziva sve maturante neka se okušaju u ovoj probnoj verziji eseja što će im biti jedno dobro iskustvo.

“Napomenuo bih da smo pomaknuli rok predaje završnog rada do 20. svibnja kako bismo olakšali učenicima ovu kriznu situaciju kroz koju trenutno prolaze. Ostali rokovi obrana ostaju 1. lipnja dok će se državna matura održati od 8. do 29. lipnja kako je i planirano, a još uvijek očekujemo detaljnije upute. Vezano uz završetak ostalih predmeta, tu još imamo gotovo cijeli 6. mjesec pa učenici imaju dovoljno vremena za pripremu. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo svi uspješno savladali sami rad i praćenje on-line nastave, počevši od profesora pa preko učenika te sve do njihovih roditelja. Ponekad je došlo i do zagušenja komunikacijskog kanala zbog preopterećenosti, ali sustav, bez obzira na ove male probleme, jako dobro funkcionira. To su nam svima nova iskustva koja ćemo iskoristiti u daljnjem radu škole. Oko upisa u prve razrede srednje škole neće biti nikakvih problema pošto se učenici već nekoliko godina upisuju preko sustava e-upisi. I za kraj bih ovim putem zaželio svim maturantima uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja.” – izjavio je, između ostalog, ravnatelj SŠIK Našice Željko Filjak.

 

Za vrijeme izolacije Dječji vrtić Zvončić poštivao je i provodio preporuke Stožera civilne zaštite te su se djelatnici konzultirali s epidemiološkom službom. Poduzete su sve najbolje mjere kako bi se zaštitilo zdravlje djece, radnika i svih posjetitelja vrtića, rekla je ravnateljica Snježana Kanđera. Kako su djeca u doba izolacije većinom kod kuće sa svojim roditeljima, vrtićanci su radili na dramskim improvizacijama kako bi im ovo vrijeme bilo malo zabavnije.

“Od 11. svibnja u vrtiću bi trebalo boraviti sedmero prijavljene djece čiji roditelji imaju potrebu za uslugama vrtića. Dolaskom s djetetom u vrtić, roditelji će donijeti i izjavu kojom izjavljuju nekoliko stavki prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera-rekla je ravnateljica Snježana Kanđera te naglasila kako je provedena detaljna dezinfekcija svih površina, prostora, igračaka i ostalih stvari u vrtiću, a igračke koje se neće koristiti zbog nemogućnosti svakodnevnog dezinficiranja su uklonjene.

Ravnateljica OŠ kralja Tomislava Vlatka Zahirović rekla je kako prema trenutnim iskazima interesa roditelja, dvoje djece trebalo bi krenuti u ponedjeljak na nastavu, jedno dijete u matičnu školu, a drugo u područnu školu u Gradcu.

“Škola je organizirana sukladno uputama ZJZ i preporukama ministarstva. Škola će za učenike potruditi ostvariti što normalniji način rada, koji će biti što sličniji onom prijašnjim. Jedina je novost ta što će nastava biti samo prijepodne, a ukoliko dođe do određenih promjena, prilagodit ćemo se novim uputama. Za to dvoje učenika nastavu će držati njihove učiteljice u razrednim odjelima, a za sve ostale učenike i dalje vrijede pravila nastave na daljinu kao što je i do sada bilo.”-rekla je ravnateljica Vlatka Zahirović.

Ravnateljica Jasminka Falamić rekla je kako se u OŠ Dore Pejačević Našice nastavlja s radom na daljinu. Prema odluci većine roditelja djeca ostaju kod kuće te neće biti organizirane nastave u školi. Unatoč tome škola će se pripremiti prema svim propisanim higijenskim standardima.

[TheChamp-FB-Comments]