U Općini Donja Motičina krenuo četvrti projekt Zaželi
30/07/2020

U Općini Donjoj Motičini započeo je projekt Zaželi – „Žene za zajednicu” još jednog projekta s ciljem pružanja pomoći starijim osobama i invalidima koji nemaju adekvatnu i poželjnu potporu i skrb. Projekt je financiran u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda u trajanju od 28 mjeseci čiji je nositelj Udruga žena Seona s partnerima HZZ- regionalni ured Osijek te Centar za socijalnu skrb Našice. Vrijednost projekta je 2.037.402,09 kuna, putem kojega je zaposleno 10 žena koje će se brinuti za 40 krajnjih korisnika. Tako su na području Općine omogućena nova zapošljavanja onoj skupini koja je teže zapošljiva, a to su žene u starijoj životnoj dobi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAJasna Đurinski, predsjednica Udruge žena Seona istaknula je ulogu Udruge u ovom projektu. „Ovim projektom uspjeli smo zaposliti teško zapošljive žene i što je vrlo važno pomagat će se starijim osobama. 15 godina se već bavimo ovakvom vrstom djelatnosti. Imamo suradnju sa župnim karitasom u Našicama i prije pokretanja projekta smo se brinuli o o našim starijima i nemoćnima, socijalno ugroženima.” – rekla je Jasna Đurinski.

Amanda Slivečko, voditeljica projekta istaknula je kako će zaposlena žene obilaziti će 4 krajnja korisnika u trajanju od 23 mjeseca. Korisnicima će se dostavljati namirnice i lijekovi, pomagati u pripremanju obroka u kućanstvu, održavati čistoća stambenog prostora, plaćati računi te pružati podrška kroz razgovore i druženje u svrhu njihovog socijalnog uključivanja u društvo. Osim pomoći u kući, na mjesečnoj bazi dobit će i paket kućanskih i higijenskih potrepština u vrijednosti od 200 kn. Projekt se provodi u cijeloj Općini Donja Motičina, pet žena obilazit će osobe starije životne dobi u samoj Donjoj Motičini, četiri žene u Seoni te će jedna žena obilazi četiri korisnika u Gornjoj Motičini. Zaposlenice su kroz projekt dobile bicikle kako bi brže došle do posla te će dobiti i promo materijale, majice, torbe i kišobrane. Ženama će se do kraja projekta osigurati i dodatno besplatno obrazovanje za njegovateljice.

Marica Batrac jedna je od 10 zaposlenih žena za koju ovo zapošljavanje puno znači.„Ovo zapošljavanje mi puno znači, pogotovo u financijskom smislu jer mi muž ima malu mirovinu i sad ćemo poboljšati kućni budžet. Dosta se teško zaposliti, dosad sam išla po nadnicama i jako sam sretna što sam dobila ovaj posao.”

Zaposlenica Kovačević Slavica iz Donje Motičine istaknula je kako se prijavila za ovaj posao jer ima kćer koju školuje, potreban joj je izvor financija te će se osjećati korisnom pomažući ljudima u potrebi.

Načelnik Željko Kovačević istaknuo je kako je ovo hvalevrijedan projekt koji omogućuje zapošljavanje i u ovo vrijeme koronakrize. „Ovo nam je već četvrti projekt koji nam je prošao, a najvažnije nakon svakog projekta su nam povratne informacije krajnjih korisnika, kojima osim pomaganja u kućanskim poslovima i odlasku u trgovinu po namirnice puno znači razgovor sa zaposlenim ženama i osjećaj pripadnosti našoj zajednici i društvu.” – rekao je načelnik Kovačević te se zahvalio Vladi Republike Hrvatske na ovom projektu.

[TheChamp-FB-Comments]