U Našicama djeca sve češće nose jedinstvena imena
30/01/2019

Ime je najbitnije obilježe tek rođenog djeteta, a odluku o izboru imena često nije lako donijeti. Ide li to ime uz prezime? Koji se nadimak, pozitivan ili negativan, može dobiti iz imena? Je li dovoljno jedinstveno? Sve su to pitanja s kojima se u današnje vrijeme, češće nego prije, susreću roditelji prije ali i kad saznaju da će dobiti prinovu.

Preplatite se
TV Našice

Kako se u Našicama godinama bilježi rast novorođene djece, odlučili smo provjeriti koliko su roditelji inovativni u nadijevanju imena ili se ipak drže stare tradicije dobro nam poznatih hrvatskih imena. Iz Matičnog ureda u Našicama saznali smo da je tradicija ipak nešto češća u djece rođene u 2018. godini, pa se neki trendovi preuzimaju i iz godina prije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATako je među najpopularnijim imenima kod dječaka Luka, a slijede ga Petar, Luka i Matej, te sve izvedenice iz tog imena poput Mateo, Matias i slično. Nešto manji broj djece, ali i dalje vrlo često nose imena poput Niko, Noa i Ivan. U djevojčica je na tronu već nekoliko godina Lucija, a po učestalosti slijede je i sva kraća imena poput Lea, Mia, Tea i slično. Iako se može reći da su našičani tradicionalni ipak smo pronašli izuzetke koji prkose toj tradiciji. Tako je u 2018. godini rođen Adi, Nikolas, Izak, Deni, Ricardo i Joshua. Dok je ipak postotak nešto rjeđih i inovativnijih imena ipak kod djevojčica, pa u Matičnoj knjizi bilježe imena poput Winona, Mirijeta, Isidora, Dilara, Doria, Nele, Lilly, Timea, Aria, Klea i Zita. Nova imena uglavnom su inspirirana imenima poznatih glumica a danas se i veća pažnja posvećuje samom značenju imena, poput Maris, ovo se ime daje i dječacima i djevojčicama a njegovo značenje se može tumačiti na više načina. Maris je ime latinskog porijekla i znači ”živjeti na moru” ili ”dolazi iz mora” od lat. riječi ”mare” što znači ”more”.

Iako je 2019. tek započela, daje puno obećanja da ćemo i u ovoj godini svjedočiti zanimljivim, povijesnim i jedinstvenim imenima, jer rođen je i Ahil.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji