U malom keramičkom studiju nastaju unikatni dekorativni predmeti i nakit
23/09/2020

U Našicama je krajem 2017. godine otvoren obrt za lončarstvo „Gea Magia”, a otvorila ga je umjetnica i novopečena keramičarka Danijela Firšt. U svom kreativnom i magičnom studiju izrađuje nakit, dekorativne predmete za uređenje interijera i šalice od gline. Kako navodi, otvaranjem vlastitog obrta, ostvarila je ono što je uvijek i željela, a to je fleksibilno radno vrijeme koje joj omogućava slobodne trenutke provoditi sa suprugom i sinom u prirodi. Naglašava kako to ne znači da radi manje, nego da je slobodna kada to želi biti i to joj pričinjava veliko zadovoljstvo. Obitelj su koja voli šetati, voziti bicikl, planinariti i uživati u izletima na Papuku ili Krndiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrvi predmet od gline izradila je u Osnovnoj školi na satu likovne kulture. Sjeća se kako je to bila jedna mala skulpturica uspješno napravljena.

-Ideja o bavljenju keramikom je došla prilično iznenada, a sama ljubav prema lončarstvu se rodila kada sam uzela glinu u ruke prije 3 godine i počela oblikovati. Vjerojatno me je nešto u podsvijesti pripremalo na taj put, jer mi je oduvijek pričinjavalo veliko zadovoljstvo od “ničega” napraviti nešto – kazuje Danijela Firšt i naglašava kako joj rad s glinom pruža umirujući osjećaj.

Ova keramičarka posjeduje vlastitu keramičku peć, a glinu, glazure, engobe, sav potrebni materijal i alat nabavlja u Zagrebu. Završila je i Tečajeve primijenjenog oblikovanja keramike i rada na lončarskom kolu u sklopu edukacijskog programa Cjeloživotnog učenja Umjetničke akademije u Osijeku. Kako kazuje ideje većinom crpi s interneta, a opisala nam je proces izrade jednog keramičkog predmeta.

– Proces izrade je relativno dug. Potrebno je pripremiti glinu za rad i zatim se kreće oblikovati predmet, rukama i alatom. Nakon oblikovanja, predmet se suši minimalno 7 dana, no, ovisno o vlazi u zraku može potrajati i duže. Osušen predmet je potrebno potpuno obrusiti, kako bi se uklonile nesavršenosti poput grubih rubova, viška gline, a potrebno je i zagladili spojeve predmeta. Brušenje je prilično osjetljiv dio rada i mora se raditi pažljivo jer je osušeni predmet prilično krhak pa može doći do pucanja. Nakon brušenja predmet se može ukrasiti podglazurnom bojom i zatim se stavlja na prvo paljenje u peć za keramiku. Predmet se pali se na visokim temperaturama, peć se ne smije otvarati dok se ne ohladi, a cijeli proces može do 3 dana. Jednom paljeni predmet se naziva biskvit ili terakota. On je porozan i kako bi postao uporaban te ne bi upijao vlagu, potrebno ga je glazirati i vratiti u peć na ponovno paljenje – objašnjava Firšt i naglašava kako se ne izrađuje i ne peče jedan po jedan predmet već je potrebno napuniti peć kako bi se krenulo s pečenjem.

Ova umjetnica navodi kako joj je najljepši i najuzbudljiviji dio posla otvaranje peći nakon zadnjeg paljenja. Tada vadi gotov predmet, ali nikada ne zna što će ugledati. U peći se odvijaju procesi koji unatoč kontroli temperature i dužine trajanja paljenja znaju biti nepredvidljivi, boje neočekivanih nijansi zbog prelijevanje glazura. Upravo je to razlog zašto je teško dobiti više puta identičan predmet.

Svoje proizvode prezentira prvenstveno putem društvenih mreža Facebooka i Instagrama, povremeno posjećuje i sajmove gdje predstavlja i prodaje svoje predmete. Nedavno je imala i prvu samostalnu izložbu u Belišću gdje je predstavila svoje unikatne radove. Naglašava kako su joj obitelj i bliski prijatelji velika podrška u ovoj avanturi.

-Nije mi bilo lako odlučiti prestati s radom na stalnom radnom mjestu kako bih se bavila nečim potpuno novim i drugačijim. Koliko god je ideja bila uzbudljiva, toliko jednako ju je pratio i strah. Najveći izvor podrške su mi suprug i sin, roditelji i sestra, i moje najbliže prijateljice, a ugodno je dobiti podršku i od nepoznatih osoba i zadovoljnih kupaca – kazuje Danijela i navodi kako potražnja za unikatnim keramičkim predmetima nije ogromna, ali postoji. Naglašava kako je tek u ovoj trećoj godini poslovanja, prodaja doživjela pozitivan zamah i počeli su joj se javljati ljudi iz svih dijelova Hrvatske.

Već izrađene keramičke šalice, nakit i druge predmete moguće je pogledati i naručiti putem Facebook stranice „Gea Magia”. Također se može napraviti narudžba i po želji kupca. Predmete za sada šalje samo u Hrvatsku, jer joj je trenutna situacija onemogućila slanje paketa diljem svijeta, tako da joj je nažalost web shop u stanju mirovanja do daljnjega, kazuje Firšt.

Danijela se osvrnula i na planove u budućnosti i rekla kako se uskoro planira posvetiti ulaganju u marketing i u radni prostor.

-Zadovoljna sam svojim radom i sretna kada stvorim nešto što je lijepo i meni i drugima. Često na emotivan način zamišljam svoju budućnost i tada vidim kako i u starosti ujutro silazim u svoj studio, palim tihu glazbu, vežem pregaču, uzimam novi grumen gline u ruke i kreativnost počinje – završavajući razgovor kazuje ova umjetnica.

Više možete pogledati na facebooku: https://www.facebook.com/geamagia.keramika

[TheChamp-FB-Comments]