U Feričancima otvoreno reciklažno dvorište
09/08/2019

Općina Feričanci prva je od četiri općine našičkog prstena koja je realizirala projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.880.234 kuna od čega je čak 85 posto prihvatljivih troškova, odnosno 2.386.668 kuna financirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ostatak sredstava od 15 posto osigurala je Općina Feričanci koja je osigurala i općinsko zemljište.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAReciklažno dvorište smješteno je u Ulici Petrovac, uz državnu cestu D52 ili Podravsku magistralu. Europska sredstva osigurana su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Izgradnja reciklažnog dvorišta trajala je nešto više od godinu dana, a prošlog mjeseca je ishođena uporabna dozvola., a objektom će upravljati tvrtka Rad d.o.o. Đurđenovac. Reciklažno dvorište u Ulici Petrovac, jučer je svečano otvoreno u nazočnosti općinskih vijećnika i djelatnika Općine, direktora komunalne tvrtke Rad d.o.o. Đurđenovac Olivera Abičića te načelnika Općine Đurđenovac Hrvoja Topalović. Simboličnim rezanjem vrpce reciklažno dvorište u rad su pustili načelnik Općine Feričanci Marko Knežević i njegov zamjenik Ivan Kapraljević.

“Općina Feričanci zahvaljuje Vladi i Osječko – baranjskoj županiji što su prepoznali ovaj projekt i što je on zaživio, odnosno mještani će ubrzo moći odlagati otpad. Mještani će moći zbrinjavati različite vrste otpada na kvalitetan i odgovoran način jer sada nema više nijedan razlog da se otpad odbacuje u prirodu, i to otpad koji može biti korisna sirovina. Potrudit ćemo se dodatno da kroz edukaciju mještana razvijamo svijest te da ovo reciklažno dvorište doista zaživi na najbolji i najučinkovitiji način”, rekao je načelnik Marko Knežević.

Projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, kaže načelnik Knežević, znači povećanje stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada, a ujedno i smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagališta. “Svi znamo da je odvajanje otpada jedan od temelja za uspostavu održivog gospodarenja otpadom. Da bi jedan takav sustav mogao zaživjeti potrebna je kvalitetna infrastruktura dostupna svim građanima koju čine reciklažno dvorište, ali i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Do 20. rujna nadamo se da će domaćinstva dobiti spremnike papir i staklo te vrećice za plasiku što provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, istaknuo je načelnik Knežević. Kroz projekt su provedene brojne informativno – obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci, a mještanima će se podijeliti i letci. Reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Rad d.o.o. Đurđenovac, a mještani će, kaže direktor Oliver Abičić, od rujna moći besplatno odložiti čak 30-tak vrsta različitog otpada.

“Temeljem ugovora o koncesiji za sakupljanje komunalnog otpada sklopljenom s Općinom Feričanci u rujnu prošle godine, preuzimamo i upravljanje reciklažnim dvorištem. Radit će od ponedjeljka do subote, a najvjerojatnije jedan dan i poslijepodne”, rekao je Abičić. U reciklažnom dvorištu bit će zaposlene dvije osobe. Prostor namijenjen odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, izgrađen prema najvišim europskim standardima. Opremljeno je odgovarajućom opremom za prihvat različitih otpadnih materijala, ovisno o njihovom agregatnom stanju, veličini i gustoći.

Mještani će moći odložiti sirovine poput papira i kartona, metala, stakla, plastike, tekstila, elektroničke i električne opreme, glomaznog otpada te iskorištene akumulatore, baterije te otpadna ulja i masti koji će se po zaprimanju predate ovlaštenim sakupljačima. Općina Feričanci je primjer realizacije projekta vezanih uz gospodarenje otpadom. Europskim sredstvima je finanirana i sanacija odlagališta otpada Strm breg. “Prije nekolikog godina uspjeli smo također europskim sredstvima sanirati odlagalište otpada i time smo riješili velik problem Feričanaca i Beljevine, budući da se nalazilo između ta dva naselja i uz županijsku cestu”, podsjetio je načelnik Marko Knežević.

Pročitajte još