Bolest se ne događa nekom drugom – U Đurđenovcu obilježen Dan mimoza
25/01/2019

Bolest se ne događa nekom drugom - u Đurđenovcu obilježen Dan mimoza

Preplatite se
TV Našice

I ove godine kao i u proteklih osam od kada postoji Liga protiv raka Mimoza Đurđenovac obilježen je uz cvjetove Dan prevencije raka vrata maternice. Ova aktivna udruga često okuplja svoje sugrađane pa kroz godinu obilježavaju i Dan narcisa – prevencije raka dojke, te u listopadu Dan ružičaste vrpce – rano otkrivanje raka dojke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU prošloj godini udruga je imala oko 160 članova, što oboljelih od zloćudnih bolesti te zdravih podupirajućih članova. Volonteri udruge, ovu su akciju kao i sve dosadašnje uspješno obilježili uz savjetovanje sugrađana, promotivne letke te besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Ističu članovi, kako im sugrađani pomažu u humanitarnom radu udruge kroz donacije, a sva sredstava koja su prikupljena danas ili na drugim akcijama idu za pomoć oboljelim članovima koji u tom, određenom periodu, trebaju dugotrajno liječenje u obliku kemoterapija, zračenja ili pregleda.

Kako se samofinanciraju nastoje sredstva prikupiti i iz drugih izvora kao što su članarine te izrada ukrasnih predmeta na kreativnim radionicama za Božić, Uskrs te Valentinovo koje izlažu u Đurđenovcu te prodaju. Potaknuti dobrom voljom sugrađana i njihovom empatijom osmislili su slogan „Đurđenovac i Mimoza se javno vole” pa im se zato članice udruge i ovom akcijom zahvaljuju. Za uskršnje blagdane, prošle godine članovi su sudjelovali sa brojnim uradcima na izložbi u Radničkom domu i na obilježavanju Praznika rada kuhanjem graha na Ribnjaku. Iako akcije provode uglavnom u ovom kraju, nerijetko sudjeluju i na humanitarnim akcijama u općini Našice, tako su bili dio manifestacije „Mali grad velikog srca” te „Festival slavonske šume”. Posebno treba istaknuti i kako su članice udruge često osvajale i nagrade u kuhanju kulinarskih delicija.

Kako bi svojim sugrađanima što više približili saznanja o pojedinim bolestima svake godine organiziraju i predavanja koja drže liječnici – specijalizanti iz Opće županijske bolnice Našice. U prošloj godini predavanje je tako održala dr.med. Blaženska Žužanić Klapan, spec. ginekolog, o karcinomima maternice i jajnika te dijagnosticiranju istih, a u ovoj godini najavljuju predavanje dr. Med. Ana Jurić, spec.internista, o bolestima štitnjače.

Često surađuju i sa udrugom „Jaglac” iz Orahovice, a ove godine ostvarili su suradnju i sa članovima Centra Amadea – dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu koju vode Milosredne sestre svetog Križa. Za suradnju s njima odlučili su se jer ih je oduševio program njihovog rada kojim sprječavaju socijalnu izoliranost starijih osoba te promiču volonterstvo. Kako bi dodatno povezali članove i građanstvo, jednom godišnje odlaze na izlet tako su prošle godine bili na Špancir – festu u Varaždinu. Oboljele članove udruge obilaze tijekom čitave godine, a za božićne ih blagdane nastoje i uveseliti darovima. Veliki projekt napravili su s HŽ-om, jer bolesnicima, članovima udruge, koji se liječe u Zagrebu osiguravaju kartice kojima ostvaruju popust od 75% na ukupnu cijenu karte.

Nažalost, od osnutka nemaju svoje prostore, nego su godinama radili u ustupljenim prostorima drugih udruga, a posljednjih godinu i pol ostali su i bez toga i tu počinje suradnja s osnovnom školom u Đurđenovcu čiji je prostor ustupio v.d.ravnatelja Toni Markotić. Iako neumorno tragaju za vlastitim mjestom za rad koje im je prijekopotrebno, odgovora još nema, no ne odustaju, jer uvijek se nadaju boljem. Ističu, u takvim situacijama u mislima su im riječi sestre Natalije iz Đakova „Budite uporni, molite se i ostvarit će vam se.”

Najaktivniji članovi su oni, nažalost i na sreću, koji su prošli pakao bolesti i ozdravljenja pa su tako drugim članovima poticaj da ne odustanu. Članovi rade i na hladnoći i u nepovoljnim uvjetima kako bi izložili ukrase u blagdansko vrijeme ili kako bi kao danas upozorili sugrađane na cilj koji promovira sam Dan Mimoza.

Nije bogat onaj koji ima, nego onaj koji daje.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji