U dječji vrtić Zvončić Našice krenulo sedmero djece u skladu sa svim higijensko – epidemiološkim mjerama
12/05/2020

U sklopu 3. faze popuštanja mjera 11. svibnja 2020. godine, s radom su započeli i dječji vrtići. Tako je s odgojno – obrazovnim radom započeo i Dječji vrtić Zvončić Našice uz sve higijensko – epidemiološke mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svrhu sprječavanja i suzbijanja koronavirusa. Vrtić je nabavio svu potrebnu opremu od dezbarijere, beskontaktnih toplomjera, maski, rukavica do svih potrebnih dezinfekcijskih sredstava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrije početka rada ispitala se potreba uključivanja djece u odgojno – obrazovni rad u vrtiću. Od prijavljenih osmero, jučer je u vrtić krenulo sedmero djece. Kako kazuje ravnateljica vrtića Snježana Kanđera, osigurali su sve potrebne uvjete za boravak djece i zaposlenika u dječjem vrtiću. Prostor u kojem borave djeca organiziran je sukladno preporukama kako bi djeca mogla sudjelovati u aktivnostima, a opet kako bi se zadržala fizička distanca. Soba dnevnog boravka učestalo se provjetrava te ima izravan izlaz na terasu. Pripremljene su igračke i didaktička oprema glatkih, tvrdih površina koje se lako peru deterdžentom i vodom.

 

Sukladno preporukama prema kojima odgojiteljice za lijepog vremena trebaju što više vremena provoditi s djecom na otvorenom, djeca su jučer cijelo prijepodne provela u dvorištu vrtića. Odgojiteljice su organizirale određene aktivnosti, dan je prošao u ugodnoj atmosferi, a djeca su bila opuštena i radosna. Kako nam je objasnila ravnateljica Kanđera, prema naputku Nacionalnog stožera, u jednoj skupini može biti najviše devetero djece, stoga se polaznici dječjeg vrtića Zvončić nalaze u jednoj zajedničkoj skupini. U slučaju prijave većeg broja djece, organizirat će se nova skupina. Rad je organiziran na način da se za jednu skupinu djece brinu dvije odgojiteljice, jedna u prijepodnevnoj smjeni, druga u poslijepodnevnoj smjeni.

Osiguran je i prihvat djece na ulazu na način da osim odgojiteljice u skupini, ujutro djecu dočekuje i dežurna odgojiteljica. Djeca pri dolasku prolaze dezbarijeru, preobuvaju se iz cipela u svoje papučice, mjeri im se i bilježi temperatura u pripremljenu temperaturnu listu, zatim peru ruke i naposljetku ih se odvodi u njihovu sobu. Roditelji potpisuju nužne izjave da dijete nema temperaturu niti simptome otežanog disanja. Kako navodi ravnateljica Kanđera i nadalje se pripremaju i objavljuju edukativni materijali na mrežnoj stranici vrtića za onu djecu koja se nalaze kod kuće. Putem Viber grupa i radom na daljinu pružaju pomoć i potporu roditeljima te šalju osmišljene aktivnosti uz predložene materijale koji roditeljima omogućuju rad u domu s njihovom djecom.

 

Dječji vrtić Zvončić osigurao je i uvjete uključivanja u program predškole putem Viber grupa za djecu koja će od jeseni krenuti u prvi razred osnovne škole u ovoj godini. Tako je 8.5.2020. završio program predškole u Podgoraču gdje se ostvarila jako lijepa i kvalitetna suradnja, o od 11.5.2020. krenula je četvrta grupa predškole djece s našičkog područja.